3 råd till en lättare ryggsäck

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
3 råd till en lättare ryggsäck
Råd och vägledning
04 December 2019

3 råd till en lättare ryggsäck

Varje kilogram du bär på ryggen när du vandrar betyder något. En lättare ryggsäck betyder mer överskott ute på stigarna samt mindre risk för att överbelasta rygg, skuldror och så vidare. Här är tre enkla tips på hur du skär ner vikten i ryggsäcken och får en bättre vandringstur.

Överväg tält, sovsäck, underlag och ryggsäck

Det är några saker du inte kommer undan i packningen när du ska på vandring. Du ska ha en ryggsäck, lä, sovpåse och underlag och här finns många kilon att spara om du planlägger bra. 

När det kommer till ly finns det många kilon att spara. Vill du hålla vikten helt nere kan du överväga en tarp men om du också föredrar trygghet, säkerhet och tält myset, kan du komma långt ner med vikten. Är ni flera på tur tillsammans kan ni dela tältet mellan era ryggsäckar och är du villig att punga ut pengar kan du också få ett tält under ett kilogram som kan hantera måsten på de flesta turer.

När det kommer till sovsäck kan man få lätta dunsovsäckar och man kan även hoppa på lättvikts vågen och skaffa sig en quilt: ett slags mellanting mellan sovsäck och täcke där undersidan är borta men med en påse för fötterna. Det betyder att både vikten och priset sjunker.

Ett bra uppblåsbart underlag väger inte heller så mycket och det betalar sig tillbaka. 

Har du öga för vikten när du köper sake kan du få tält, sovsäck och underlag som sammanlagt väger under 2 kilo och samtidigt bjuder på god komfort.

Kan du hålla vikten av din samlade packning nere behöver du kanske inte heller en jättestor ryggsäck på 75+ liter som väger mycket. Du kan i stället nöja dig med en ryggsäck på 50 liter eller mindre som samtidigt sitter som en smäck på ryggen.

Låt bli att packa med hela klädskåpet

Överväg noga vart enda klädesplagg du packar ner i ryggsäcken. Har du verkligen användning för det?

Det är frestande att ta ett par extra byxor, ett extra par strumpor, ett extra par underbyxor, en extra tröja osv. med på tur men överväg om det egentligen bidrar till en bättre tur eller om det bara fyller och väger och likabra kunde lämnat hemma i skåpet.

 När du har tagit de kläder på som du räknar med att gå i, plus ett isolerande mellanlager och en skaljacka så är du i stort sett i mål om du inte räknar med att starta i de (beroende på hur barsk tur du ska gå). 

Ett par extra strumpor, ett par extra underbyxor en lätt mössa och kanske ett par handskar och så behöver du förmodligen inte mer.

Packa maten med omtanke

Ska du på vandring i flera dagar där du inte har möjlighet för att bunkra upp längs vägen och därmed kommer att släpa på mat, kan det finnas mycket vikt att spara.

Känner du till din kaloriföbrukning per dag undgår du att komma med kilovis av mat du aldrig får konsumerat.

Försök därför att klura ut hur mycket du egentligen äter på en vandringsdag. Det handlar om att finputsa packningen och när du har varit på ett par turer börjar det dyka upp ett mönster. Gör anteckningar när du kommer hem från turen så du minns vad du åt och vad som kom med hem i ryggsäcken igen.

Kom dock ihåg att ta med lite extra mat. Skulle du hamna i nödituation som betyder att du är längre ute i vildmarken än planerat är det viktigt att inte bli utan mat.

Är du på ett ställe med massor av vatten längs stigen är det ingen idé att bära runt på litervis av vatten åt gången.

Relevanta länkar:

Ryggsäckar

Byxor

Tält

Råd och vägledning
Posted: December 04, 2019
Författare: Opdag Verden