3 tälttyper till turen

Inspiration till äventyr
Laddar...
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
3 tälttyper till turen
Råd och vägledning
11 November 2019

3 tälttyper till turen

Det finns massor av saker att överväga när man väljer tält till vandringen. Tälten kommer med massor av olika detaljer och egenskaper men ett bra sätt att börja med är att fundera ska det vara: Ett tunneltät, kupoltält eller kanske en tältkåta?

Som med alla andra saker handlar det i grund och botten om att vara uppmärksam på sina behov, ta en titt på fördelar och nackdelar med de olika tälttyperna och göra det rätta valet.

Inget tält är perfekt till alla turer men för att hjälpa med att göra dett rätta valet kommer här en genomgång av tre vanliga tälttyper. 

TUNNELTÄLT

Det är nog ingen överraskning att detta tält är format lite som en tunnel. Det är avlångt och dessutom kommer det i många olika storlekar, allt från de små och lätta tälten som bara rymmer solovandraren, till de stora och rymliga tälten var en handfull mänskor kan söka skydd för nattten. 

Fördelar: Det finns flera fördelar med tunneltält. De erbjuder exempelvis på mycket plats i förhållande till hur mycket det väger, eftersom det alltid är viktigt att ha vikten med när man överväger tält, ifall att tältet ska bäras i ryggsäcken. Tunneltälten är också lätta att sätta upp och så står de stadigt och stabilt, speciellt om man sätter det längs vindriktiningen. En annan fördel är att att man typiskt startar med att sätta upp yttertältet och därefter innertältet. Det är en stor fördel om man förväntar regn på turen, då man på det sättet garanterar att kabinen är torr när man kravlar in i tältet. 

Nackdelar: Tunneltält kan vara känsliga för skiftande vindriktningar som exempelvis kan förekomma på högre berg var vinden kastas runt mellan toppar och dalar. Om man är på tur var det blir riktigt varmt och det inte finns risk för regn under natten, så är det för det mesta inte möjligt att bara slå upp innertältet och njuta av de svalkande genomströmningar av luft och utsikten över stjärnhimlen. Tunneltältet är även lite "svårare" att komma sig ut och in i än kupoltält, då man går in från ändan och inte från sidan.

KUPOLTÄLT

I motsats till tunneltältet var man slår upp yttertältet först och innertältet därefter, så startar man på kupoltält ofta med innertältet och sätter därefter upp yttertältet. Kupoltältet kan också vanligtvis sättas upp utan att behöva tältpinnar men för det mesta slås de in om det är tillgängligt, så står det mera stabilt. Vill man spänna förtältet ska man också för det mesta ha i tältpinnarna.

Fördelar: Kupoltältet kräver ofta mindre plats än tunneltältet och så är det till stor fördel att tältet kan stå utan tältpinnar. Det betyder nämligen att de är lätta att slå upp på hårda underlag som tillexempel klippor. Det är också en fördel att man kan välja att bara slå upp innertältet och låta yttertältet ligga i påsen. Det är skönt på en varm sommardag när man gärna vill känna brisen genom innertältet och ha möjlighet att beundra natthimlen. Många kupoltält har också två utgångar, en på varje sida så det är lättare att komma ut ur tältet om man är två, då man har varsin ingång och utgång. Kupoltältet har också ofta brantare ändväggar så man bättre utnyttjar den plats tältet upptar på marken. 

Nackdelar: Ska du på fjället i exempelvis Skandinavien så är det en nackdel att man först sätter upp innertältet och därefter spänner yttertältet på. Öser det ner kan ditt innertält och kabinen hinna bli vått innan du får yttertältet på och det är inte skoj att kravla in i en vattenpöl när allt man har behov för är torrt väder och vila. 

TÄLTKÅTA

Tältkåtan är som ett tipitält och vanligen består den endast av ett stort yttertält som reses med en mittstång. Till vissa modeller är det även möjligt att köpa ett innertält eller ett botten om man inte vill ligga och sitta direkt på marken. 

Fördelar: Det är bra med plats i en tältkåta. Man kan ofta stå upprest inne i den och så är det typiskt också mycket plats i förhållande till hur mycket det väger. Den är samtidigt mycket stabil i vind och bra under vintern. Där är till och med plats så man kan ta med en liten varmugn med i tältkåtan, så blir det riktigt trevligt och skönt där inne. Stora tältkåtor är fantastiska om man är många på tur tillsammans och man vill fokusera på det sociala. De är perfekta som gemensamma tält var man endera sover, eller var kanske bara äter och har det trevligt tillsammans innan man drar tillbaka till sitt egna tält.

Nackdelar: Tältkåtor är rätt stora och väger en del så de passar inte jättebra till vandringar. Det lagas dock tältkåtor för allt mellan två till fem personer, som bra kan konkurrera med tunnel- och kupoltält när det kommer till hur mycket vikt var person ska bära. 

Se ett stort utbud av tält och tältutrustning

Råd och vägledning
Inlagd: November 11, 2019
Författare: Opdag Verden