5 nybörjarmisstag varje vandrare bör undvika

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
5 nybörjarmisstag varje vandrare bör undvika
Råd och vägledning
05 February 2020

5 nybörjarmisstag varje vandrare bör undvika

Det är en massa saker att hålla reda på när man styr kosan mot en vandringstur och det finns en massa fallgropar. Här är fem saker varje vandrare bör undvika att göra.

1. Låt bli att fylla ryggsäcken för mycket

Det är simpel logik, självklart är det behagligare att vandra med en ryggsäck som inte väger ett ton framöver en som väger ett ton (eller i varje fall som känns som ett ton).

Ett av de största nybörjarmisstagen när det kommer till vandring är att proppa allt för mycket i ryggsäcken och det är också lite surt att komma hem från turen med kilovis av mat man aldrig åt, extra jackor, tröjor, underkläder och strumpor man inte heller fick användning för, plus alla de där småsakerna man satte med i ryggsäcken, för det kunde hända att man skulle ha användning för dem.

Det är inte helt enkelt att packa lätt. Det kräver nämligen erfarenhet.

Fundera därför om det du håller på att sätta i väskan är något du verkligen har behov för, eller något du kanske kan få användning av. Är det 'need to have' eller 'nice to have'?

Packa endast ifall det är i första kategorin!

2. Låt bli att vandra iväg med ett par splitternya vandringkängor

Det är nästan det bästa receptet på stora, vattenfyllda blåsor att sätta iväg på tur i ett par kängor som kommer direkt från butikshyllan.

Kängor ska nämligen gås in - det vill säga att de ska bli vänner med dina fötter innan du far iväg.

Köp dem därför i god tid innan du ska på tur. Använd den varje da. Gå kortare turer i dem. Trappa långsamt upp och så borde du vara klar för en skavsårsfri vandring.

3. Undvik att vandra i bomull

Ja det kan fresta att ta T-skjortan och stumporna ur klädskåpet och sätta dem på när du ska på vandring. De fungerar ju fint till vardags. 

Saken är bara att det gör de inte på tur. 

Bomull suger nämligen i sig fukt och blir vått när du svettas.

Blir din T-skjorta våt, kan det snabbt resultera i att du blir kall när du tar en paus och de våta bomullsstrumporna som är stängs inne i vandringskängorna i timmar? De ser till att du både får kalla, fuktiga fötter och att skavsåren frodas.

Köp istället dina strumpor och ditt innersta lager i merinoull. Det är mjukt mot huden och har en rad fantastiska, naturliga egenskaper som gör det perfekt för en aktiv tur.

4. Låt bli att packa felaktig utrustning

Det är tråkigt men samma sovsäck passar inte till alla turer och det samma gäller även ryggsäckar, kängor och kläder. Det kan bra hända att du har en förträffligt härlig dunsovsäck som håller dig varm i den vildaste snöstorm men det är inte trevligt att ligga och svettas i den under en småkylig vårnatt.

Det är inte heller bra att ha en 75-liters expeditionsryggäsck som i sig väger mycket med på vandringsturen från stuga till stuga var du i stort sätt inte behöver packa någonting i ryggsäcken och så vidare.

Kom ihåg att packa utrustning efter typ av tur, terräng och klimat.

5. Undvik att vara oförberedd på det oväntade

Den här är svår, för hur förbereder man sig på det oväntade? - och hur gör man det utan att proppa allt för mycket i ryggsäcken och bryta regel nummer ett i denna artikel?

Man följer den gyllene medelvägen.

För man kan vara otursam och turen i vildmarken tar en dag längre än beräknat och den dagen ska du ha mat till. Man ska också vara säker på att man kan hitta vatten. Så är man på en plats var det inte är garanterat att man hittar rent vatten så ska man minnas att ta med en form av vattenfiltrerare.

Var förberedd på en nödsituation genom att ha ett förstahjälpkit med (och se till att veta hur man använder det), kom ihåg att ha en alternativ plan klar ifall något går fel och se till att berätta för någon var du vandrar och hur du räknar med att komma dig hem igen.

Är du i tvivel så sök råd innan du ger dig iväg.

Foto: Roman Mikhailiuk / www.shutterstock.com


Relevanta länkar:

Ryggsäckar

Vandringskängor

Kläder

Utrustning


Råd och vägledning
Posted: February 05, 2020
Författare: Opdag Verden