3 nationalparker i södra Sverige

Inspiration till äventyr
Laddar...
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
3 nationalparker i södra Sverige
Inspiration
04 Mars 2019

3 nationalparker i södra Sverige

1. Söderåsens Nationalpark

Söderåsen är ingen större hemlighet i södra Sverige och det finns det goda grunder till. Nationalparken ligger nära Malmö, det är lätt att ta sig till den och har en natur som lockar.

Inte nog med det att skogarna är stora, djupa och fredliga hittar man även djupa dalar, stora sluttningar och något så exotiskt som tvättäkta klippor. Landskapet är kuperat och man får lätt en känsla av att man är långt, långt hemmifrån, ute i vildmarken.

Ett fantastiskt sätt att börja turen på är att ta sig upp till Hjortespringet. Klippan sticker dryga 10 meter ut och bjuder på en vacker utsikt ut över de stora skogarna.

Det är självklart bra med markerade vandringar i Söderåsens Nationalpark men där är inte samma allemannsrätt som annars gäller i stora delar av Sverige. I gengäld kan man tillbringa trevliga kvällar och lugna nätter på parkens två övernattningsställen.

Här hittas stugor som är gratis att övernatta i. Det finns bålplatser med ved och yxor så man kan göra upp en trevlig bål. Här finns vindskydd om man föredrar att sova i dem och ifall man hellre vill sova i sitt tält finns fina gräsarealer. Toaletter finns också.

Allt som allt bjuder Söderåsen på fin, trevlig vandring för såväl de mer erfarna som nybörjaren som gärna vill pröva på vandring i det svenska. 

Läs mer om nationalparken på  https://visitsweden.dk/soderasens-nationalpark

2. Dalby Söderskog Nationalpark


Ännu en nationalpark som är lätt att ta sig till i söder. Den lilla nationalparken som har 100 år på ryggen ligger bara 7 kilometer öster om Lund i Skåne och här hittas en biologisk speciell skog som man i många år trodde att var ursprunglig urskog. 

Det är den dock inte, eftersom det finns bevis på att området på en tidpunkt var odlat och att det under järnåldern gick en väg genom parken. Ändå upplever man en skog som vimlar av gamla träd. 

Man kan besöka parken året om men särskilt under våren är den rätt fantastisk. Här förändrar vilda anemoner skogbottnet till ett gult och vitt täcke. Intensiv fågelsång utgör ljudkulissen, ren idyll.

Stigarna i parken är korta och samtidigt mycket familjevänliga, ett strålande ställe att ta med barnen på ett äventyr i det fria. 

Läs mer om nationalparken på  https://www.sverigesnationalparker.se/park/dalby-soderskog-nationalpark/

3. Stenshuvud Nationalpark

I motsats till de två andra nationalparkerna på listan så ligger Stenshuvud vid kusten. Det är Sveriges sydligaste nationalpark, var själva 'berget' Stenshuvud reser sig 97 meter över havsytan.

Det låter inte så mycket men från var och en av de tre toppar på berget är det fina utsikter in över landet och ut över havet. Blir man svettig av ta sig upp på toppen är det som gjort för att ta en tur ner på den populära stranden. 

Rykten säger att den vita sandstranden är den mest exotiska i hela Skåne. Det  är otroligt fint med de gröna backar som reser sig brant från den smala stranden. 

Det finns också en handfull fina vandringsstigar. Var och en tar upp emot ett par timmar men kombinerar man dem har man tillräckligt för en lång dag i nationalparken. 

Läs mer om nationalparken på https://visitskane.com/sv/node/427


Relevanta länkar:

Sovsaker

Förstahjälp

Vandringsstavar

Skor

Inspiration
Inlagd: Mars 04, 2019
Författare: Opdag Verden