4 tips för att köpa mer hållbara saker

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
4 tips för att köpa mer hållbara saker
Råd och vägledning
12 January 2020

4 tips för att köpa mer hållbara saker

Det har (lyckligtvis) blivit allt större fokus på miljö och hållbarhet de senaste år och det finns en massa saker man kan göra för att köpa grönare, mer hållbara produkter. Här är fyra sker man kan vara uppmärksam på om man vill tänka lite extra på miljön.

Håll utkik efter saker med flera delar

De flesta känner nog till scenariot; ett spänne på den trofasta ryggsäck som kanske är lite sliten men i övrigt inte felar någonting, går sönder och du kan inte längre använda ryggsäcken. Hade du varit smart nog till att köpa en ryggsäck var spännena inte är fastsydda så kan du istället bara byta ut spännet -och vilà! - din ryggsäck kan vara med på tur igen.

Det är nämligen inte bara materialen en produkt är gjord av som är värd att kolla om man vill köpa hållbart.

Då det används mycket resurser till att såväl producera produkter som att göra sig av med de när deras livstid är slut, är ett hållbart val också ett val av produkter som har en lång livslängd.

Kolla efter slitstark utrustning

Liksom det är värt att kolla efter utrustning var man kan byta ut enstaka delar så är det också en bra idé att hålla utkik efter utrusning i slitstarka material. Det är trots allt en stor sannolikhet att de håller längre än mer ömtåliga produkter som förmodligen har en kortare livslängd. 

Lättviktsutrustning exempelvis tenderar att inte vara så slitstark och har därav kortare livslängd.

Kollar man från ett mer ekonomiskt perspektiv så kan det ofta löna sig att punga ut lite extra för en kvalitetsprodukt i starka material som håller till den ena tur efter den andra, hellre än att köpa en billigare produkt som ska bytas ut oftare. 

Titta efter organsika produkter

Det finns massor av utrustning gjorda på naturmaterial som har strålande egenskaper, var det är fokus på miljön i produktionen och som inte kräver de de största resurserna när det kommer till att göra sig av med de när de når det stadiet att de inte längre kan användas.

Här kan det exempelvis vara tal om kork på handtaget till dina vandringsstavar samt läder och mocka på vandringskängorna.

Ull är ett annat organiskt material som är värt att hålla utkik efter. Här kan man kolla om ullen kan spåras tillbaka till gårdarna den kommer från och vara säker på att det har varit fokus på djurvälfärd i produktionen.

Sök efter miljöcertifieringar

En bra tumregel för att träffa gröna val är att kolla ifall en produkt har en certifiering. Det finns en massa olika att kolla efter och det kan vara lite av en djungel.

Bluesign är en allmänt erkänd, omfattande certifiering som ställer krav på hållbar användning av energi och råvaror, ansvarar för människor och miljö, minskade vattenutsläpp, mindre luftförorening och förbättring av arbetsförhållanden.

När det kommer till dunprodukter så lönar det sig att söka efter RDS-certifierade dun. Det står för Responsible Down Standard och är ett tecken på att dunet kan spåras, att det inte plockas fjädrar av levande djur och att djuren inte tvångsmatas.

Andra certifieringar är till exempel Oeko-Tex, Fairwear och Green Shape som är Vaudes egna märke. 

Här på Eventyrsport lönar det sig att kolla efter utrustning som är stämplat som 'Careful Choice', som är våran egna v´certifiering som vi ger miljövänliga produkter.

Foto: beboy / www.shutterstock.comRelevanta länkar:
Råd och vägledning
Posted: January 12, 2020
Författare: Opdag Verden