4 tips till reparering av din utrustning

Inspiration till äventyr
Laddar...
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
4 tips till reparering av din utrustning
Råd och vägledning
15 Januari 2020

4 tips till reparering av din utrustning

En skaljacka med söndrig dragkedja. Ett tält med ett hål i duken. En känga med trasig sula. Bara för att en del av utrustningen går sönder betyder det inte att du måste kasta bort det och köpa nytt.

Mycket av utrustningen och friluftskläderna kan enkelt repareras ifall en del av det går sönder. Ju längre tid du få det att hålla, desto mer skonar du miljön i form av mindre produktion och användning av resurser, så det kan ofta löna sig att investera lite på att reparera framöver att köpa nytt.

Här är fyra tips på hur du får dina saker att hålla längre samtidigt som du gör någonting bra för miljön och skonar din plånbok.

  1. Har du en ryggsäck var spännena inte är fastsydda är de lätta att byta ut. Det kan hända att du på lägret råkar springa över spännet till höftbältet men det betyder inte att ryggsäcken i sig blir i dåligt skick för det. Köp ett nytt spänne och låt ryggsäcken leva vidare på flera äventyr. Tänk på utrustningsdelar som går sönder, exempelvis på ett skosnöre som går av; då går man inte heller och köper sig en ny sko utan man byter bara skosnöre och vandrar vidare.
  2. Kläder vars sömmar har spruckit eller har mistat en knapp eller två behöver inte hamna i soporna. Du kan själv plocka fram nål och tråd eller symaskinen och verkar det helt oöverkomligt så ta en sväng förbi din lokala skräddare, som snabbt kan ge den dyra skaljackan eller fleecen nytt liv.
  3. Byt dragkedja om den går sönder. Det är inte onormalt att blixtlåsen är det första som ryker på till exempel skaljackor. Många av dem är dock gjorda så smart att de enkelt kan bytas ut , även de vattenavvisande som ser till att du hålls torr ute på stigarna. Kan du inte själv sy dit en ny dragkedja så är det bra du redan känner till din lokala skräddare.
  4. Sätt på en lapp och fortsätt utan dröjsmål. En rispa i tältduken eller i regnjackan betyder inte att hoppet är ute och du endera behöver bli våt i regnet eller genast köpa nytt. Köp istället dee genomskinliga universallapparna. Tear Aid är superlätt att använda och ser till att en produkt bevarar sin vattentäta egenskap.

Till sist är här ett litet extra råd: håll utkik efter produkter med bokstavligen mindre detaljer. Ju fler detaljer det är på en produkt, desto större risk är det ofta att något går sönder vid en eller annan tidpunkt. Ju färre detaljer och delar det är på en produkt, desto mindre är chansen för att något går sönder.

Söker du efter fasta produkter i starka material, som inte har ett ton av funktioner och extra detaljer så är sannolikheten större att de håller längre och du inte får användning för de råd du precis läst. 

Det skulle naturligtvis vara trevligt!

Foto: Jens Ottoson / www.shutterstock.com


Relevanta länkar:
Råd och vägledning
Inlagd: Januari 15, 2020
Författare: Opdag Verden