3 cykelrutter i Sydsverige

Inspiration till äventyr
Laddar...
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
3 cykelrutter i Sydsverige
Inspiration
05 Januari 2020

3 cykelrutter i Sydsverige

I det sydliga Sverige har det öppnats en helt ny cykelrutt som lockar med sina 260 kilometer av inbjudande cykelstig. Det betyder att det nu finns tre nationella cykelleder i Skåne.

Sommaren 2019 öppnade den helt nya nationella cykelrutten; Sydkustleden, i Skåne.

Sydkustleden är den tredje autoriserade cykelled av sin art i det sydligaste Sverige, bestående av sex etapper och i allt 260 kilometer cykelstig. 

Cykelleden som är asfalterad största delen av vägen, förbinder de övriga nya cykelleder; Sydostleden som går från Växjö till Simrishamn med Kattegattleden som sträcker sig från Helsingborg till Göteborg. 

Tilsammans erbjuder de tre lederna 900 kilometer av markerade cykelleder, var man kan nuta med alla sinnen av den fina kustlinjen i gröna Skåne samtidigt som lårmusklerna kommer i lite arbete och man känner vinden i håret. 

Längs den nya cykelleden kan man bland annat solbada på Sveriges fina stränder, njuta av historiska och natursköna omgivelser, äta middag på lokala krogar och restauranger samt besöka städerna Malmö och Helsingborg och de gamla danska städerna Ystad och Simrishamn. 

Gemensamt för de tre cykelrutterna är att de ligger naturskönt och slingrar sig genom skog och mark. De är tydligt markerade så man lätt kan följa rutterna och så är de även bra och trafiksäkra att cykla på, så att såväl små som stora kan vara med. 

Du kan läsa mer om Sydostleden på www.sydkustleden.se

Kattegattleden

Kattegattleden öppnade år 2015 som Sveriges första nationella cykelrutt och tar cyklister från Helsingborg i syd till Göteborg i norr. Rutten som är asfalterad största delen är lätt att följa när man endast behöver följa de rödvita skyltar som pryds med talet 1. 

Rutten är totalt 395 kilometer och många av de kilometrar går längs den fina västkusten. Utöver det passerar man genom städerna Helsingborg, Höganäs, Ängelholm, Båstad, Laholm, Halmstad, Falkenberg, Vargberg och Göteborg. 

Tillsammans skapar det bra möjligheter för stora och små upplevelser ut över själva cyklingen.

Utöver att komma nära på de fina kustlandskapen på cykelsadeln och ha massvis med möjligheter för att stanna och ta en paus på fina sandstränder och uppleva fina utsiktspunker så färdas man genom pittoreska, små gamla fiskebyar. 

Det finns också flera ställen var det kan vara värt att stanna och titta närmare på historiska sevärdheter.

Det och mycket annat kan du läsa mer om på www.kattegattleden.se

Sydostleden

Sydostleden tar sig de 270 kilometer från Växjö i Småland till Simrishamn i Skåne. Rutten går från Växjö mot sjön Åsnen, som i övrigt är utnämd till Sveriges nya nationalpark, värd att sätta en stund på att utforska. 

Härefter cyklar man vidare längs små, fina landsvägar i Småland, rullar genom djupa tysta skogar och förbi de svenska klassiska röda gårdarna. 

Känner man för att fiska i en av Sveriges bästa fiskesjöar kan man stanna och kasta ut linan vid Mörrum Kronolaxfiske.

Nästa stopp på turen är Kristianstads Vattenrike. Det är ett skyddat våtområde som har rikt fågelliv och många fiskarter. Sedan 2006 har vattenriket varit ett UNESCO-skyddat biosfär-reservat.

Det väntar nu kritvita stränder och fina dynlandskap vid Ålakusten i Åhus innan man färdas vidare genom de stora äppelodlingarna i Kivik.

När det kommer till övernattning finns det flera möjligheter. Man kan packa tältet i cykelväskorna och slå upp det på campingplatser, packa lättare och övernatta på Bed & Breakfasts eller checka in på ett hotell längs vägen. 

Du kan läsa mer om rutten på www.sydostleden.se

Relevanta länkar:

Cykelutrustning

Ryggsäckar

Skodon

Inspiration
Inlagd: Januari 05, 2020
Kategorier: Cykling - Sverige
Författare: Opdag Verden