3 nya böcker späckade med äventyr

Inspiration till äventyr
Laddar...
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
3 nya böcker späckade med äventyr
Inspiration
29 November 2018

3 nya böcker späckade med äventyr

Om du behöver lite äventyrlig läsning och inspiration för resor ute i världen, så har vi lösningen. Vi har valt ut tre nya böcker som på sitt sätt tar läsaren med på stora äventyr i vår underbara, fantastiska värld.


80 år med Eventyrernes Klub

Det är 80 år sedan som den berömda polarforskaren och författaren Peter Freuchen - mannen med träbenet som gick under smeknamnet "Big Peter" - bildade klubben för äventyrare. I samband med klubbens jubileum har en tegelsten till verk publicerats (650 sidor som väger inte mindre än 2,6 kilo), skrivet av medlemmarna själva och redigerat av Cavling Prize-mottagaren Alex Frank Larsen.

Peter Freuchen förlorade sin vänstra fot på Grönland och många män i dag skulle ge sin högra arm för att bli medlem i hans klubb, men det är inte så enkelt. Först och främst kräver det lusten att ge sig ut på exotiska resor och förmågan att berätta om dem, vilket görs i DE EVENTYRLIGE -Jorden runt i 80 år med Eventyrernes Klub.

Bland klubbens medlemmar är således den första danska flygaren, Jacob Ellehammer; dansken som har varit djupt i havet, Torben Wolff; den första på toppen av Mount Everest, Michael Knakkergaard; den första dansken i rymden, Andreas Mogensen; den första i kajakpaddling norr om Grönland, John Andersen och många, många fler.

Under de senaste 80 åren har 468 antagits som medlemmar, varav 112 ännu är levande.

I boken kan du läsa om dem och deras oerhört olika historier och lära dig om okända sidor av äventyrare som jordenrunt seglaren Troels Kløvedal, författaren Ib Michael, aktivistkocken Nikolaj Kirk, Kon-Tiki expeditionsledare Thor Heyerdahl, elitforskare och professorer Rane och Eske Willerslev, vagabondfotografen Jacob Holdt, reseskribenten Hjalte Tin, Kinas specialisten Sven Burmester och många andra pionjärer med mod och en mans hjärta att rapportera från världens spännande hörn.



8.848 meter över havsytan

I maj 2018 kastade en av Danmarks bästa bergsbestigare, Jakob Urth, sig ut i en vågig del av en annan värld, då han med sitt liv som insats gick till toppen av Mount Everest utan att använda extra syre.

I Mod verdens tag - De højeste bjerge og de største eventyr tar Jakob Urth läsarna 8 848 meter över havet, ända till toppen av den iskalla toppen, som varje år kostar ett antal klättrare deras liv. Expeditionen gick inte så bra som Jakob Urth hade hoppats, men han nådde toppen. Och han överlevde resan ner igen så att han kunde berätta om resan och toppen av boken här.

Detta är dock inte den enda sagan som läsaren kommer med i boken. Det finns också berättelser från andra expeditioner upp till legendariska berg på drygt åtta kilometers höjd och Jakob Urth berättar också humoristiskt om sitt äventyrliga liv som guide i några av de mest avlägsna världshörnen.

Med Sirius på Grönland

12 män från det danska försvaret patrullerar de enorma, frysta slätter i nordöstra Grönland. Under nästan 60 år har slädpatrullen Sirius hävdat Danmarks suveränitet i det oföränderliga och öde landskapet.

Naturligtvis är det bara en viss sorts män som tjänstgör i slädpatrullen. De tillbringar två år i ett av de tuffaste områdena i världen. Här, avskilda från omvärlden, lämnas de för själva och måste lita på sin egen och sin partners kunskap och omdöme; inte minst när de i team på bara två patrullerar i månader utan att se andra människor.

Sirius - Et øje i nord ger en inblick i världen som Siriusmän upplever. Som läsare kommer du med slädpatrullen för att arbeta, känner den formidabla naturen, känner den bitande kylan och får en förståelse för vad som krävs för att överleva i en värld av is och kyla.

Naturligtvis lär man sig också om hundarna som drar männen genom is, snö, storm och kyla, som de goda, hårt arbetande kamrater de är.

Bokens författare, Peter Bondo Christensen, är biolog, journalist och författare. Han har varit i Daneborg - Sirius huvudkontor - femton gånger. Han var även utskickad på Galathea 3-expeditionen som förmedlare för utbildningsministeriet, har skrivit flera populära vetenskapliga artiklar och är huvudförfattare till flera böcker om vetenskapliga ämnen.

Bokens fotograf Magnus Elander, som också är författare och har ett särskilt intresse för Arktis, har deltagit i mer än tjugofem expeditioner och resor till Nordöstra Grönland, och hans bilder har publicerats i National Geographic Magazine och ett antal andra internationella tidskrifter. Han har också vunnit priset Wildlife Photographer of the Year och är medlem i International League of Conservation Photographers.

Foto: Yoel Desurmont


Inspiration
Inlagd: November 29, 2018
Författare: Opdag Verden