2 nya bergsvandringar i Östeuropa

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
2 nya bergsvandringar i Östeuropa
Inspiration
02 January 2020

2 nya bergsvandringar i Östeuropa

Nya vandringsrutter poppar upp i väst detta år. Dessa två nya vandringar i Östeuropa lockar både med fina bergslandskap och massor av spännande lokalkultur. 


Juliana Trail i Slovenien

En av de allra nyaste vandringsstigar i Europa är Sloveniens Juliana Trail. Stigen har fått sitt namn efter De Juliska alperna som stigen slingrar sig igenom, totalt 270 kilometer lång som på ett trevligt och hanterbart sätt är födelad på 16 etapper. 

Även om det är tal om en bergsstig, med allt vad som hör till storslående utsikter till råa bergsmassor och himmelska toppar, så är det inte en helt vanlig bergsstig; rutten slingrar sig nämligen primärt genom dalarna i Juliska alperna.

Man vandrar således genom den berömda Triglav National Park och runt Sloveniens högsta erg; Triglav på 2864meter. Det betyder att man inte har de konstanta upp- och nerförsbackarna som ofta kännetecknar bergsrutter. Det betyder att de flesta kan vara med på stigen. 

Den genomsnittliga längden på etapperna är omkring 17,5 kilometer, som är tänkt att ta omkring 4 till 5 timmar att vandra. Ett par praktiska detaljer gör att stigen är lätt tillgänglig. För det första är det lätt att komma till och från rutten oavsett om man vandrar hela turen eller bara tar sig an en kortare sträcka. Det är lätt åtkomst till nästan varenda stigetapp med offentlig transport i form av tåg och bussar. 

För det andra så är det möjligt att hitta övernattning med tak över huvudet vid slutet av varje etapp. Det betyder att du kan nöja dig med att packa lätt och slipper tänka på saker som annars gör väskan tung, såsom tält, sovsäck, liggunderlag och kokutrustning samt mat till flera dagar. 

Ute på stigarna kommer man automatiskt nära på den rika kulturen i ett landskap som inte enbart bjuder på fina utsikter, floder, sjöar, vattenfall samt skog, klippor och toppar men också en rik biodiversitet. 

Summa summarum betyder det en ny rutt som (ännu) helt säkert inte är överbefolkad och var du kan få en annorlunda glimt av såväl naturen som kulturen i Slovenien. 

Du kan läsa mer om stigen på www.bohinj.si/en/experiences/juliana-trail

Rumäniens Via Transilvancia

Det är ingen hemlighet att bergen i Rumänien bjuder på otrolig vandring i imponerande öde berg var den lokala kulturen ännu är stark och traditionell. Det är dock endast få som tar sig ut på stigarna- kanske för att det hittills varit brist på väl beskrivna rutter. 

Nu blir det ändring på saken. 

Ett nytt spännande projekt håller nämligen på att utvecklas i form av Via Transilvancia, som är en 950 kilometer lång läckerbit av vandring tvärs över Rumänien. Rutten är inspirerad av några av de mer kända långdistans vandringar som till exempel pilgrimsvandringarna till Santiago de Compostela och USA:s Pacific Crest Trail och Appalachian Trail. 

Rutten är bestämd och det finns beskrivningar på de olika etapperna, i allt sju stycken som gör det enklare att välja ut en ifall man inte helt tycker att 950 kilometer i sträck är ens grej, däremot är mänskorna bakom rutten ännu inte helt klara med markeringen av den. 

Under hösten 2019 blev mer än 150 kilometer av rutten helt färdig markerad och det arbetas på att göra det hela klart så fort som möjligt. 

Du kan läsa mer om rutten på www.viatransilvanica.com/en, var du också hittar en 40-sidors pdf-guide på hela härligheten, innehållande bland annat ruttanvisningar, höjdkurvor och praktisk information. 

Foto: Raphael Rivest / www.shutterstock.com

Relevanta länkar:

Byxor

Vandringskängor

Utrustning

Inspiration
Posted: January 02, 2020
Categories: Vandring i Europa
Författare: Opdag Verden