3 drömvandringar i Himalaya

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
3 drömvandringar i Himalaya
Inspiration
04 March 2019

3 drömvandringar i Himalaya

När dagarna blir kortare och kortare, mörkare och mörkare i Danmark, sker det nästan alltid det samma för många av oss danskar. Vi börjar drömma oss bort, ut i världen, upp över de höga passen i fjärran land. Himalaya kallar! 

Vi kikar därför mot Nepal. Vi bortser från ett par helt för stora vandringar- till exempel Everest Base Camp och Annapurna området och riktar istället blickarna mot de tre vandringar som alla uppfyller de vildaste drömmarna om höga toppar och spännande kultur. 


1. Runt Manaslu

Med sina 8156 meter är Manaslu inget mindre än världens 8:e högsta berg; en bjässe av snö, is och sten. - Och tänk: det går vandringsstig hela vägen runt berget. 

Det kan bra hända att vandringen är långt ifrån så känd som den som upp till Everest Base Camp eller den som går runt Annapurna men den är på många sätt en mer komplett vandring. Hur kommer det sig? -Jo, vandringen runt Manaslu är ovanligt varierad både när det kommer till den natur man vandrar i och kulturerna man upplever. 

Vandringen startar på bara 530 meters höjd. Här vandrar man genom det hinduistiska Nepal, var det odlas ris på fina risterrasser utanför de små byarna. Senare vandrar man upp genom magiska rhododendron skogarna som exploderar i olika färger. Slutligen kommer man upp på det höga Himalaya var man vandrar med nacken bakåt, för över en höjer sig snötäckta toppar mot himlen. Innan man når hela vägen runt ska man upp och över Larkyapasset, något som kan kännas i lungorna med sin höjd på 5110 meter. 

I de högre partierna av bergen kommer man genom byar med tibetansk kultur. Byar med allt som hör kulturen till; färgglada böneflaggor och buddhistiska kloster. På hela turen, som för de flesta tar allt mellan 2-3 veckor att genomföra, kan man övernatta i trähus i de fina, små byarna. 


2. Makalu Base Camp

Makalu är ännu högre än Manaslu och placerar sig som världens femte högsta berg. Turen till bergets base camp tar en djupt in i hjärtat av det högsta Himalaya och längs vägen får man serverat vackra utsikter över självaste Mount Everest, från en vinkel som bara få får se. 

Turen är rent fysiskt bland de hårdare nepalesiska vandringar då man konstant vandrar endera uppåt eller neråt. Det finns inte många  ́lätta’ partier var man bara promenerar. I gengäld blir man däremot belönad med enastående utsikter: granitklippor, hängande 

glaciärer, svindlande djupa dalar och färgorgier i rhododendron skogarna. I övrigt så är det långt, långt färre vandrare än man ser på stigarna i Mount Everest området. 


3. Mustang

Det låter som något av ett äventyr: ett fjärran kungarike gömt på andra sidan av Himalaya, som först nyligen öppnade upp för resten av världen. Inte destu mindre är det just precis det vad Mustang är.

Till början av 1990-talet var dalen som ligger i regnskuggan av det högsta Himalaya ett stängt land för utlänningar och det är fortfarande en helt säregen orörd kultur man möter. Kulturellt tillhör Mustang nämligen mer Tibet än Nepal och här hittas budistiska kloster och vitklakade hus med böneflaggor fladdrande från de platta taken. Så är det landskapet! De torra, karga bergslandskapen var byarna ligger som gröna oaser. Landskapen var de enorma snötäckta bergen vaktar över dalen med floden som slingrar sig från by till by. 

Med till historien hör också att det krävs ett särskilt tillstånd för att komma in i Mustang. Det kostar 500 dollar för 10 dagar och det bidrar till att området inte ser av nära på så många vandrare, som många andra stigar i Nepal gör. Om man bara sätter pengarna på bordet är det i stort sett garanti för att man inte blir besviken. Mustang är ren vandrings-magi.

Läs mer om att vandra i Nepal på www.greathimalayatrails.com

Relevanta länkar:

Vandringsskor, vandringssandaler och vandringskängor

Ryggsäck och utrustning

Byxor, shorts och nedredelar
Inspiration
Posted: March 04, 2019
Författare: Opdag Verden