3 brittiska vandringsklassiker

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
3 brittiska vandringsklassiker
Inspiration
03 December 2018

3 brittiska vandringsklassiker

Storbritannien erbjuder ett antal fantastiska vandringsleder, där du kommer nära den fina naturen och den mysiga kulturen i små städer längs vägen. Vi tittar närmare på tre rutter och områden.

1 Coast to Coast i England

England har en lång, stolt vandringstradition och den 309 kilometer långa kust-till-kustvägen skapades ursprungligen av den legendariska vandraren och författaren Alfred Wainwright.

Han beskrev rutten, som många fortfarande följer idag, i 12 etapper. Varje steg slutar på en plats där det är att hitta både boende och en plats att äta. Om du lägger ner några vilodagar längs vägen kan du alltså vandra hela resan på en två veckors semester.

Längs vägen kommer du genom tre nationalparker:

Lake District National Park är en av Englands mest kända och populära nationalparker bland vandrare. Det finns ofta en bra anledning till det. Landskapet i Lake District är stort, öppet och grönt med imponerande bergstoppar, vidsträckta vidder, fina skogar och inte minst ett antal förtrollande sjöar.

Nästa nationalpark längs vägen är Yorkshire Dales National Park med sina floddalar, öppna slätter och fina floder, medan North York Moors National Park tar en över en av de största hedlandskapen i England.

Turnén tar alltså en genom ett stort antal olika landskap. Här upplever du allt från dramatiska havsklippor och fina bergstoppar till oändliga ängar ströda med vilda blommor och hedar klädda i lila ljung.

Eftersom det är möjligt att tillbringa natten inomhus på vägen behöver du inte den stora ryggsäcken. Om du vill ta med dig lite mer på resan än du vill bära, är det möjligt att ordna bagagetransport så att dina saker ligger på plats när du anländer på kvällen.

2 West Highland Way

Detta är en sann skotsk klassiker som tar vandrare genom ikoniska höglandslandskap. West Highland Way slingrar 154 kilometer från Milngavie norr om Glasgow till den skotska höglandshuvudstaden Fort William.

Rutten följer gamla små vägar och stigar genom kulturlandskap med ängar, åkrar, skogar och dalar, men du kommer också ut i den stora, orörda, robusta naturen som är så oupplösligt kopplad till det skotska höglandet.

Här uppe finns stora öde platåer, svepande vackra bergstoppar och naturligtvis sjöar, sjöar, för vilka Skottland också är så känt.

Således kombinerar West Highland Way på det vackraste sättet de finaste landskapen högländerna har att erbjuda, med att komma nära den skotska kulturen. Varje dag går du genom minst en by, där du kan äta en rejäl måltid varm mat på en mysig pub - och eventuellt en bra Guinness att skölja ner den med.

Det är också möjligt att övernatta på vandrarhem och liknande i städerna om du föredrar ett tak över huvudet. Annars kan du också vandra med tält och sova i den stora naturen med stjärnorna över huvudet.

Rutten slutar vid foten av Storbritanniens högsta berg, Ben Nevis. Om du har mer krut i dina ben är det en utmärkt dagsutflykt till toppen.

Vandring i Lake District

Det finns olika sätt att vandra och om du hellre vill hålla dig till en fast bas och vandra därifrån, snarare än att vandra till en ny plats varje dag och måste packa upp varje dag, är det svårt att hitta en bättre plats att ha basen på än Lake District.

Här hittar du ett överväldigande antal dagsutflykter.

Det finns de lättare, plattare promenaderna som går längs stränderna med fina sjöar, och det finns de längre, mer krävande promenaderna där du går upp i landskapet och får en fågelperspektiv över läckerheterna.

Man kan till exempel gå mot toppen av Dale Head, varifrån det finns fantastisk utsikt ner över gröna dalar. Eller så kan du prova på den imponerande rutten på Fairfield Horseshoe. Det skämmer bort vandrare med utsikt över en myriad av imponerande, kala bergstoppar.

Medan du kan välja turer efter temperament kan du göra detsamma när det gäller boende, eftersom det finns gott om alternativ i området - allt från den billiga, luftiga tältformen till den traditionella, bekväma på Bed & Breakfasts.

Härunder hittar du länkar till relevanta skor och kläder: 

Vandringskängor och vandringsskor

Vandringsstavar

Sovsäckar och liggunderlag

Inspiration
Posted: December 03, 2018
Författare: Opdag Verden