10 tips och tricks till Trangian

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
10 tips och tricks till Trangian
Råd och vägledning
08 October 2019

10 tips och tricks till Trangian

Svenska Trangia är en klassiker när det kommer till stormkök till utflykten. Ett stadigt, säkert kök till turen ut i det fria, som är lätt att laga mat på med massor av möjligheter att plocka ihop ett set, som passar just till ens specifika behov.

När man har sitt Trangia-set på plats är det dock en hel del saker man kan göra för att få ut det optimala av det. 

Här är råd för Triangian:

1.  Vid matlagning kan det vara problem med att grytorna blir nersotade. Sätter du ett par droppar vatten i spriten blir inte grytorna lika enkelt sotiga och du   har mindre arbete när det kommer till rengöring, när magen är fylld med mat.

2.  Ibland är det mysigt att laga mat över öppen eld och det är faktiskt möjligt att använda sina Trangia-grytor över brasan.

3.  Har du investerat i en non-stick Trangia-panna eller gryta är det synd ifall den blir repad. Sätter du en bit tyg mellan dina pannor och grytor så undviker du att de lätt blir repade. 

4 . Även om du kanske köpt ett av de större Triangia-set, betyder det inte att alla delar absolut måste med på turen. Överväg vad du egentligen har          användning för på turen och packa endast de delar du ska använda.  Kanske är det tillexempel bara nödvändigt med en kittel eller en gryta i stället för att ta två grytor och en kittel med. På det sättet sparar du även lite vikt i ryggsäcken.

5.  Man hör ibland argument om att Trangian är tung i förhållande till andra märken på marknaden men är man tre-fyra personer med på turen som delar på  en Trangia så är den plötsligt inte så tung, jämfört med att alla packar en lätt brännare i sin egna ryggsäck.

6. Har du ett helt Trangia-set med spritbrännare men gärna vill packa så lätt som möjligt för turen, kan du köpa en liten ihopvikbar fot att sätta runt spritbrännaren, så slipper du bära med hela ditt set.

7.  Kom ihåg att när du köpt ett Trangia-set kan du alltid komplettera, uppgradera och köpa till det du behöver eller får lust att experimentera med. Du kan tex. uppgradera till non-stick grytor, ifall du har behov för det.

8.  Det är stor prisskillnad på gas till brännare men också stor skillnad på hur rena de är. Köper du riktigt billig gas kan det täppa till. Vill du rå om din brännare så köp istället gas från friluftsbutiker, var kanske prisen är högre men så är kvaliteten det också.

9.  Stäng av spritbrännaren på värmedämparen, som kan skjutas till sidan för att regulera locket, istället för att använda skruvlocket. Gör du det finns risken att gummiringen bränns sönder.

10.  När du packar ner din Trangia så sätt din spritbrännare i plastpåsen som följer med setet. På det sättet undviker du att det röker ut sprit i din gryta och din mat förstörs. En lös brännare kan också skada grytan i längden eftersom två olika metaller inte passar tillsammans. 

Råd och vägledning
Posted: October 08, 2019
Författare: Opdag Verden