10 saker för en säker dagsutflykt

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
10 saker för en säker dagsutflykt
Råd och vägledning
05 Oktober 2019

10 saker för en säker dagsutflykt

Gör det till en vana att packa ner dehär 10 sakerna i ryggsäcken när du vandrar dagsturer i Norska fjällen, i Alperna eller här hemma, så har du bra förutsättningar att klara dig vid en eventuell nödsituation.

Du är såklart inte alltid tvungen att packa med alla de 10 saker men varför inte göra det till en vana?

Den dag du plötsligt sitter i klistret kan de hjälpa dig att undgå att situationen utvecklar sig till något farligt. Du kan självklart justera allt efter hur öde det är, hurudana vägförhållandena är osv. 


Här är 10 saker:

  1. Navigering: Topografisk karta, kompass eller GPS. Eventuellt också en SPOT eller Inreach om du ska ut i terrängen, var olyckor kan innebära att din säkerhet är allvarligt på spel.
  2. Belysning: En pannlampa är optimal (kom ihåg extra batterier) eftersom du har händerna fria och kan hitta din väg hem, ifall du skulle råka fångas av mörkret ute på stigen. 
  3. Solskydd: Solglasögon, solkräm och läppomada hjälper dig att undgå brännskador och andra allvarliga saker som till exempel snöblindhet under vinterutflykterna. Kom också ihåg att klä på dig kläder som skyddar din hud.
  4. Första hjälp kit: Även på korta turer i naturen kan olyckor utvecklas till riktigt farliga situationer om man inte är förbberedd på det. Packa därför ner ett bra första hjälp kit och eventuellt också en liten guide om behandling av skador ute på turen, som du kan konsultera i nödsituation. 
  5. Kniv/multitool + reparations saker: En bra kniv eller ett multiverktyg som kan användas till alla möjliga saker och syften hör hemma i ryggsäcken på varje dagsutflykt. Packa också tillexempel lite silvertejp och stark tråd; du vet aldrig när du får använding för det.
  6. Eld: En brasa kan säkra en uthärdlig natt och kan hjälpa dig från att bli underkyld ifall du blir tvungen att tillbringa natten under bar himmel. En brasa gör också att du är lättare att upptäcka på natten, ifall någon letar efter dig och du kan värma mat och dricka över den. Ta därför med en bra tändare, stormtändstickor, tändstål eller liknande.
  7. Skydd: En presenning, en nödfilt, ett litet lättviktstält eller liknande skapar allihopa ett skydd, ifall man hamnar tillbringa natten utomhus under hårda förhållanden. I slutändan kan det rädda liv. 
  8. Extra kalorier:  Packa extra snacks med mycket kalorier till nödsituationer. Du kan få användning för den extra energin när utflykten blir längre än vad du räknat med. Kroppen förbrukar dessutom energi på att hålla sig varm och är du hungrig är risken större att du börjar frysa.
  9. Extra vatten:  Det är riktigt förskräckligt att bli dehydrerad ute på tur, så var säker på att du endera har tillräckligt med vatten + något extra med från start, eller att du kan få tag på vatten i området. Ta gärna med något att rensa vattnet med. 
  10. Extra kläder:  Var förberedd på att vädret kan skifta och en solig dag kan förändras till en kall dag med regn och vind. Packa därför en extra omgång kläder som kan skydda dig mot det värsta vädret kan utsätta dig för. Packa tillexempel en uppsättning ull underställ, mössa, handskar och ytterkläder som håller vind, regn, slask och så vidare. Blir du våt och kall kan det vara svårt att få upp värmen igen. 

Relevanta länkar: 

Utrusning

Första hjälp

Ryggsäckar och väskor

Skodon

Råd och vägledning
Inlagd: Oktober 05, 2019
Författare: Opdag Verden