3 tips hur man går in kängorna

Inspiration till äventyr
Laddar...
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
3 tips hur man går in kängorna
Råd och vägledning
01 November 2019

3 tips hur man går in kängorna

En av de saker man gång på gång får höra är: Kom ihåg att gå in kängorna innan du drar iväg ut på vandring! Vad betyder det egentligen? Och hur gör man det i praktiken? Här är tre tips som hjälper dig att gå in kängorna så du förhoppningsvis får en tur utan blåsor och andra skavanker.

Det är alldeles förfärligt att vakna upp på vandringsturens andra dag och upptäcka att stora vätskefyllda blåsor har format sig på fötterna och att det är de nya, fina vandringskängorna som är skurken.

Ändå är det ett scenario som händer om och om igen då även de bästa vandringsskor kan ge skavsår om man inte gått in dem innan man beger sig ut på längre vandringar. 

Ett sätt att minimera risken för blåsor och öka chanserna för en bra tur är att gå in kängorna innan avfärd. 

Det gör du så här:

  1. Börja med att ta på stövlarna hemma. Se till att de är snörade ordentligt och att plösen sitter som den ska. Se också till att använda ett par bra vandringsstrumpor; de samma som du tänkt använda när du ska ut och vandra. Ta på dina kängor som att du skulle på vandring men istället för att ge fötterna en chockstart med flera timmar i skorna ute i terrängen så vänj långsamt fötterna till skorna. Låt dem lära känna varann under milda omständigheter. 
  2. När kängorna inte känns helt sprillans nya mer och du gått runt med dem hemma så börja använda dem i vardagen. Ta de på när du går till matbutiken. Ta de på när du går små promenader hemifrån. Börja använda de som vardagsskor, var fötterna inte är i stövlarna allt för lång tid åt gången. 
  3. Nästa steg är att ge sig ut på stigarna med kängorna på. Börja med korta turer och lägg gradvis fler och fler kilometer eller minuter/timmar på. Var uppmärksam på om det finns ställen var skorna klämmer eller trycker. Om det är ställen var huden reagerar och eventuellt håller på att bli röd kan det betyda att skavsår är påväg. Händer det på en kort tur kan du nästan vara säker på att det också kommer hända på längre turer. Du kan också börja packa en liten ryggsäck och ta den med när du går turerna. 

Nu har du gått in dina kängor. De har blivit vänner med fötterna och du är redo att packa ryggsäcken och ge dig iväg på längre turer och flera dagar.

Det finns ingen garanti för att du inte kommer att få skavsår och blåsor eftersom så många andra faktorer också är avgörande men du har gjort dig själv och dina fötter en stor tjänst och ökat chanserna för en bra vandringstur. 

Råd och vägledning
Inlagd: November 01, 2019
Författare: Opdag Verden