3 oförglömliga cykelturer

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
3 oförglömliga cykelturer
Inspiration
13 November 2019

3 oförglömliga cykelturer

Tre olika cykelturer i helt olika områden på tre olika kontinenter. Här är tre förslag på cykelturer som garanterar häftiga naturupplevelser på cykelsadeln.

Norge: Jotunheim

Norge är en perfekt destination för cykelturen, varesig man är en erfaren pedaltrampare eller törstar efter sin första upplevelse som turcyklist. Det finns oändligt med rutter att välja mellan som kan göra en yr. 

Du kan exempelvis starta i Kristiansand eller Oslo, sätta kursen mot norr och snart är du omgiven av enorma fjällandskap på väg in i Jotunheim. Du kan till exempel följa den utmärkta rutten som går över Fagernes, Tyin och Lærdal, till vägen som tar en över Sognefjäll och genom det högsta av Jotunheim.

Fortsätt mot väst och den förtrollande Geiranger-fjorden som ligger klämd mellan skyhöga lodräta klippväggar. Härefter väntar Jostedalsbreen och några underbara avstickare längs idylliska sjöar till själva glaciären. 

Varje meter i dessa delar av Norge är vackra och det finns oändligt med möjligheter att anpassa din resa efter hur mycket tid du har till förfogande. 

Du kan cykla tillbaka till Oslo, när du blivit mätt på bergsupplevelser. 

När det kommer till övernattning så har Norge en stor fördel att allemansrätten gör det lätt att hitta ställen att slå upp tältet på. Det finns också massor av campingplatser, stugor, hotell osv. 

Chile & Argentina: Sjöar och vulkaner

Sjö-distrikten i Chile och Argentina är underbara platser. Här kringlar sig små vägar från den ena djupblåa sjö till den andra, snötäckta vulkaner står som perfekta koner i landskapet och backarna är mjuka, gröna och sköna. Perfekt till cykelturen.

Det är upplagt att starta i Chile och endera Temuco eller Pucon; sistnämnda ligger i skuggan av den vackra vulkanen Villarica (som du kan gå på toppen av om du har en extra dag till förfogande). Härifrån är det flera fina vägar som för en söderut och djupare in i imrådet. 

Här nere i det nordliga Patagonien är bergen inte speciellt höga och du kan korsa Andes-bergen in i Argentina och bana väg för San Carlos de Bariloche som ligger omgivet av vackra gyllene sjöar. Härifrån kan du ta den fantastiska rutten till Puerto Montt tillbaka i Chile.

Har du tid och tålamod så fortsätter du söderut på den legendariska Carretera Austral som slingrar sig ner längs fjordarna i det sydliga Chile och hela vägen till Tierra del Fuego.

USA: Redwoods & Stilla havet

USA är mest känt som roadtripparnas land men det går allt för snabbt i bil om man vill ha det hela med. Cykeln är mycket bättre och rutten ner längs den amerikanska Stillahavskusten, från den kanadensiska gränsen i norr den mexikanska i syd är en tvättäkta amerikans cykelklassiker var man ofta cyklar helt bredvid vattnet och har dussintals fantastiska State Parks att övernatta i.

Det finns dessutom glimrande faciliteter hela vägen och det är aldrig långt till en god måltid mat. 

Höjdpunkter längs vägen är bland annat Orgeons vilda kustlinje, de enorma Redwood-skogarna i det nordliga Californie, öde och mystiska Big Sur och så har man möjlighet att ta små avstickare in i landet- till exempel in i Californiens idylliska Wine Country.

Längs vägen passerar man genom spännande städer som Seattle, San Francisco, Los Angeles och San Diego.

Hela rutten ligger på lite över 2000 kilometer och tar för de flesta ungefär en månads tid att cykla. 

Utrustning till cykelturen

Inspiration
Posted: November 13, 2019
Författare: Opdag Verden