4 vandringar mellan stugor i Norge

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
4 vandringar mellan stugor i Norge
Råd och vägledning
01 October 2019

4 vandringar mellan stugor i Norge

Det är ingen hemlighet att Norge bjuder på vandringar i världsklass, något vi bara kan sucka efter på många andra ställen. Men var ska man börja? Jo, man kan till exempel börja med en av de här fyra rutterna, utvalda av en norrman med stor entusiasm för vandring. 

I de norska fjällen och längs de norska fjordarna finner man ett nätverk av mer än 20.000 kilometer markerade vandringsleder. Där finns över 500 stugor ämnade för vandrare att övernatta i. Så gäller där även allemannsrätten, som säkrar att man kan slå upp sitt tält i de mest magnifika omgivningar. 

Så långt är allt gott och väl, men vilket är då det bästa?

Det har Marius Nergård Pettersen koll på. Han är norrman och skriver bäcker om äventyr i den norska naturen. I uppdrag av Visit Norway har han fått uppgiften att rekommendera sju vandringsturer från stuga till stuga i Norge. 

Vi tar en titt på fyra av vandringarna.

1 Korsa Nordmarka
Normarka ligger med lätt tillgång tätt på Oslo och här hittar man vackra sydnorska landskap. Stora, lugna skogar och rikligt utbud av vatten i form av små och stora sjöar bidrar till en vandring med mycket variation. Många av områden är skyddade men självklart finns det även platser var du kommer upp i landskapet och resultatet är stora, fina utsikter. Stugorna ligger dessutom tätt på varandra vilket gör rutten lämplig även för nybörjare. 

Svårighetsgrad: Lätt
Antal dagar: 3-5
Stugor: Obemannade

2 Underbara Aurlandsdal
Föreställ dig frodiga, gröna dalar. Glansiga sjöspeglar. Branta klippor. Brusande vattenfall. Aurlandsdalen går från Skarvheimen norr om Hardangervidda, ut mot kusten och formas av den natur som gör Norge så gränslöst vacker. Man vandrar genom dalar, med blomsterfyllda ängar och där det ena vattenfallet efter det andra fortsätter att överraska och fascinera. Man vandrar genom berg men har den fördel att man startar i de högre partierna av dalen och långsamt trappar neråt  från vandringens start vid Geiterygghytta, via Østerbø och Vassbygdi ut till Aurlandsfjorden.

Svårighetsgrad: Medium
Antal dagar: 2-3
Stugor: Bemannade
3 Nordmøre Fjord-rutten
Här är en rutt för dem som gärna vill testa sina krafter med en lite längre tur. Trots att rutten delvis är ganska krävande finns det också sektioner var dagsetapperna är relativt korta. Naturens belöningar kommer i form av berg och fjordar och man saknar inte de breda utsikterna när man ofta är ovanför trädgränsen. Ofta kan man njuta av utsikterna mer eller mindre för sig själv då det inte är en rutt många vandrar. Samtidigt kommer man helt ner till kusten var man hittar flera stugor att övernatta i. Kom ihåg fiskespö om du är den typen. 

Svårighetsgrad: Krävande
Antal dagar: 2-3 dage
Stugor: Betjäning4 Längs Gjendesøen
Här är en klassiker, som startar vid Den Norske Turistforenings äldsta stuga och för vandrare vidare till bjässar såsom Memurubu och Gjendesheim. Stigen följer en gammal handelsväg längs med sjön som ligger vackert omgiven av topparna i Jotunheimen, som man efter en brant stigning kikar ut över. Det är på många sätt en uppvärmning inför turen upp på Besseggen som kommer senare under vandingens gång. Här vandrar man på en av Norges mest populära stigar. När man tittar ut över sjöarna och bergen slutar man ifrågasätta varför så många mänskor drar hit. De är helt enkelt magnifika.

Svårighetsgrad: Krävande
Antal dage: 2-3 dage
Stugor: Betjäning

Läs mer om Marius Nergård Pettersen på www.manepe.no

Du hittar alla hans sju rutter här:


Relevanta länkar:

Utrustning till din vandring

Vandringskängor

Vandringsskor

Vandringssandaler

Kläder

Råd och vägledning
Posted: October 01, 2019
Författare: Opdag Verden