3 oförglömliga dagsturer i Norge

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
3 oförglömliga dagsturer i Norge
Råd och vägledning
30 September 2019

3 oförglömliga dagsturer i Norge

Man behöver inte sätta iväg på långtur i fjället med tung ryggsäck för att få fantastiska vandringsupplevelser i Norge. I landet med de många bergen och fjordarna  vimlar det av fantastiska dagsturer som bjuder på oförglömliga upplevelser.

Faktiskt kan man på en enkel dag nå till toppar och utsiktspunkter som på veckolånga vandringar skulle vara höjdpunkten. Det betyder att man kan nöja sig med bara en liten dagstursryggsäck med lite extra kläder och några snacks och man behöver inte bekymra sig över utrustning som tält, underlag, sovsäck, kokutrustning och så vidare.

Gaustatoppen

Norge är enormt men det är inte omöjligt att se ut över en sjättedel av landet om man står på toppen av Gaustatoppen på en dag när vädret är klart. Berget som för övrigt är väldit lätt och snabbt att ta sig till står nämligen för sig själv, som en ensam koloss, så där är inget som blockerar utsikten.

Faktiskt kan du från toppen se till såväl Sverige i öst som ut mot fjordarna i väst.

Toppen ligger på omkring 1883 meters höjd men startar man vandringen mot toppen från parkeringsplatsen vid Stavro mellan Rjukan och Tuddal kan man nå den på omkring tre timmar vandring. 

Tycker du att utsikten och toppen är för vacker för att lämna så snabbt, så kan du övernatta i en stuga däruppe. Den mer än 100 år gamla Gaustatoppen Turisthytte drivs av Den Norske Turistforening (www.dnt.no). Man kan även bara komma förbi på en kopp kaffe, snacks eller en måltid mat.

Du kan läsa mer på www.gaustatoppen.no

Romdalseggen

Det behöver inte vara superansträngande bara för att belöningen är stor. I Norge är det ingen hemlighet att vandringen på Romsdalseggen inte bara är en av de vackraste dagsturer i hela landet, det är också en av dem som är mest lättillgänglig.

Längs vägen kan du titta ut över djupa dalar, spana mot horisonten var spetsiga toppar pickar hål på himlen och du kan se havet skymta i fjärran. 

En fördel med turen är att du kan anspassa den allt efter hur hård och svår du önskar den ska vara. Det är nämligen rutter av tre olika svårighetsgrader.

'Normalrutten' för en ut på välmarkerade fina stigar och man vandrar längs fjällryggen och det verkar som att man är på toppen av världen, har man däremot höjdskräck kan det vara en bra idé att ha en vandringsvän till stöd.

Den medelhårda rutten tar en genom mer krävande terräng. Benen kommer också lite mer i arbete då det är fler höjdmetrar att tackla och är det inte nog kan man sätta ut på den extrema rutten; med mindre att man är speciellt erfaren kräver det för de flestas bästa att man hyr en guide.

Allt efter ens form och vilken rutt man väljer ska man räkna med att använda något mellan 5 och 8 timmar på att vandra omkring 10 till 12 kilometer. 

Du kan läsa mer om rutten på Romsdalseggen www.fjordnorway.com/things-to-do/hike-the-romsdalseggen-ridge-p926773

Preikestolen

Här är det absolut inte tal om någon överraskning eller en rutt var du är ensam i naturen. Det är tvärtemot tal om Norges kanske största naturattraktion i form av den svimlande platå som höjer sig 604 meter över Lysefjordens blåa vatten. Det är dramatiskt och det är otroligt vackert.

Stigen till Preikestolen är stundom ganska brant så man ska nog räkna med att använda omkring fyra till fem timmar på turen som startar från Preikestolen Fjellstue och är cirka sex kilometer lång. Man ska se till så att man har en massa tid till att hänga ute på platån när man når dit.

Du kan läsa mer om vandringen upp til Preikestolen www.visitnorway.dk/rejsemal/fjord-norge/ryfylke/vandring-til-preikestolen/

Relevanta länkar:

Skor

Råd och vägledning
Posted: September 30, 2019
Författare: Opdag Verden