3 helgturer på Skåneleden

Inspiration till äventyr
Laddar...
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
3 helgturer på Skåneleden
Inspiration
15 Oktober 2018

3 helgturer på Skåneleden

Skåne ligger ungefär i trädgården och här väntar massor av trevliga helgpromenader. Här är tre fina vandringsleder på Skåneleden, som alla kan göras på en (eventuellt förlängd) helg.

Skåneleden är en vandringsled som är indelad i fem sektioner. Leden ligger i Skåne och har totalt 1000 kilometer att utforska till fots, och även om den förmodligen är lite lång för de flesta vandrare finns det en mängd alternativ att välja en kortare sträcka och vandra den.

Här är tre vandringar på Skåneleden, som alla är lämpliga för en weekendresa:


Den avsidesliggande: Östafors - Glimåkra (56 km)

Vandringen här ligger i nordöstra Skåne i ett område med stora granskogar och flera större sjöar, som precis som fina oaser plötsligt avslöjar sig för vandraren. Landskapet är i allmänhet ganska platt, men det finns inte många här, så du kan känn lite på känslan av svensk vildmark.

Innan du åker, se till att du har packat din ryggsäck på ett förnuftigt sätt och tagit mat med dig hela vägen, eftersom det inte finns några platser var man kan fylla på längs vägen.

Å andra sidan finns det gott om bra möjligheter till att hitta trevliga platser för tältet längs vägen, och om du föredrar kan du också tillbringa natten i ett vindskydd. Brotorpet är till exempel ett trevligt. Härifrån har du utsikt över sjön Immeln.

Om du är i gott skick kan du göra resan på två vandringsdagar, men om du förlänger helgen med en extra dag finns det naturligtvis mer tid att njuta av pauser längs vägen och eventuellt ta ett dopp i en av skogssjöarna.

Den bekväma: Skrylle-Sövde (43 km)

Det blir inte mycket lättare om du kommer från Danmark, eftersom vandringen börjar strax öster om Lund. Det är också en resa som är bra för människor som kanske inte har så mycket vandringserfarenhet i bagaget.

Du kan sova i ett tält på resan, men du kan också lämna det hemma och istället skämma bort dig med boende inomhus. När den första vandringsdagen är över kan du checka in på The Lodge, som är gjord som ett slags amerikanskt vildmarkshotell. Här kan du fylla på depåerna med utsökt mat. Nästa dag kan du checka in på ett värdshus eller Bed & Breakfast i Blentarp.

Ute på stigarna går man ofta uppför backen, där lövträd och ek växer. Ofta finns det vacker utsikt över landskapet.



Det okända: Ekeröd-Brösarp (56 km)

Vandringen här följer Østerleden, som slingrar sig genom en del av Skåne som ofta ses förbi. Det finns något gammaldags över områdena - gamla gårdar och stenmurar figurerar ibland längs stigen, och det finns härliga små byar längs vägen.

Du kan övernatta i vindskydd längs vägen, men du kan inte vara säker på att det inte redan finns några vandrare i dem, så det är en bra idé att också ha ett tält eller en hängmatta i ryggsäcken.

Rutten följer stigar och små vägar genom en terräng som inte erbjuder på stora utmaningar. Om du behöver vandra längre när du har anlänt kan du fortsätta längre ut till havet och vandra längs den; eventuellt hela vägen till nationalparken Stenshuvud, där du får lite luft och kan se långt över landskapet - på en bra dag kan du se Bornholm i fjärran.

Du kan läsa mer om vandring på Skåneleden här och hitta information om lokal transport i Skåne här.

Härunder hittar du länkar till relevanta kläder och utrustning:

Vandringsskor och kängor

Vandringsstavar

Sovsäckar och liggunderlag

Köksutrustning

Brännare och grill

Muggar, tallrikar, bestick

Foto: Tim Christensen

Inspiration
Inlagd: Oktober 15, 2018
Författare: Opdag Verden