3 klassiska cykelturer i USA

Inspiration till äventyr
Laddar...
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
3 klassiska cykelturer i USA
Inspiration
04 Mars 2019

3 klassiska cykelturer i USA

USA är roadtripparnas moderland men man upplever landet ännu bättre från cykelsadeln. Här är tre fantastiska och helt olika cykelturer i USA. En kustklassiker, en rykande naturupplevelse och en överraskning.

1. Highway 1: Washington, Oregon, Californien

Highway 1 är kustrutten som går hela vägen ner längs den amerikanska Sillahavs kusten, totalt 2000 kilometer från den kanadensiska gränsen i norr till den mexikanska gränsen i söder.

Rutten är samtidigt USA's obestridda turcyklings klassikern och i motsats till de flesta andra platser i landet är man 100 procent säker på att man möter andra cyklister på turen. 

Vad är det då som gör rutten så populär? Jo, här är det tal om en mindre väg som ofta går helt längs med Stillahavet och med utsikt över kustklippor, sälar, stora sandbankar, stränder och kustskogar. FIna State Parks ligger sällan på mer än en dagsdistans mellanrum, så man kan ofta övernatta i tält här. Parkerna har särskilda områden för folk som kommer med cykel eller till fots, var det alltid är plats för ett tält till. 

Vill man hellre sova innomhus finns det fina möjligheter till det då det ligger små städer alltid innom en dags räckvidd. Utöver de många fina natursträckorna kommer man också genom flera ikoniska amerikanska byar. Det är något helt speciellt med att cykla över Golden Gate och in i San Francisco och så väntar Los Angeles och San Diego framför. 

Det är dock inte så stora städer som finns kvar efter att man cyklat Highway 1. Det gör däremot de många små städerna och byarna, möten med folk längs vägen och magiska sträckor som för en genom Redwood-skogen i norra Californien och kusten vid Big Sur med de branta backarna som försvinner lika brant ner i Stillahavet. 

2. Yellowstone National Park

Yellowstone är drömmen om naturen i det vilda västern som väcks till liv; ett stycke klassisk amerikansk natur, som också är världens första nationalpark.

Här finns spretande gejsrar, bubblande lerapölar, surrealistiska vattenhål i regnbågens färger, stora vidder med öppna blomsterbäddar, spegelblanka sjöar med sandstränder, stora barrskogar och brusande vattenfall.

Och så finns det vilda djur! Bisonoxar betar fredligt några meter från vägen där du kommer rullande. Om du har tur kan du se en bergsget från en stenklippa högt till vädret, en varg som sniffar längs en flod och kanske till och med en av parkens många björnar.

Vägarna genom Yellowstone bildar en stor åtta, och om du åker den får du allt. Det bästa sättet att genomföra resan är med ett tält, eftersom det finns campingplatser runt om, medan det är svårare att hitta platser att sova inomhus på parkhotell (och mycket, mycket dyrare).

Anser du att du inte är helt klar med detta spektakulära hörn i USA när du har cyklat 8-talet, så är det helt enkelt bara att cykla en halv dag söderut. Här väntar en annan nationalpark, Grand Teton, skyhöga, taggade berg över idylliska ängar och floder.

3. The Ozarks, Arkansas

Om du vill se en bit av det vackra Amerika som ligger mil från de vanliga turistvägarna, ta en tur till The Ozarks. Området ligger mitt i USA; långt borta från kusterna och de stora städerna. Här hittar du stora kullar och djupa dalar som gör sig särskilt vackra på hösten när träden förvandlar landskapen till ett färghav av gult, orange, rött och brunt.

Att cykla runt denna del av USA är dock lika mycket en kulturell upplevelse. Inte många turister kommer hit och i de avfolkade områdena kommer du på många sätt nära medaljens baksida. Medan du gång på gång förundras över hur fattigt det är här blir man lika många gånger förundrad över hur bra man blir bemött. 

Sanna i en landsbutik så kommer det att finnas kaffe i kannan och tid till att prata om nutiden och det förflutna. Stanna i en återvinningsbutik och hör hur allt var bättre förr då fanns det fortfarande jobb. Stanna vid en restaurang och kom ikapp med lokalbefolkningen som stolt rapporterar att de är från Ozarks.

En sak du kan vara säker på när du ger dig iväg hit: Du kommer hem med massor av historier, berättade av de människor som du oundvikligen träffar på din väg.

Du ser ett USA de flesta andra blott flyger över.

Relevnata länkar:

Tält

Ryggsäckar

Cykelutrustning

Underkläder

Förstahjälp

Inspiration
Inlagd: Mars 04, 2019
Kategorier: Cykling - Sverige
Författare: Opdag Verden