3 fina norska fjällstugor till hösten

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
3 fina norska fjällstugor till hösten
Inspiration
02 February 2020

3 fina norska fjällstugor till hösten

Det är någonting ganska speciellt med att dra ut på tur i de norska fjällen när säsongen lider mot sitt slut, folkmassorna har lämnat områden och man har naturen mer för sig själv. Den Norske Turistforeningen bemannade stugor ger en nästinpå perfekta förhållanden till att utforska höstfjället. Här är tre stugor som har öppet långt in i säsongen.

Många av Den Norske Turistforenings 550 stugor stänger för säsongen i slutet av sommaren men på hösten finns det ännu stugor som är öppna.

De lockar med fina turer utanför högsäsongen, god mat, eld i spisen och massor av mys enda fram till höstlovet.

Här är 3 av dem:

1. Sota Sæter

De tio små övernattningsbyggnaderna på Sota Sær ligger helt perfekt vid ingången till den storslagna Breheimen Nationalpark. Sæter doftar av det gamla Norge och har mer än 100 år på nacken och härifrån har man massor av möjligheter att ta ut på strålande dagsturer och komma tillbaka till stugans värme igen när mörkret faller.

På de fina småturer nära stugan kan också barnen vara med men man kan även ta ut på långa dagsäventyr som inte är ämnade för barn; den längsta och mest krävande är den som tar en till toppen av det 2088 meter höga Tverrådalskyrkja.

Räkna med att vara ute upp till 10 timmar för att nå upp till toppen.

En mer överkomlig topptur tar omkring 3 timmar och går upp till toppen av Randsverkstjønna.

Sota Sæter har öppet till den 27. oktober. Läs mer om stugan på  https://sotaseter.dnt.no/?_ga=2.255539208.1859751881.1569096098-1013434346.1568837596

Läs mer om hur Den Norske Turistforenings stugsystem fungerar på www.opdagverden.dk/vandring/den-norske-turistforenings-hytter

2. Gaustatoppen Turisthytte

Gaustatoppen ligger ganska långt söderut, ganska nära Oslo. Även om toppen inte ligger i Jotunheimens höga berg så bjuder den på något helt speciellt: från toppen har man nämligen en bedårande utsikt ut över en sjättedel av Norge ifall att vädret är klart.

Själva stugan ligger nära toppen vilket helt säkert inte gör upplevelsen sämre. Det ger möjligheter för att stanna lite längre på berget som ligger mer eller mindre för sig självt. Gaustatoppen är 1883 meter hög. 

Gaustatoppen Turisthytte har öppet till den 20. oktober. Läs mer om stugan på https://ut.no/hytte/101065/gaustatoppen-turisthytte

Läs mer om turen till Gaustatoppen på www.opdagverden.dk/vandring/3-uforglemmelige-dagsture-i-norge

3. Haukeliseter 

Haukeliseter ligger nästan perfekt på kanten av Hardangervidda mot norr och Ryfylkeheiene samt Setesdalsheiene mot syd. Den placeringen garanterar ett utbudl av turmöjligheter då olika nätverk av stigar sprider sig i bägge riktningar.

Utöver de goda turmöjligheterna så är Haukeliseter Den Norske Turistforenings mest besökta stuga, något som kanske har att göra med köket och den mat man serveras. Den sägs nämligen vara extra god och kvällsmenyn består av tre rätter gjorda på lokala råvaror och enligt lokala mattraditioner.

Haukeliseter har öppet året om. Läs mer om stugan https://ut.no/hytte/10660/haukeliseter-fjellstue

Foto: Christian Roth Christensen / Visitnorway.com  


Inspiration
Posted: February 02, 2020
Författare: Opdag Verden