5 av världens längsta vandringar

Inspiration till äventyr
Laddar...
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
5 av världens längsta vandringar
Inspiration
21 September 2018

5 av världens längsta vandringar

De senaste åren har det gått mer och mer populärt att gå långt. Riktigt långt! Här tar vi en titt på 5 av världens längsta vandringsleder, som alla erbjuder fantastisk natur över riktigt, riktigt många kilometer.


1 Pacific Crest Trail

Detta odjur av en fantastisk vandringsled slingrar sig nästan 4300 kilometer genom bergen i västra USA - från den mexikanska gränsen i söder till den kanadensiska gränsen i norr. Och Pacific Crest Trail är inte bara lång; det är också otroligt vackert.

Resan börjar i de stora öknarna i södra Kalifornien innan leden långsamt stiger upp i Sierra Nevada-bergen. Häruppe väntar glänsande bergsjöar, enorma mammutträd och släta granitklippor i Sequoia & Kings Canyon nationalparker samt Yosemite National Park. I Oregon väntar bland annat Crater Lake - en av världens djupaste sjöar - djupa skogar och snötäckta vulkaner innan den sista sträckan leder genom Washington State.

Om du har lust att vandra och du har ett halvt år du inte vet vad du ska göra under, är Pacific Crest Trail svaret.

Läs mer om Pacific Crest Trail på www.pcta.org

2 Great Himalaya Trail

Det är långt ifrån någon hemlighet att Nepal erbjuder några av de bästa vandringarna vår värld har att erbjuda. Här finns klassiska rutter som den till Everest Base Camp och den runt Annapurna, men det finns en rutt som slår dem alla: Great Himalayan Trail.

The Great Himalayan Trail är ett nätverk av spår som sträcker sig 1700 kilometer över hela Nepal. Längs vägen passerar du åtta av de 14 bergen i världen som är över 8000 meter höga, och även om du själv inte kommer dig så högt lär det bli tillräckligt tungt att andas under de 6200 höjdmetrar man ska bestiga.

I själva verket kan man välja mellan en högt liggande rutt, som kräver bestämd klättringsutrustning, eller en lågt liggande rutt, som helt enkelt kräver vandringsskor och promenader. På den lågt liggande vägen kommer du genom en myriad av fina byar och får en utmärkt inblick i lokalbefolkningens levnadssätt.

Längs vägen kan du för det mesta tillbringa natten i tehus.

Läs mer om Great Himalaya Trail på www.greathimalayatrail.com

3 Te Araroa

Här är en vandringsled som går från norra spetsen av norra ön till södra spetsen av södra ön Nya Zeeland - ett land som är allmänt känt för sina magnifika, varierade landskap. Här är öde sandstränder högst i norr och djupa skogar följer innan de vandrar genom bergets kala, månliknande vulkanlandskap. Tongariro.

När du lägger nordön bakom dig ett långt avstånd längre söderut och säger hej till södra ön är det som att börja nytt. Här är kustvandring i tät skog innan landskapet börjar domineras av bergspass, utsikt över glaciärer under snötäckta toppar, turkosa och gröna fjällsjöar samt rusande floder.

Hela rutten är 3000 kilometer lång och människor tillbringar allt mellan tre månader till sex månader på att slutföra den, beroende på hur mycket de strövar längs vägen och hur ambitiösa de är med sina dagliga etapper.

Läs mer om Te Araroa på www.teararoa.org.nz

4 Via Alpina

2700 kilometer vandring genom Alperna. Kort sagt, detta är vad Via Alpina har att erbjuda. Rutten är uppdelad i 162 etapper och går genom Italien, Slovenien, Österrike, Tyskland, Lichtenstein, Schweiz, Frankrike och Monaco, så du har nöjet att börja och sluta vid havsnivå och få alla höjdmätare.

Om du vandrar hela resan får du naturligtvis en otroligt god kunskap om Alpernas bästa utsikter, finaste dalar och trevligaste byar, men naturligtvis måste du också vara redo att få lite syra i dina ben - rutten erbjuder en total stigning på svindlande 180.000 meter.

Läs mer om Via Alpina på www.via-alpina.org

5 Appalachian Trail

Appalachian Trail slingrar sig genom 14 delstater i östra USA - från Maine's Mount Kahtadyn i norr till Georgiens Springer Mountain i söder. Totalt är detta cirka 3500 kilometer spår som går genom bergskedjan Appalachians.

Fjällen här är inte så höga som de som finns på Pacific Crest Trail i västra USA, men leden är kuperad och leder vandrare genom stora skogar och stora öde områden. Det finns en hel skyddsrum längs vägen där många väljer att övernatta och leden är känd för den speciella gemenskap som uppstår bland dem som vandrar på den.

Dessutom kommer du att uppleva både 'Trail Magic' och 'Trail Angels' på leden. Den första avser presentpåsar med till exempel snacks och drycker, som godmodig själar ger ut gratis till vandrare, medan änglarna är människor som frivilligt ger en hand till vandrare; till exempel genom att göra sig redo med hamburgare på leden eller erbjuda vandrare lift till närmaste livsmedelsbutik så att man kan fylla på matförrådet.

Läs mer om Appalachian Trail på  www.appalachiantrail.org

Nedan hittar du länkar till relevant kläder och utrustning:

Tält

Sovsäckar och liggunderlag

Ryggsäckar

Vandringskängor och vandringsskor

Vandringsstavar

Foto: Yatharth Roy Vibhakar

Inspiration
Inlagd: September 21, 2018
Författare: Opdag Verden