3 råd för torra fötter på vandringsturen

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
3 råd för torra fötter på vandringsturen
Råd och vägledning
08 December 2019

3 råd för torra fötter på vandringsturen

Våta kalla fötter på vandringsturen är en säker väg till en dålig upplevelse. Här är ett par tips hur man håller fötterna torra på tur och om det regnar så mycket att det är nästinpå omöjligt så finns det även tips för det.

1. Ha rätt skodon på 

Det första steget till att hålla fötterna torra på tur är inte så överraskande att ha något bra på fötterna. Om man bäst gillar att vandra i skor eller kängor är en smaksak men det finns goda argument för att välja kängor till turen om det finns stor risk för regn och ifall man kommer att gå i våt terräng.
Med en sko som i stort sätt inte har något skaft, får man lätt vatten i skon om man exempelvis går var gräset gror högre än anklarna.
Det sker däremot inte med en känga.
När det kommer till vattentäta vandringskängor så lönar det sig att endera ta en titt på en stövel med Gore-Tex-membran eller en ren läderkänga. Kängor med membran är fantastiska att hålla regnet utanför men man ska komma ihåg att även membraner blir slitna med tiden. När man tar ett steg 'bryts' kängan och efter tusentals på tusentals brytningar kommer med tiden ta kål på en annars bra membran.
En läderkänga är inte nödvändigtvis vattentät men den kan behandlas med starkt vattenavvisande vax. På det sättet kommer man nära på en vattentät känga med den fördelen att en läderkänga torkar snabbare än en känga med membran om den blivit helt genomblöt. 
Det vill säga fördelarna med att gå i skor är att i häftigt regn blir skor och kängor blöta oavsett vad men skor torkar generellt snabbare. 
2. Välj rätt strumpor
Nästan oavsett hur vattentät en vandringskänga är kan det vara att det är omöjligt att hålla regnet utanför om det verkligen vräker ner eller om man går på våtmarker.
Här är det viktigt vad man har på fötterna inuti stövlarna.
Något av det bästa du kan stoppa fötterna i är ett par bra vandringsstrumpor i ull. Ull är ypperligt för outdoor kläder och fördelen med ullstrumpor är att de fortsätter värma dina fötter även om de blivit lite fuktiga eller helt genomblöta.
När dina fötter inte blir kalla som följd av att de blir våta betyder det faktiskt inte det stora, ibland upptäcker man inte att fötterna blivit våta eftersom de fortfarande känns lätta.
En annan möjlighet är att köpa ett par vattentäta strumpor. De håller fötterna torra, även när ens vandringskängor blivit våta men man ska komma ihåg att vara uppmärksam på att vattentäta strumpor ofta är något varmare än andra strumpor vilket kan bidra till svettiga fötter. 
3. Tillfölj ett par damasker
Vet du att du kommer att vistas var det exempelvis är högt, vått gräs och det finns en möjlighet för att vatten tar sig ner i kängorna ovanifrån kan du överväga att köpa ett par damasker. De spänns på det kängans övredel och upp omkring underbenet vid knävecket och håller på det sättet vatten utanför dina kängor. 
Fördelen med en damasker är även att den hjälper mot slitage på byxbenet. 
Relevanta länkar:
Råd och vägledning
Posted: December 08, 2019
Författare: Opdag Verden