12 goda råd hur man håller liv i sovsakerna

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
12 goda råd hur man håller liv i sovsakerna
Råd och vägledning
17 February 2020

12 goda råd hur man håller liv i sovsakerna

Om du önskar att din sovsäck och ditt underlag ska behålla sina goda egenskaper så att dur fortsatt kan ta ut på tur och de håller dig varm om natten ska de underhållas och förvaras ordentligt.

Vi kommer här med 12 goda råd på hur du ser till att dina sovsaker håller längre.

 1. Det är viktigt att du får torkat din sovsäck ordentligt när du kommer hem från turen. Även om den inte har blivit våt utvändigt kan den fortfarande ha blivit fuktig på insidan för att du svettats under nattens lopp. Lufta därför din sovsäck ordentligt när du väl kommer hem så att det inte slutar med att du förvarar en fuktig sovsäck.
 2. På samma sätt som med dina kläder så har även din sovsäck behov av att bli tvättad alltid imellan. Sök upp din sovsäck på producentens hemsida och följ deras instruktioner till tvätt och underhåll.
 3. Hur ofta ska man då tvätta sin sovsäck? Det finns inget entydigt svar, men en god idé är efter ca 50 övernattningar, beroende på var du har haft den med på tur, om du svettas mycket om natten och om du använder sovsäckslakan och så vidare.
 4. Kom ihåg att din dunsovsäck inte ska tvättas med normalt tvättmedel. Använd ett tvättmedel ämnat för dun.
 5. Också fibersovsäckar ska ha lite extra kärlek. Använd ett skonsamt tvättmedel.
 6. Efter att du tvättat din sovsäck ska den torkas. Bägge typer av sovsäck ska sättas i torktumlaren tillsammans med en tennisboll. Bollen ser till att isoleringen i sovsäcken inte klumpar ihop sig. Gör den det försämras sovsäckens egenskaper och det kan resultera i att man ligger och saknar värmen på tur.
 7. Det ger god mening att använda sovsäckslakan, då de skonar din sovsäck (och även kan bidra med ett par graders extra värme). Kom ihåg att tvätta sovsäckslakanet efter tur.
 8. Torka av ditt underlag när du kommer hem från turen. Säkra dig om att få det torkat ifall att det har blivit vått eller fuktigt.
 9. Om du har ett uppblåsbart underlag ska du blåsa igenom det innan du sätter det i förvaring. Det hjälper att ta bort den sista fukten.
 10. Det är viktigt att du förvarar din sovsäck och ditt underlag på en torr plats var de inte utsätts för fukt. Så bara glöm allt som heter källare, skjul eller loft.
 11. Både dunsovsäckar och fibersovsäckar ska inte förvaras komprimerade. Lägg dem istället i en förvaringspåse om du har en sådan och om du inte har en så lägg dem i en lös hög eller häng upp dem.
 12. Liggunderlag ska förvaras utvikta och med öppen ventil. Skulle det mot förmodan vara fukt inne i underlaget så kan det således komma ut.

Relevanta länkar:

Sovsäckar

Liggunderlag

Luftmadrasser

Råd och vägledning
Posted: February 17, 2020
Författare: Opdag Verden