4 av de mest uppfinningsrika miljövänliga materialer

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
4 av de mest uppfinningsrika miljövänliga materialer
Inspiration
25 Augusti 2020

4 av de mest uppfinningsrika miljövänliga materialer

Det tyska utomhusmärket Vaude har satt sig ett ambitiöst mål. Speciellt för att de bara har fyra år på sig att uppnå det. År 2024 bör 90% av alla deras produkter sys huvudsakligen med biobaserade eller återvunna material och fortfarande ha samma kvalitet. Ett sådant mål kräver att Vaude söker efter några av de mest uppfinningsrika, miljövänliga lösningarna som ger gamla material nytt liv eller använder naturen på oförutsedda sätt för att kunna producera sitt breda utbud av. cykelkläder och cykelväskor, ryggsäckar och kläder till herrar, damer och barn. 

1. Gamla fiskenät, nytt nylon


Sökandet efter nya hållbara material börjar vid havets botten och på avlägsna deponier. Här samlar ECONYL®, en hållbar nylontillverkare, rester av fisknät, gamla mattor och allt annat de kan hitta för att rengöra det och återställa det till nya nylontrådar som har exakt samma kvalitet som helt nyproducerad nylon. Efter att den gamla nylonrengöringen är kvar står du kvar med en produkt som har samma egenskaper som vi känner från nylon. Den enda detaljen är att för varje kilo som produceras har sju kilo råolja och fem kilo Co2 sparats. Med andra ord en produkt som är 80% mer miljövänlig än sin föregångare.

EcoLyn2. Från sump till grejer

Kläder och utrustning tillverkade av kaffesump. Ja, det kan låta konstigt. Men i själva verket kan kaffe göra betydligt mer än att hålla ögonlocken öppna kl 07:15 måndag morgon. När du kombinerar kafferester med hållbar polyester får du en produkt som naturligt absorberar lukt från kroppen, skyddar dig mot UV-strålar och samtidigt är betydligt mer svetttransporterande än t.ex. bomull. För världen hjälper det på två sätt: 1) Genom att undvika giftiga kemikalier som man annars skulle lägga till i produktionen för att förhindra lukt. 2) Genom att minska mängden avfall som hamnar på kaffeböndernas deponi. 

3. Filt från mjölk

På baksidan av Vaudes ryggsäckar hittar du ett silkeslent mjukt material, QMILK, som började som mjölk från tyska kor, som inte var lämplig som mat. Ur mjölken kommer silketunna fibrer, som blandas med lammull och blir ett helt lätt filtmaterial med naturligt antibakteriellt. När väskan har tjänat sitt kan du helt enkelt dra av filten och kasta den i kökskomposten.

qmilk2

4. Färgglatt avfall - Natural dyes

Processen kan påminna om hemfärgade tröjor från 70-talets kollegiekök, och idén är verkligen densamma. Processen och resultatet optimeras bara så att Vaude själv kan använda den på utomhuskläder som måste stå emot elementen mer än andra kläder. Från t.ex. rödbetor, apelsinskal och örter som annars skulle ha hamnat i jordbruks- och livsmedelsindustrin, extraheras koncentrerade färger. Du hittar det särskilt i Vaudes vandringsbyxor och tröjor. Från naturen till dina naturupplevelser. I slutändan sparar det mycket vatten och kemikalier, vilket är de stora syndarna när det gäller att få färg i klädindustrin.

En grönare fason

Faktum är att Vaude inte bara upptäcker de goda idéerna utan också samarbetar med sina partners för att utveckla och finjustera de innovativa och nödvändiga materialen.

Om du är nyfiken på att själv se en av de "naturligt färgade" gröna produkterna från Vaude, håll ett öga på Green Shape-logotypen. Den är inte svår att hitta. Just nu sitter varumärket på 97% av Vaudes produkter, och förutom att vara ansvarig för återvunna och naturliga material, betyder varumärket också att produkten enkelt kan repareras, att de som tillverkade din jacka eller tält har haft rättvisa villkor och betalningsvillkor och att när du är klar med produkten kan materialen återvinnas igen.

Green Shape vaude

Inspiration
Inlagd: Augusti 25, 2020
Författare: Mads Nedergaard Larsen