12 bra tips hur man håller liv i outdoorkläderna

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
12 bra tips hur man håller liv i outdoorkläderna
Råd och vägledning
20 January 2020

12 bra tips hur man håller liv i outdoorkläderna

Du kan nog köpa fin utrustning till turen men behandlar du den den inte lika ordentligt kommer den med tiden att mista sina goda egenskaper: vattentäta jackor håller inte längre vatten och andas, dunjackor slutar isolera och dina läckra ullprodukter blir bokstavligen upp äten.

Följer du dessa råd för att underhålla tvätt och förvara dina outdoorkläder, kan du vara säker på att de kommer att hålla längre och är större nöje att använda på tur.


 1. Kom ihåg att läsa dina kläders tvättanvisningar och att använda de rekomenderade programmen. Det finns en god grund till varför anvisningarna finns och ull kan till exempel mista sina goda egenskaper om det tvättas fel. 
 2. Kom ihåg att köpa bra miljövänligt tvättmedel. Det skonar såväl dina kläder som miljön.
 3. När man tvättar sina ullprodukter, varesig det gäller strumpor, underkläder, tröjor eller mössor så använd ett tvättmedel som passar just för ull. Det skonar dina produkter och hjälper dem att bevara sina strålande egenskaper. 
 4. Tvätta inte ull för ofta. Ull har naturligt självrensande egenskaper som gör att svett inte sätter sig i kläderna på samma sätt som det gör i bomullskläder och kläder i syntetiska material. Därför behöver inte ull tvättas lika ofta vilket gör att ull kläderna inte blir slitna så snabbt som de blir ifall du tvättar dem efter varje användning.
 5. Dina vattentäta och andande kläder som exempelvis jackor och byxor har behov för specialsåpa som hjälper till att återimpregnera produkterna så att de behåller sina egenskaper. Kom ihåg att sätta kläderna i torktumlaren efteråt, eftersom det hjälper till att återaktivera de vattenavvisande egenskaperna. 
 6. Som fallet med ull så har även dunprodukter behov för specialtvättmedel som i detta fall lämpar sig för just dun. När du till exempel tvättar din dunjacka så ska den torktumlas tillsammans med några tennisbollar. De ser till att lösa upp eventuella klumpar av vått dun som har samlat sig. Blir de inte upplösta går det ut över isoleringsförmågan och du har plötsligt en produkt som inte är så bra som den kunde vara. 
 7. Du ska tvätta dina vattentäta och andande kläder regelbundet efter användning. Annars mister de nämligen sina vattenskyddande och andningsbara egenskaper med tiden. Tvätten gör att de goda egenskaperna underhålls.
 8. Lufta och torka dina kläder efter att du har användt dem, innan du sätter dem i förvaring. 
 9. Som med alla andra utomhusredskap; se till att förvara dina kläder på en varm och torr plats. Kyla och fukt kan nämligen orsaka mögel och andra tråkigheter. Det kan betyda att kläderna börjar lukta och det kan även bryta ner materialen. Så glöm allt med att förvara dina outdoorkläder i skjulet, garaget eller på vinden.
 10. Se till att fiber och dun inte är komprimerat när du packar undan det eftersom det i så fall går ut över isolerings egenskaperna.
 11. Gillar du ullkläder och har mycket av det ska du med jämna mellanrum komma ihåg att kolla igenom och se så att det inte kommit malar i dem. Det är så surt om ens favoritstrumpor blir uppätna.
 12. Jackor och byxor i alla dess former mår bäst om de får hänga när de förvaras därhemma.

Foto: Janne Liuski / www.shutterstock.com


Relevanta länkar:

Kläder för herrar

Kläder för damer

Kläder för barn

Råd och vägledning
Posted: January 20, 2020
Författare: Opdag Verden