3 europeiska vandringar för de härdiga

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
3 europeiska vandringar för de härdiga
Inspiration
03 March 2019

3 europeiska vandringar för de härdiga

Det finns gott om vandringar i Europas bergskedjor som de flesta kan gå på. Men det finns också resor som kräver lite extra ben. Här är tre resor för de härdiga.

1. Haute Route: Chamonix till Zermatt

Detta är en absolut alpin klassiker. Den höga rutten från Chamonix i Frankrike till Zermatt i Schweiz erbjuder några av de vackraste landskapen som Alperna har att erbjuda. Och ändå säger det inte så lite.

Om du tittar på siffrorna bakom rutten blir det snabbt klart att detta inte är en promenad, men att du kan räkna med att få svett på pannan: Under ruttens 180 kilometer vandrar du alla 11 bergspass och klättrar yrande 12.0000 höjdmeter, medan du sneglar förbi 10 av de 12 högsta topparna i Europas högsta bergskedja.
Haute Route nämns ofta i samma andetag som Tour de Mont Blanc när det gäller klassiska vandringsleder i Alperna, och det är samma typ av magnifika landskap du har turen att uppleva bara att Haute Route kräver lite mer av fysiken.
Lyckligtvis finns stugor längs vägen. Här kan du äta goda måltider, fylla upp till lunch ute på leden och tillbringa natten i en god, varm säng och ladda dina vandringsbatterier till nästa dag. Eftersom du inte behöver ta med ett tält, sovsäck, liggunderlag och köksredskap kan du packa ryggsäcken lättare. Kom också ihåg första hjälpen för mindre skador.

2. GR Pyrenees GR 10

Grand Randonnée 10 är en berg-och dalbana som förbinder Medelhavet med Atlanten under 866 kilometer genom Pyrenéerna. Längs vägen måste vandrare ta itu med en total stigning på häpnadsväckande 48 000 meter.

Resan äger rum i Frankrike hela vägen, men ofta kommer du verkligen nära den spanska gränsen, när du tittar upp på skuggade bergstoppar, tappar näsan och hakan över vilda vattenfall, känner livet surrar i frodiga dalar och svalkar dig i uppfriskande bergsjöar. Under hela vägen är det möjligt att tillbringa natten i gites d’étape, små fjällstugor för vandrare, så att man åtminstone inte behöver släppa på tält, liggunderlag och sovsäck.

Det varierar mycket hur mycket tid människor tillbringar på resan, men låt oss bara säga att två månader är mer normalt än en månad.

3. Korsikas GR20 

GR 20 på Korsika är kanske den mest kända av Europas GR-långdistansrutter, och det råder ingen tvekan om att det här är en rutt som drar tänder. Terrängen är notoriskt hård på vandringen som slingrar sig genom bergen från norr till söder på Medelhavsön.

Det är inte en rutt du går utan att ha planerat det i god tid och har dina ben redo för en utmaning där du får vandra på mycket utsatta klippor med ganska stora fall. Om du inte vet om du lider av rädsla för höjder lär du förmodligen få reda på det under GR 20.

Den hårda terrängen och den utsatta stigen innebär emellertid att du belönas med en formidabel utsikt över bergen och Medelhavet. Och eftersom rutten verkligen inte är för alla, kommer du att uppleva en viss fred på spåret, som du kan ha svårt att hitta på till exempel klassikerna i Alperna.

Läs mer om:

Haute Route www.chamonix.net

GR 10 www.pyreneeshike.com

GR 20 www.corsica.forhikers.com/gr20 

Inspiration
Posted: March 03, 2019
Categories: Vandring i Europa
Författare: Linnea Myrskog