3 världsberömda vandringar

Inspiration till äventyr
Laddar...
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
3 världsberömda vandringar
Inspiration
29 Oktober 2018

3 världsberömda vandringar

Det finns vandringar, och sedan finns det vandringar med stora utropstecken efter. Om vi tittar utanför Europa finns det några turer som tornar över nästan alla andra. Vi tittar här på 3 vandringar som är helt i toppen av listan på världens bästa: vandringen till Everest Base Camp, vandringen på Inca Trail till Machu Picchu och topptur på Kilimanjaro.


Everest Base Camp

Det blir inte större än bergen du går förbi på vägen till Everest Base Camp i hjärtat av Nepals Himalaya. Här står du under världens högsta topp i en värld av sten, snö och is.

Basläger är dock bara målet för vandringen - hela resan här är helt fantastisk.

De allra flesta som vandrar till Everest Base Camp flyger till den lilla staden Lukla, varifrån de sätter iväg ut på stigarna. Snart vandrar du genom den ena, idylliska byn efter den andra, omgiven av gröna fält.

Längs vägen finns det långa maniaväggar där buddhistiska mantra huggits in i platta stenar. Det finns brusande floder och det finns långa hängbroar som går över djupa dalar. Leden delas med lokala bönder, yaker och andra vandrare.

Efter några dagar når du Sherpas huvudstad Namche Bazar, där spåret delas och det är lite mindre trängsel på leden. Det är nu som man börjar få utsikterna till de riktigt stora jättarna i Himalaya. Och nu blir du bara djupare och djupare mellan topparna.

Nästa kommande dagar går du högre och högre upp i ett magiskt landskap. I flera dagar har du en oavbruten utsikt över Ama Dablam, som ofta kallas världens vackraste berg, och innan du når baslägret kommer du också att se fyra av de 14 bergen i världen som är över 8000 meter höga.

Medan destinationen för vandringen är Everest Base Camp, är den högsta punkten som nås på resan Kalar Patthar. Den "lilla" toppen ligger nära baslägret, och när du står på mer än 5600 meter och tittar direkt över Everest blir den inte mycket större.

Inca Trail till Machu Picchu

Sydamerikas mest kända stig är kanske mer känd för sin plats än vad man upplever på vägen. Det är dock en vacker, vacker vandring som under fyra dagar leder en genom en enorm vacker del av de peruanska Anderna.

Turen börjar några timmar från den forntida huvudstaden i Inka, Cusco, där man givetvis har spenderat några dagar på att vänja sig vid den lite tunnare luften i höjderna. Snart vandrar du upp de gröna, frodiga bergen på fina, gamla stigar, som samtidigt berättar om den tid då Inkariket sträckte sig flera tusen kilometer längs Andesbergen.

Flera platser längs vägen är ruiner som påminner om inkaerna. Trappan man går på, till exempel, låg där innan spanjorerna störtade Sydamerikas största imperium för ett halvt millennium sedan.

För att skona vägen är det inte möjligt att gå ensam på vägen. Du går därför med en guide och eventuellt bärare.

Det väldigt speciella med rutten är att du bygger upp till fjärde dagen, där du går igenom Sun Gate tidigt på morgonen och ser Machu Picchu nedanför dig på en fruktansvärt vacker bergskam. Den gamla staden, som glömdes mer eller mindre i århundraden tills Hiram Bingham III återupptäckte den 1911, är så oerhört äventyrlig att det är svårt att inte tappa andan. Man kan knappast föreställa sig ett bättre sätt att avsluta en vandring.

Kilimanjaro

Resan till toppen av Kilimanjaro, Afrikas högsta berg, är en av de mest kända toppturerna i världen, där alla i god form kan vara med utan att behöva gå på bergsklättring.

Det är dock en ansträngande resa, där du känner på din egen kropp hur det är att röra sig upp i de tunnare luftskikten, där det inte finns så mycket syre som nere vid havsnivån.

Det är inte så bara att gå till toppen av ett berg som stiger 5895 meter över den afrikanska savannen. Kroppen måste vänja sig vid det låga syreinnehållet, så det är viktigt att spendera en handfull dagar på att komma till toppen.

Resan tar en upp genom flera olika klimatzoner: regnskog, höglandshejd, tundra och arktisk zon. Det ger resan en variation som du sällan ser på resor av den längden, och så är det något fantastiskt och konstigt med att se snö och glaciärer ett stenkast från ekvatorn

Härunder hittar du relevanta länkar till kläder och utrustning:

Vandringsskor och vandringskängor

Vandringsstavar

Ryggsäckar och väskor


Inspiration
Inlagd: Oktober 29, 2018
Författare: Opdag Verden