5 saker som gör gåturen lite mer utsökt

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
5 saker som gör gåturen lite mer utsökt
Råd och vägledning
12 Februari 2021

5 saker som gör gåturen lite mer utsökt

Frederik Thurøe - Eventyrsport Skribent


Skrivet av Frederik Thurøe

- Vandrare, längdskidåkare och soldat - älskar att sova utomhus!
När du är på promenad i skogen, vid vattnet eller bara behöver vara ute en hel dag kan det snabbt bli lite kallt och kanske - faktiskt - lite tråkigt. Detta gäller åtminstone på hösten, vintern och tidig vår. Därför bör du unna dig själv och fylla ryggsäcken med lite extra utrustning, vilket förgyller äventyret. I de flesta fall väger det inte något speciellt men gör din resa och dina pauser mycket bättre än de annars skulle ha varit.


Dessa är följande fem saker:

1) Varmt vatten i olika former

2) Ett supersmart sittunderlag

3) Ett extra lager kläder

4) Mellanmål

5) En kniv1. Varmt vatten 

Termokander til gåtur

Finns det något bättre än kaffe en kall dag?Nej, väl? Du kan antingen ta med varmt vatten hemifrån i en termokopp eller termos, men du kan också göra det på plats när du har fått en trevlig paus.

Om du bara letar efter korta pauser kan det vara smart att ta med varmvattnet hemifrån. Om du har bättre tid och vill ta en paus för att koppla av kan en Jetboil vara ett alternativ - jag brukar kalla det outdoor-världens svar på en vattenkokare. Det är något underbart lugnt och skönt att sitta i skogen och vänta på de få minuter det tar en Jetboil att koka vattnet. Du kan använda varmvattnet både för varma drycker och för att dricksoppor eller turmat. Om du är ute och vandrar en hel dag, är det bra med en varm lunch. En Jetboil eller Trangia och en del frystorkad mat gör att du kan sitta med en varm måltid på ett ögonblick. Kom ihåg koppen att dricka ur och en sked eller Spork för maten.


2. Sittunderlager

Medan du sitter och dricker din heta kakao eller kaffe är det riktigt trevligt att kunna sitta på marken, luta sig mot ett träd och njuta av naturen. Men det är mindre bekvämt att bli våt och kall om skinkorna. Därför kan ett sittunderlager vara en riktigt bra idé att ha med sig.

Det kan antingen vara ett "vanligt" liggunderlag, justerad i storlek eller så kan det vara ett uppblåsbart sittunderlag. Den första är mycket snabbare att använda, men tar vanligtvis också mer utrymme - i gengäld blir den billigare. Ett uppblåsbart sittunderlag ger däremot ofta större komfort och mindre utrymme i ryggsäcken.
3. Ett extra lager kläder

Varmt tøj til gåturen

Nu när du sitter där på ditt sittunderlag med din goda varma dryck i handen kommer du antagligen också att undgå att frysa. Du kan vanligtvis också lösa detta genom att ha en dun- eller fiberjacka i ryggsäcken när du är på tur. De fyller och väger nästan ingenting i ryggsäcken men de hjälper dig att hålla kylan borta medan du sitter och njuter av din välförtjänta paus.


4. Mellanmål

Snacks i olika former kan vara en trevlig sak att ta med på turen. De kan fungera både som belöning och som en energiboost om du behöver det. Det är bara fantasin och din egen aptit som sätter gränserna för vilka snacks du kan ta med på resan. Det är dock ofta trevligt att ha något med sig som inte kräver förberedelse och som kan ätas utan tillredning. Det kan t.ex. vara choklad, müslibarer, frukt, en kall Cola, proteinpulver eller nötter - listan är oändlig. Om du är ute med en partner kan det vara en rolig idé att göra en överenskommelse om att var och en ska ta en mellanmåls överraskning till den andra. Jag gör det särskilt på längre vandringar - här kan något som en liten mängd portvin eller liknande också vara en bra ide.


5. En kniv

Gode snitteknive

Jag tror att en kniv är ett oundvikligt verktyg när jag är på tur. För matlagning, för brasa och om du har barn med dig kan de hållas upptagna med lite snidning. Om du själv är på tur för att få en liten paus, kommer härifrån den varmaste rekommendationen om att testa snida lite. Du sitter på sittunderlaet med din varma tröja på och med varmt kaffe i koppen och tillbringar tiden med något så enkelt som att skära i en pinne. Det kan bidra till känslan av att falla ner och njuta av dagen, men samtidigt kan din kniv också användas till lunch du behöver ha på turen eller för att klippa ett plåster till en av dina medvandrare som skärt sig.

Vad väljer du?

Vad du väljer att ta med dig på din tur är naturligtvis helt upp till dig. Men om du har dessa fem saker i åtanke när du packar för din nästa resa, är jag nästan säker på att turen blir lite mer utsökt.

Trevlig resa!


Råd och vägledning
Inlagd: Februari 12, 2021
Författare: Eventyrsport Blogger