3 sydsvenska nyklassiker med lätt åtkomst

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
3 sydsvenska nyklassiker med lätt åtkomst
Inspiration
11 December 2019

3 sydsvenska nyklassiker med lätt åtkomst

År 2019 fick Sverige 12 nya så kallade Signaturleder. De ligger spridda runt om i landet men har alla gemensamt att de bjuder på fantastiska naturupplevelser som kännetecknar den landsdel de ligger i och så kan man ta sig till och från de med offentlig transport. Här är tre av Signaturlederna i söder. 


Signaturled Omberg 

Rutten ligger på cirka fyra timmars körsel från Malmö och cirka 2½ timme från Göteborg. Väl framme väntar i allt 85 kilometer fin vandringsstig som passar utmärkt till en tur på fyra till fem dagar, allt efter hur mycket fart det är i klängorna. 

Turen är en liten del av den 1.400 kilometer långa Östgötaleden och startar vid Boxholm, fortsätter till Omberg och slingrar sig vidare till de idylliska stränder som kännetecknar sjön Vättern. Här kan man ta ett dopp efter att ha vandrat hela dagen genom lugna skogar och idylliska svenska kulturlandskap var man kan pausa vandringsdagarna och med historiska sevärdheter längs vägen, om man har lust för det. 

När det kommer till övernattning är det fritt val och man kan ta tält med på turen, övernatta i skydd eller använda sig av Den Svenska Turistförenings fina stugor. 

Med hänsyn till mat finns det flera ställen längs vägen var man kan bunkra upp så man undgår att vandra med en ryggsäck fylld av mat för flera dagar. Du kan till och med på vägen skämma bort dig själv med ett cafébesök och vila benen. 

Du kan läsa mer om Signaturled Omberg på www.svenskaturistforeningen.se/guider-tips/leder/signaturled-omberg

Signaturled Södra Bohuslän

Bohusleden är inte precis en hemlighet men däremot något av en favorit när det kommer till vandring i södra Sverige och det är helt förståeligt. Här upplever man nämligen storslagen natur. 

Signaturleden går från Stensjön till Kungälv/Fontiner och den är väldigt lätt att ta sig till då den ligger lite utanför Göteborg. Det betyder dock inte att man inte får vildmarks känslan. Rutten tar en nämligen genom flera naturreservat med lugna sjöar och tysta bokskogar. 

Totalt har man 52,5 kilometer att njuta av, så allt efter tid och tempo kan man ta turen på en helg med lite tempo eller så kan man ta den med lite lugnare tempo och använda fyra mycket prisvärda dagar på att låta det hela sjunka in. 

Det finns längs vägen hotell och vandrarhem för övernattning men man kan självklart också ta med tältet.

Du kan läsa mer om Signaturled Södra Bohuslän på www.svenskaturistforeningen.se/guider-tips/leder/signaturled-sodra-bohuslan/

Signaturled Österlen

Rutten går mellan städerna Nybrostrand och Andrarum i det östliga Skåne och är en del av den enorma Skåneleden som bjuder på omkring 1000 kilometer stig. Den här rundturen är däremot på mer hanterbara 93 kilometer, som man kan sätta uppemot en vecka på att genomföra, allt efter form, tid och temperament.

Som med de andra rutter på listan är början på stigen lätt att ta sig till när det endast är en timmes körsel från Malmö. 

När man kommer ut på rutten hittas varierande natur med häftiga markområder, tysta skogar och den fina kusten var man kan hoppa i badet om säsongen och vädret tillåter det. 

Man kan övernatta såväl innomhus på turen som man kan övernatta i tält och så finns den stora fördelen att det finns rikligt med ställen att köpa proviant längs med vägen. Man behöver alltså inte släpa på kilovis med mat för flera dagar med på turen. 

Man kan faktiskt nöja sig med en matsäck till varje dag.

Du kan läsa mer om Signaturled Österlen på www.svenskaturistforeningen.se/guider-tips/leder/signaturled-osterlen/

 

Relevanta länkar:

Vandringskängor

Tält 

Ryggsäck

Inspiration
Posted: December 11, 2019
Författare: Opdag Verden