3 danska kuststigar till sommarvärmen

Inspiration till äventyr
Laddar...
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
3 danska kuststigar till sommarvärmen
Råd och vägledning
07 September 2019

3 danska kuststigar till sommarvärmen

När solen skiner, temperaturen stiger  och Danmark visar sin vackraste sida, är det underbart att ta sig ut på en av många vandringsleder som går längs vattnet. Här kan du antingen gå med tält, sovsäck, liggunderlag och köksredskap i ryggsäcken och tillbringa natten utomhus, eller så kan du tillbringa natten på hotell, pensionat och Bed & Breakfasts - och så kan du naturligtvis ta en tur i badkaret efter det andra när du pausar.

Här är tre danska vandringsleder, där du har gott om möjligheter att svalka dig i havet längs vägen.

Bornholms kyststi 

Resan hit går hela vägen runt Klippeøen, och för det mesta är vattnet inte mycket mer än ett stenkast bort. Naturen är varierad och det är ett nöje att gå igenom flera trevliga små städer och sömniga fiskebyar som ger små pauser från naturen. För det mesta går du med naturen på land till ena sidan och nära ett uppfriskande dopp i havet på andra sidan.

Hela stigen är cirka 120 kilometer, och om du går raskt kan rutten genomföras på cirka fyra dagar. Men du kan också enkelt använda det dubbla, sakta ner, ta massor av pauser och låta allt sjunka in.

Om du tittar bort från kustvägen och in i landet kan du enkelt förlänga resan ännu mer.

På vägen kan du äta lunch på rökerier, dricka lokalt bryggt äppeljuice och stanna på mysiga kaféer. Även när det gäller boende finns det många alternativ. Du kan tillbringa nätter i tältet och kombinera dem med fina skyddsplatser, eller så kan du helt lämna sovutrustningen hemma och hitta lugn och ro och mer komfort på Bed & Breakfast och hotell runt kusten.

Läs mer om de olika etapperna på https://bornholm.info/kyststien-bornholm

Gendarmstien

Detta är en populär rutt som erbjuder 84 vackra kilometer kustvandring från Padborg till Als i södra Jylland. Här slingrar stigen ofta längs fjordar, upp och ner längs den ibland kuperade kusten och över platta stränder, där havet vinkar med ett dopp och möjlighet att tvätta bort vandringssvetten i vattnet.

Gendarmstien är uppdelad i fem dagars etapper - stadierna Berg-, Tegel-, Krage-, Strand- och Kvarn - men resan kan också göras snabbare än på fem dagar, om du letar efter den långa helgen där du åker.

Precis som på kustvägen på Bornholm finns det många olika alternativ för boende längs vägen. Du kan vandra med den mycket lätta ryggsäcken, stanna på hotell och liknande och köpa dig färdiga måltider, eller så kan du hoppa i sovsäcken i tältet på natten, efter en middag tillagad över Trangia.

Läs mer om Gendarmstien på www.gendarmsti.dk

Nordsøstien

Nordsjöstigen är faktiskt en 5 000 kilometer lång märkt vandringsväg som slingrar genom Nederländerna, Tyskland, Danmark, Norge och Sverige - men passar  den inte rätt in i kalendern att vandra på i flera månader, så du kan börja med den otroligt trevliga delen av rutten , som löper längs Nordsjön i norra Jylland.

Ta till exempel de 90 kilometerna som går genom Jammerbugten från Bulbjerg till Grønhøj i norr och eventuellt vidare till Agger och kanske till och med upp till Grenen.

Naturen längs vägen är helt enkelt imponerande med de välkända, breda, långa sandstränderna, de stora, vackra sanddynerna, de fina, fridfulla plantagerna och massor av sommaratmosfär med bad och glass i våffelstrutar när du kommer igenom de små turiststäderna längs vägen.

Liksom på de andra två vägarna kan du tillbringa natten med tak över huvudet, i ett skydd eller tält och därmed anpassa resan efter behov.

Läs mer om den del av Nordsøstein som går längs Jammerbukten, på www.visitjammerbugten.dk/jammerbugten/aktiviteter/vandreruter-og-kort

Relevanta länkar: 

Vandringskängor

Vandringsskor

Vandringssandaler


Råd och vägledning
Inlagd: September 07, 2019
Författare: Opdag Verden