3 varma höstturer i Sydeuropa

Inspiration till äventyr
Laddar...
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
3 varma höstturer i Sydeuropa
Inspiration
26 Oktober 2018

3 varma höstturer i Sydeuropa

Det finns gott om bra, varma vandringar på hösten om du reser lite söderut. Här är tre vandringsleder och områden som är perfekta för höst eller vinter, och där du till och med kan vandra med en liten ryggsäck, så det finns mycket att njuta av utsikten. Samtidigt är det möjligt att äta gott och övernatta i en fin varm säng på alla resor.


1 Dagsutflykt till Madeira

De taggiga landskapen på den vulkaniska ön Madeira stiger högt över Atlanten. Klimatet är subtropiskt, och det betyder att du kan vandra här året runt - även när det börjar bli lite för kallt hemma.

Madeira har en mängd fina vandringsleder och det finns rikligt till att fylla en vecka med . Det handlar bara om att välja vad du är på humör för:

Kuststräckor med lodräta klippor som försvinner direkt i skumtopparna i Atlanten?

Dimskogar som luktar mystik och erbjuder sval skugga?

Platåer med konstiga klippformationer högt upp på himlen?

Det finns många olika landskap att välja mellan, men du kan inte komma runt levadorna. Det här är gamla dräneringskanaler som idag fungerar som vandringsleder och tar en ut på fjällsidorna. Några av kanalerna är mer än 500 år gamla och med så många som 2000 kilometer går det inte att ta slut på nya sträckor för att utforska.

Börja till exempel med Levada do Rei, som börjar i São Jorge. Härifrån vandrar du drygt fem kilometer och belönas med oavbruten utsikt över vackert odlade dalar innan du dyker in i det som påminner om gröna tunnlar, eftersom vegetationen är så tät. Helt enkelt vacker! Leden slutar i den vackra Ribeiro Bonito, som ligger i den UNESCO-skyddade Laurisilva-skogen. Här är väldigt, väldigt frodig och väldigt, väldigt fin.

Läs mycket mer om rutter, transport och boende på www.visitmadeira.pt, där du bland annat kan ladda ner pdfs med beskrivningar av ett stort antal vandringar.

2 Menalon Trail i Grekland

Menalonstigen slingrar sig genom den grekiska regionen Arcadia, firad i renässanskonst som en oförstörd, harmonisk vildmark. Under 75 kilometer vandrar du genom nio olika byar, alla välkomna med sina egna berättelser, festivaler och kulinariska traditioner.

Här mitt på halvön Peloponnesos befinner du dig i en region där kulturen drar trådar långt, långt tillbaka i tiden till antik mytologi och forntida historier.

Det var till exempel här i Arcadia, Pan hade ett hem. Och det kan säga lite om vad det är för upplevelser som väntar på att han var gud för herden och flockarna av djur, för bergets liv, den vilda jakten och rustik musik. Han var också nymfernas följeslagare, men det kan vara en något annorlunda historia.

Menalon Trail går genom Lousios Gorge och slingrar sig längs Mt. Menalon, löper längs floden genom Mylaion-dalen och vinkar genom de nordöstra Gortynian-bergen. Bergens toppar når små höjder på 1000 meter, och barrskogar ger fräsch doft och skugga från solen.

Och sedan finns det kulturen på vägen. Förutom de fina byarna passerar du till exempel Prodromos-klostret, som är spektakulärt inbyggt i en vertikal klippvägg. Vandrare är välkomna att kika bakom murarna.

Dagsavstånden varierar mellan korta dagar på drygt fyra kilometer vandring till längre dagar på cirka 15 kilometer. De är utformade på ett sådant sätt att du varje dag hamnar i en by där du kan äta och sova.

Läs mer om rutten på menalontrail.eu

3 På vägarna till Gardasjön i Italien

Gardasjön är inte bara den största sjön i Italien - den lockar också med oerhört fin vandring. Detta är inte minst fallet när sommarhordarna av turister packar ihop och åker hem. Här kan du vandra i södra änden av sjön, som luktar medelhavsatmosfär med vingårdar, olivlundar och fridfulla stigar som inte utmanar med de stora höjdmätarna, men ger möjlighet att promenera bort.

Om du letar efter lite större, mer rå natur, vänder du bara näsan mot norra änden av Gardasjön. Härifrån stiger bergen högre, och trampar du uppåt kommer du snart att hitta magnifik utsikt över sjöns vattennivå.

Om du vandrar här på vintern kan det bli lite kyligt i höjderna, så lite extra värme behövs på klädfronten.

Du kan läsa mer om området på www.visitgarda.com.


Härunder hittar du länkar till relevanta löäder och utrustning:

Vandringsskor och vandringskängor

Vandringsstavar

Ryggsäckar och väskor

Inspiration
Inlagd: Oktober 26, 2018
Kategorier: Vandring i Europa
Författare: Opdag Verden