15 tips: Håll god hygien på resan

Inspiration till äventyr
Laddar...
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
15 tips: Håll god hygien på resan
Råd och vägledning
12 Juni 2017

15 tips: Håll god hygien på resan

Man är tvungen att göra några kompromisser när man ska ut och vandra. Allt som packas ner i ryggsäcken ska man släpa på och därför snålar man på vissa punkter. När det kommer till hygien på en resa är det viktigt att vara medveten om vad som är viktigt att packa med sig för att undvika sjukdom, och vad som bara har med fåfänga att göra. Samt om du bör lämna det i den sista kategorin hemma. 

 

Vi har samlat en rad bra tips och saker att vara uppmärksam på när det gäller god hygien när man är på resa ute i naturen:

1. Tandkräm

Självklart ska man borsta tänderna när man är ute på tur, men det betyder inte att man behöver stoppa ner en stor, fet, full tandkrämstub i ryggsäcken. Ta med den sista resten från tuben därhemma. Och koordinera med dina medresenärer, det finns ingen anledning till att ni alla packar en tub. 

2. Tandborsten

När det gäller tandborsten finns det några viktfanatiker som tar med sig en barntandborste. Eller så skär de bort en liten bit av vuxentandborsten så den tar mindre plats och väger mindre. 

3. Tandtråd

är också en del av packningen. Det kan - naturligtvis - användas när något fastnar mellan tänderna, men tandtråd kan också användas till annat. Du kan sy ett par byxor som har fått en reva; om dina skosnören skulle ge upp, kan du ersätta dem med tandtråd; tandtråd kan även fungera som ett klädstreck.

4. Handsprit

i en liten behållare kan vara en bra idé om du ska vandra i områden där det är svårt att få tvättat händerna. Orena händer kan vara en källa till mycket sjukdom, men handspriten dödar bakterierna. 

5. Toalettpapper

kan du med fördel packa i en liten påse så att du undviker att det blir vått och därmed oanvändbart. 

6. När du tvättar

dig så försök göra det på en plats som ligger minst 50 meter från rinnande vatten. 

7. Snabbtorkande handdukar

har den stora fördelen att de - förutom att torka snabbt efter användning - inte väger eller tar upp mycket plats i ryggsäcken.

8. Deodoranten

kan du lika gärna lämna hemma. Den väger och fyller onödigt mycket, och du kommer förmodligen lukta lite oavsett vad. Dessutom lockar väldoft till sig myggor. Och om du rör dig i områden där det finns björnar kan de bli nyfikna på vad det är för doft som gömmer sig bakom tältduken. Och ett oväntat besök från en björn är inte trevligt.

9. Packa kläder i ull

Ull har den stora fördelen att det inte börjar lukta så fort som syntetiska material gör. Ull kan därför användas i flera dagar utan att du riskerar att börja osa och göra dina medresenärer galna. Dessutom har ull naturligtvis den stora fördelen att det fortfarande värmer även om det blir vått. 

10. Lufta dina kläder

på resan. Detta kan förhindra lite lukt. Du kan göra det i lägret, eller så kan du göra det under pausen på stigen. 

11. Skölj upp underkläder och strumpor

och häng upp och torka dem i solen. Solens strålar hjälper till att desinficera kläderna. Om vikt inte spelar så stor roll kan du självklart också packa lite extra kläder.

12. Ge dina fötter luft 

Dina fötter kan utsättas för press i ett par varma vandringsskor, så se till att ge dem luft. Ta av kängorna under pausen ute på stigen. Och ta ut innersulan ur kängorna på kvällen, så även kängorna och sulorna får lite luft. 

13. Kom ihåg att diska 

gryta, kopp och bestick efter att du har ätit. Du kan eventuellt använda lite biologiskt nedbrytbart diskmedel. Diskar du inte ordentligt kan det bli en bakteriefälla, och det är ingen höjdare att vandra, om man är sjuk. 

14. Förbered ditt dricksvatten

så det är rent och klart att dricka. Även vatten som ser rent ut kan göra dig sjuk, men lyckligtvis finns det många olika sätt att göra det drickbart på - du kan koka det (vilket dock är en långsam metod), använda ett vattenfilter, tabletter eller UV-ljus.

15. Hår

kan vara en källa till problem vid längre vandringar Det blir smutsigt och fett. Det bästa du kan göra för att göra det enklare och bekvämare på din resa är enkelt: klipp det.

 

Nedan hittar du länkar till relevant utrustning:

Handdukar, tvål och andra toalettartiklar

Dricksystem, vattenflaskor m.m.

  

 

Foto: Jens Ottoson

Råd och vägledning
Inlagd: Juni 12, 2017
Författare: Opdag Verden