3 skotska vandringar

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
3 skotska vandringar
Inspiration
11 September 2019

3 skotska vandringar

Vandring i Skottland ger stora upplevelser

Det skotska höglandet har tendens att få fram känslor hos människor. Det finns de stora, öppna vidderna prydda med glänsande sjöar, och det finns berättelser om klaner som har rötter flera århundraden tillbaka i tiden. Det är dramatiskt och mysigt. Storslaget och barskt. Allt skapar den perfekta miljön för en vandring.

Det råder ingen tvekan om att det bästa sättet att uppleva Skottlands stora, dramatiska landskap är till fots.
Men det tar fortfarande tid för landskapen att sjunka helt.
Visst kan du ha en bra upplevelse på en dagsutflykt, men det är först när du vandrar över flera dagar som lugnet lägger sig över höglandet (och dig själv), vilket innebär att äventyret ökar avsevärt.
Vi har grävt ut tre resor som alla ger en god tid att bli överväldigad av Skottland. Varje resa tar ungefär en vecka att genomföra - perfekt för en liten semester.


1 East Highland Way

West Highland Way är en av Skottlands stora vandringsklassiker, men mycket färre har hört talas om East Highland Way. Spåren har dock mycket gemensamt, men en stor skillnad är att det är mycket färre människor som lever ut sin önskan att vandra på East Highland Way.

Den 130 kilometer långa rutten startar vid Fort William, där West Highland Way slutar, vilket på många sätt är hjärtat av friluftslivs-Skottland. Det är härifrån bland annat att man kan vandra till toppen av Storbritanniens högsta berg, Ben Nevis.

Rutten slingrar sig genom höglandet på högländerna till Caringorms. Här är sträckor där skogar skapar skydd mot höglandsvinden. Sträckor längs de vackra sjöarna, 'lochs', som området är så känt för. Sträckor bortom enorma, öppna områden där bergstopparna inramar hela spektaklet.

Det är möjligt att tillbringa natten inomhus i till exempel små hotell och Bed & Breakfast, men du kan också packa tältet i ryggsäcken och uppleva friheten att bära ditt eget hem på ryggen.

Du kan läsa mer om East Highland Way på www.easthighlandway.com 

Udsigt mod landsby ved vandring i Skotland

2 Great Glen Way

Om längre vandringar är något ganska nytt för dig är Great Glen Way mellan Loch Linnhe och Iverness ett bra ställe att börja. Här får du den fantastiska upplevelsen av att vandra en 117 kilometer lång rutt, där en dag börjar ta den andra.

Samtidigt följer du en väl markerad stig som är lätt att navigera, och du har inte de mycket stora höjdmätarna att ta itu med längs vägen. Rutten följer Great Glen-felet, som bildar en långsträckt dal mellan Grampian Mountains och högländerna.

Bara för att det inte är lika krävande som de andra två rutterna i Skottland, som du hittar på listan här, kommer du inte att gå miste på stora naturupplevelser. På vägen ser du ut mot sjöar; bland annat Loch Ness, där det förmodligen är svårt att undvika att spana lite extra över vattnet för att se om det borde finnas något som lurar där nere i djupet.

Du kan läsa mer om vandring i Skottland på Great Glen Way här:   www.walkhighlands.co.uk/great-glen-way.shtml

3 The Skye Trail

Isle of Skye är den största ön i de inre Hebriderna - en skärgård väster om fastlandet Skottland. Rutten uppkallad efter ön erbjuder något nära motsatsen till Great Glen Way, och passar bäst för dem som har flera kilometer och rutter i sina vandringskängor. Den är inte markerad och det kräver att du kan hitta fram genom terräng med en karta.

Men belöningarna är oerhört stora. De landskap som du ofta har mer eller mindre för dig själv är mildt sagt dramatiska med branta klippor, robusta stränder och gröna berg till horisonten.

Här möter du Skottland på sitt vildaste, mest dramatiska och helt enkelt magnifikaste.

Hela rutten är cirka 128 kilometer genom en terräng som kräver att du är i god form. Längs vägen går du på den berömda Trotternish Ridge och upplever bergskedjan Cuillin, där nakna toppar sticker ut i små 1000 meter på nära håll.

Läs mer om The Sky Trail på : www.skyetrail.org.uk

Borgruin i Skotland

Inspiration
Posted: September 11, 2019
Categories: Vandring i Europa
Författare: Opdag Verden