3 vandringar på Sicilien

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
3 vandringar på Sicilien
Inspiration
05 March 2019

3 vandringar på Sicilien

Sicilien lockar med stora, dramatiska och mycket varierande landskap. De upplevs bäst till fots och vi har grävt fram tre turer som bjuder på en toptur på en aktiv vulkan, en tur till de 'De dödas stad' och en klassiker med ruiner.

Sicilien har på många sätt det hela.

Det finns sköna sandstränder vid lugna Medelhavsvattnet, skuggiga olivlundar, doftannde blomsterängar, vackra citronnplantager och inte minst berg höga nog till att snön dalar om vintern. Självklart även vulkanen Etna som kan få för sig att ryka och spy.

Dessutom finns det antika historier med ruinbyar som ger extra spänning till upplevelsen. Här smälter vacker natur och fascinerande kultur från såväl det antika Grekland och från Romarrikets storhetstid samman. Vandrar man ut på de gamla stigarnna som sicksackar upp och ner över berg och länngs kuster, kommer man nära på allt. Ger du dig an de här tre vandringarna får du ett varierat intryck av en spännande ö.1. Till toppen av Etna

Etna hänger oskiljaktigt sammann med Sicilien och vandringen till toppen är långt ifrån någon hemlighet. Europas största aktiva vulkan lurar konstant över en på ön och turen till toppen är på många sätt höjdpunkten på en tur till Sicilen.

Det är fascinerande att uppleva de olika klimatbälten man beger sig upp genom. Man startar i subtropiska fruktplantager var solen är varm, kommer upp genom skuggiga bokskogar och vidare upp i en naken vulkanvärld av berg, var inget växer. Stora delar av året finns det till och med lite snö nära toppen.

De flesta som vanndrar till toppen av Etna startar vid Rifugio Citelli. Härifrån är det omkring 1100 höjdmeter upp till toppen. Kom dock ihåg att kolla Etnas humör innan avgång. Det är trots allt tal om en aktiv vulkan.

2. Till de dödas stad

På en ö med så mycket antik historia är det som gjort för att resa tillbaka i tiden. Från bergsbyn Sortino går en stig till nekropolis-området Pantalica som har rötter  tillbaka i bronsåldern.

Man vandrar ner i djupa, dramatiska raviner var upp emot 5000 gravar är huggda in i klipporna. Sanstensklipporna är ljusgråa och står i skarp kontrast till de gröna landskapen. Går man här om sommaren kan det vara hett men det finns möjjlighet att svalka sig i floden.

Allt som allt bjuder turen på en strålande kombination av fin vandring med en klar destination och en fascinerande glimt långt tillbaka i tiden.

3. Till toppen av Taormina

De flesta turister som har vägarna förbi Sicilien besöker byn Taormina. Byn välkomnar med ett av öns kändaste ruin-områden, den antika grekiska teater varifrån det är utsikt till såväl Etna som ut över Medelhavets vatten och små öar.

Men varför inte ta upplevelserna ett steg vidare?

Det går nämligen gamla stigar mot toppen Monte Venere som för vandrare långt bort från de andra resenärerna. I stället för turister är det doftande örter och sicilianska orkidéer som dominerar. Från toppen ser man ut över ön, Messina-sundet, Medelhavet och öarna. 

Praktiskt om resan till Sicilien

Du kan flyga tur och retur till Palermo eller Catania. Det är strålande offentlig transport på ön ifall att du inte hyr en bil och det finns färjförbindelser till De Eoliska Öarna och vidare till Stromboli, var du kan uppleva den trogna vulkanen i utbrott. 

Du kan resa till Sicilien året runt. Hösten är den våtaste tidpunktenn om året, vintern är mild och lämplig för vandringsturer, våren är perfekt, medan sommaren kan bli riktigt, riktigt varm. Det finns massor av möjligheter för inkvartering på Sicilien, till exempel agriturismo som är en italiensk form av Bed&Breakfast på landsbygden, var du äter klassisk italiensk mat. 

Här hittar du länkar till relevanta skor och utrustning

Vandringsskor

Vandringssandaler

Vandringskängor

Ryggsäckar

Läs mer om vandringar på Sicilien på www.walksicily.de


Inspiration
Posted: March 05, 2019
Categories: Vandring i Europa
Författare: Opdag Verden