Guide: Så väljer du de bästa vandringsskorna

Inspiration till äventyr
Laddar...
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Guide: Så väljer du de bästa vandringsskorna
Råd och vägledning
29 Mars 2022

Guide: Så väljer du de bästa vandringsskorna

Frederik Thurøe - Eventyrsport Skribent


Skrivet av Frederik Thurøe

Vandrare, längdskidåkare och soldat - älskar att sova utomhus



Funderar du på vilka vandringsskor du ska välja eller om du faktiskt hellre ska välja vandringskängor till din nästa vandring? Oroa dig inte! Efter du har läst den här guiden kommer du vara rätt klädd för att ta de avgörande stegen på vägen mot valet av ett par bra vandringsskor, som är helt perfekta för dig och din vandring.

Är en sko inte bara en sko?

En vandringssko är nämligen inte bara som vilken sko som helst – vandringsskor har styvare sulor med bättre grepp under, de har ofta bättre fjädring än dina vardagsskor och de är även gjorda för att tåla många kilometers gående i ojämn terräng. Så raka motsatsen till dina sneakers. Vardagsskor är ofta mycket platta i sulan och gjorda för att gå på asfalt och sitta stilla med – dina fötter kommer helt enkelt överbelastas om du går på vandring i dina Nike-skor.

Jag kommer gå igenom följande punkter så du får full koll på vandringsskor:

1)   Varför ska du välja vandringsskor framför kängor?

2)   Hur väljer du de bästa vandringsskorna för ditt behov?

3)   Förslag på vilka vandringsskor du ska kika på utifrån dina behov

 

Varför ska du välja vandringsskor framför kängor?

Lette Vandresko til damer og herrer - find modellen til dig

Det finns flera anledningar till att det kan vara rimligare att välja vandringsskor framför vandringskängor. För det första är vandringsskor något lättare än kängor. Det kan vara riktigt skönt att gå med. Om du nu sparar flera hundra gram på varje fot för varje steg så blir det många kilon du inte har behövt flytta när du kommer hem från vandringen. Det betyder friska ben och fötter, som är dina absolut viktigaste resurser på vandringen.

Vandringsskor kan också vara det optimala valet för dig om du ska på en hybridsemester där du ska kunna göra lite av allt, men bara vill ha med ett enda par skor.  Här kan du hitta ett par vandringsskor som både fungerar fint för att ta dagsturer ute i naturen med, och som du samtidigt kan ha på stadsvandring. Vandringsskor är alltså ofta en fin allround-lösning.

Vad passar vandringsskor inte för?

Det finns vissa vandrare som aldrig beger sig ut i annat än vandringsskor. Trots det finns det alltså några aktiviteter där jag alltid rekommenderar kängor framför vandringsskor. Om du ska gå långt med en tung ryggsäck eller gå med mycket packning i varierande och krävande terräng – t.ex. i fjällen – så är kängor helt klart att föredra. Det är för att den typen av vandring placerar mycket större press på fotlederna än du är van vid. Direkt som du slänger en ryggsäck på axlarna flyttar du din tyngdpunkt högre upp. Det extra trycket ska dina fotleder kompensera för.

Därför bör du hjälpa dig själv med ett par kängor för att ha minsta möjliga sannolikhet för att stuka dig.

Ett par kängor är normalt sett också mera styva i sulan och kommer stabilisera dina fötter mer än ett par vandringsskor.

Vandringsskor är inte heller optimala om terrängen är mycket våt. Med de låga skorna riskerar du nämligen att få blöta fötter så snart som du ska genom högt och vått gräs, lera runt en sjö eller gå i fuktig skogsmark. Då kommer ett par kängor med högre skaft vara ett bättre val för din vandring.

Med det sagt finns det många situationer där vandringsskor är ett ganska bra och idealiskt val; det kan vara på din vandring utan särskilt mycket packning, i mindre krävande terräng på stadsresan, till vardagspromenaderna där hemma eller något helt annat.

Hur väljer du de bästa vandringsskorna för ditt behov?

Vandresko til damer og herrer - find modellen til dig

När du har bestämt dig för att vandringsskor är det rätta valet för dig, ska du välja vilka modeller du ska prova. Men innan vi hunnit så långt finns det en rad saker du ska fundera på för att inte behöva prova 100-tals skor. 

Vad ska du använda skorna till?

Det första du bör överväga är vad du förväntar dig att använda skorna till. Ska du t.ex. använda ett par bra skor för en storstadsresa du ska på? Då är nog saker som andningsförmåga och vattentäthet inte det viktigaste för dig. Kanske du ska på stugvandring i Norge eller gå Caminon i Spanien? Då har du inte så många kilon med dig, men du vill fortfarande gärna ha en sko som stödjer din fot då du nog kommer gå många kilometer om dagen.

Alltså är det viktigt att du gör upp med dig själv om vad du huvudsakligen räknar med att använda skorna till innan du börjar kolla.


Vilken passform passar dina fötter?

Det nästa du ska överväga är passformen på skon. Är din fot åt det smala eller breda hållet? Har du kanske en knöl som det ska finnas plats för, eller har du en nedsjunken framfot som kräver en extra sula eller ytterligare stöd under hålfoten? Dessa frågor kommer förmodligen avgränsa fältet en del. T.ex. tillverkar Keen ganska breda skor, medan märken som Salomon och Haglöfs typiskt producerar modeller i den smalare änden av skalan.

När du provar skon, antingen där hemma eller i butiken, kan det vara en bra idé att ta ur sulan och ställa dig på den. På så sätt kan du se om skon är alltför smal eller bred eller om den är för liten.

Kom ihåg att det gärna ska vara omkring en fingerbredd från spetsen av dina tår till spetsen av sulan. Slutligen får du inte känna skospetsen när du har på dig skon, för då kommer du förmodligen komma att stöta i med tårna varje gång du tar ett steg, och det blir mycket obehagligt mycket fort.

Är vattentäthet eller andningsförmåga viktigt för dig?

Vandtætte Vandresko til damer og herrer - find modellen til dig

Får du t.ex. ofta väldigt varma fötter eller tenderar du att frysa om fötterna även om du går och rör på dig? Om du ofta får varma fötter så rekommenderar jag dig att prioritera andningsförmågan högst i ditt val – alltså bör du kika efter skor som inte har membran och därmed är vattentäta. Men om du ofta fryser så kan ett par vattentäta skor hjälpa dig bevara värmen.

Det viktigaste när du ska besluta dig om skorna ska vara vattentäta eller inte är ändå fortfarande hur klimatet är dit du ska. Om du t.ex. ska gå Caminon på sommaren kan du vara ganska säker på att vädret blir bra och varmt, och därför är vattentäta skor förmodligen inte det rätta valet för en sådan vandring.

Men om du däremot ska till ett kallare ställe med omväxlande väder, så kan det vara en bra idé att välja ett par vattentäta membranvandringsskor – t.ex. med ett GoreTex-membran. Alla skor med ett GoreTex-membran har en liten GoreTex-symbol på sig så man kan känna igen dem.

Ska dina skor vara lätta eller kraftiga?

Det sista du ska fundera på är om skornas vikt är viktigt för dig. Med vikten följer som oftast mer robusta material och därför kommer skor tillverkade av t.ex. läder göra skorna mer robusta och slitstarka, men också tyngre än skor tillverkade av nätmesh eller andra typer av syntettyger.

Du ska också ha i åtanke att bättre hållbarhet och därmed längre livslängd innebär att det dröjer tills du behöver köpa nya skor. Det är bra för miljön och bra för din plånbok.

Prova, prova, prova

När du har fattat alla dina beslut så står du förmodligen med en handfull skor som du vid denna tidpunkt finner ungefär lika bra. Här är det absolut viktigaste att du får prova de skor du har utsett åt dig – och gärna mer än ett par.

Kom ihåg att vi har fri frakt och retur på Eventyrsport och 365 dagars returrätt. Då kan du helt enkelt beställa hem flera skor.

Sedan har du massor av tid på dig att prova skorna hemma i ditt eget rum och returnera de par du inte ska ha. Kom ihåg att prova skorna efter en dag då du har gått runt mycket så dina fötter är en smula svullna – så kommer dina fötter nämligen också bli efter en härligt lång dag på vandringen.

Kom-ihåg-listan:

… Kom ihåg att göra upp med dig själv om vad du ska använda dina vandringsskor till och kom ihåg att prova dem!

Det var allt! Om du har koll på vad du ska använda skorna till, vad som är viktigt för dig och om du kommer ihåg att prova ett par olika modeller innan du bestämmer dig, så ska nog allt gå bra. Tack för att du läste och ha en riktigt trevlig tur!

Råd och vägledning
Inlagd: Mars 29, 2022
Författare: Eventyrsport Blogger