5 tips hur man rengör ryggsäcken

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
5 tips hur man rengör ryggsäcken
Råd och vägledning
20 December 2019

5 tips hur man rengör ryggsäcken

När säsongen lider mot sitt slut betyder det att det är dags att ge sina saker lite kärlek innan de tar en välförtjänt paus i skåpet. Medans kläder blir tvättade och vandringskängor rengjorda så är det lätt att glömma bort ryggsäcken som även den förtjänar en kärleksfull hand, så den är i toppform till nästa tur.

För vad med de små resterna av energibaren som gömmer sig längst ner i bottnet? Smuts som har samlat sig dragkedjan? Svett som har trängt långt in i ryggstycken och höftbälten?

Innan du går igång så ska du komma ihåg att se tvättinstruktionerna för just din ryggsäck. De flesta vandringsryggsäckar mår inte bra av en tur i tvättmaskinen och torktumlaren så du ska själv igång. 

Här är 5 goda råd hur du gör ryggsäcken ren:

  1. Töm ryggsäcken helt. Kom ihåg att öppna alla dragkedjor så du kan skaka ut sand och annan smuts som har samlat sig i väskan under alla kilometrar ute på stigarna. Det är också värt att använda en liten damsug som sätter in var det finns plats, så du får med så mycket smuts som möjligt.
  2. Har din ryggsäck en rem eller ett bärsystem som kan tas av, så gör det. gör samma med ryggstycket och höftbältet. Nu kan du tvätta dem skillt. Använd ljummet vatten samt en mild, kemikaliefri såpa som inte innehåller parfym och använd en svamp till att försiktigt göra det hela rent.
  3. När du är färdig så ska såpan sköljas bort och det hela sättas på tork.
  4. Använder du för varmt vatten till rengöring av din ryggsäck finns risken att det går ut över ryggsäckens färger, så använd istället ljummet vatten som du fyller en balja eller liknande med, igen med lite mild såpa som varken innehåller parfym eller kemikalier. 
  5. Nu skrubbar du lös med en mjuk svamp så att du inte skadar ryggsäcken.
  6. Du kan eventuellt använda en tandborste till de ställen var smuts, fläckar och liknande har satt sig lite bättre fast och har behov för en extra kärleksfull hand.
  7. Du ska dock alltid vara försiktig när det kommer till områden med mesh. De är extra sårbara och kräver extra försiktighet.
  8. När det kommer till ryggsäckens blixtlås ska du se upp med att skrubba dem. Dragkedjorna har nämligen ofta fått en vattenavvisande behandling och skrubbar du lös den kan de egenskaper bli försämrade. Istället för att skrubba, tvättar du dem istället försiktigt så att smuts, sand och annat blir avlägsnat. Vill du vara extra kärleksfull med dragkedjorna kan du ge dem lite olja när du har tvättat klart. Då glider de bra igen.
  9. Häng ryggsäcken att torka upp och ner. Var säker på att den är helt torr innan du sätter undan den. 

Nu kan du se fram emot att ta fram en ryggsäck i toppskick ur skåpet nästa gång det är dags för äventyr.

Råd och vägledning
Posted: December 20, 2019
Författare: Opdag Verden