3 förbisedda vandringar i Finland

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
3 förbisedda vandringar i Finland
Inspiration
25 September 2019

3 förbisedda vandringar i Finland

När det kommer till vandringsturer , frestar vandring i Finland, en plats i skuggan av de stora vandringsgrannarna Norge och Sverige. Beger man sig norrut till landet med de oändliga skogar och tusentals sjöar, väntar rent vandringsguld som går många förbi.

Här är 3 klassiska rutter i det finska:

Vandring på rutten från Hetta till Pallas (55 km)

Stigen högt i norr i det västra Lappland lockar med vandring som går upp över enorma, öppna viddar. Här kan man spana ut mot horisonten i fjärran, njuta av den slags himmel som verkar oändlig för att plötsligt dyka ner i en dal var allt ändrar sig för en stund tills man igen kommer upp i det öppna.

Då rutten är så långt norrut ligger det ofta snö på marken fram till början av juni och även mitt på sommaren kan man riskera att få våta kängor. Det är då det är som flest människor på rutten medan den bästa, mest ensamma tidpunkt att sätta iväg ut på tur är helt i slutet av säsongen, innan vintern lägger sig över landet igen någon gång i löpet av oktober.

Är man för snö och skidor, blir rutten i övrigt använd som skidspår om vintern.

Det är möjligt att övernatta med tak över huvudet i stugor längs stigen men föredrar man tältet så är det även möjligt att slå upp det nära stugorna.

Du kan läsa mer om de olika etapperna av rutten på www.nationalparks.fi/hettapallashikingtrail/trailroutedescription/hettapallashikingtrail

Karhunkierros (82 km)

Här är det tal om Finlands mest populära vandringsrutt som också går under namnet Björnstigen. Klassikern är indelad i fyra sektioner som var och en bjuder på sin egna storartade natur. Djupa skogar var doften av vilda örter fyller näsborrarna; vackra barrskogar som likaså doftar härligt; idylliska sommarängar som lockar till långa pauser; fascinerande floder med vilda vatten som brakar iväg när vintens snö smälter.

Fler sträckor av stigen vandras utan destu större utmaningar men man kan bra göra sig redo för ett par ställen var man ska korsa floder och var vandringsstavarna visar sig vara till nytta när man korsar det strömmande vattnet. 

Man ska inte låta det avskräcka en. Rutten är välmarkerad och det är en fantastisk tur som man kan vandra utan att vara varken speciellt erfaren eller härdig. 

Det finns 10 stugor att övernatta i längs rutten och då det samtidigt finns möjlighet att proviantera cirka varannan dag går det att hålla ryggsäckens vikt på en förnuftig nivå.

Nordkalotleden (70 km)

Nordkalotleden är en klassiker som slingrar sig 800 kilometer genom det nordliga Skandinavien och det är som gjort för att kasta sig över den lilla sträcka som ligger i Finland. Här uppe kan man vandra under midnattssol i stora, öppna fjällområden och fina frodiga björkskogar, se gamla glaciärer och titta ner över djupa dalar.

När man kommer så högt norrut så är säsongen för vandring förhållandevis kort och varar från någon gång i juli till omkring mitten av september. Sätter man iväg på andra tidpunkter ska man förvänta sig en bra dans med vädergudarna.

Oavsett när man sätter iväg ska man vara klar på en utmaning av lite större slag och det är riktigt bra att ha någon erfarenhet om fjällvandring innan man tar sig an denna rutt.

Man kan övernatta i stugor var det är möjligt att reservera plats.

Du kan läsa mer om de olika etapper av rutten på www.nationalparks.fi/nordkalottledentrail/trailroutedescription

Relevanta länkar:

Skor

Utrustning

Inspiration
Posted: September 25, 2019
Författare: Opdag Verden