5 vandringar på Skåneleden

Inspiration till äventyr
Laddar...
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
5 vandringar på Skåneleden
Inspiration
05 Mars 2019

5 vandringar på Skåneleden

Vare sig du har en helg, en månad eller något mittemellann till förfogande hittar du nog något på Skåneleden. Det 1183 kilometer stora nätverket av stigar är indelat i 103 dagsetapper som gör det lätt att planlägga en tur som passar för ens behov. 

Innan slutet av varje etapp finns det till och med en plats att övernatta på i form av ett shelter. Då man inte kan vara helt säker på att det finns plats i vindskyddet är det en bra ide att ta ett tält eller en hängmatta med så man har skydd för natten. Lägerplatserna är fortfarande trevliga och bra ställen att slå upp läger på. 

Men var ska man då börja om man gärna vill utforska Skåneleden? För att göra det hela lite mer hanterbart är själva Skåneledenn indelad i 5 del-leder, sträckor som alla bjuder på deras typer av landskap och kulturupplevelser. Har man först spårat sig in på en av rutterna kan man alltid dyka längre ner i den och hitta en sträcka som passar just för den tid man har på sig.

Här är de 5 del-leder på Skåneleden:

1. Kust-kustleden

Kust-kustleden går från Sölvesborg i öst till Ängelholm och Båstad i väst. Vandringens 370 kilometrar är indelade i 25 dagsetapper, som bland annat för en genom vildmarken i det nordöstliga Skånes stora skogar.

Här är få distraktioner, det kan handla om att pausa vid ännu en lugn skogssjjö för att koka en kaffe, ta av vandringsskorna och strumpor och bada fötterna i det klara vattnet, eller kanske ta sig ett uppfriskande dopp.

Är man mer för dramatiska kustklippor så hittas även det på Kust-kustleden. I så fall ska man sätta kurs mot de etapper som tar en ut på Bjärehalvön.

2. Nord-sydleden

Nord-sydleden går från Hårsjö i norr till Trelleborg i syd. Här är det tal om 31 etapper som sammanlagt bildar en rutt på 325 kilometer.

Ett av de stora dragplåstren med att vandra i Skåne är de djupa, fredliga skogar och det är just dem man upplever på den nordligare delen av turen.

I takt med att man kommer längre söderut kommer det även mer tecken på männniskor och man vandrar genom ett varierat landskap var det också är fina marker med små trevliga byar att pausa i. Något som stort sett alltid är tillfället i Skåne är att man inte blir utan en stor portion idylliska skogssjöar.

3. Ås-åsleden

Ås-åsleden är inte nära på så lång som de två föregående leder. Den sammalagda distansen är 162 kilometer och är indelat i 14 etapper som sträcker sig från Åstorp till Brösarp.

Snörar man vandringskängorna och ger sig iväg på denna rutt finner man ett landskap med en del höjdmetrar, då det går ganska mycket upp och ner. Höjdmetrar betyder i regel ett varierat och aldrig tråkigt landskap och vackra landskap går man inte miste på ute på Ås-åsleden.

Här finns djupa dalar och vackra kullar med panorama utsikt ut över det svenska.

Leden slingrar sig exempelvis genom en av Sveriges vandringshöjdpunkter, Söderåsens Nationalpark. Letar mann efter ett ställe att starta med i Sydsverige så är  det som gjort för att kika i den riktningen. Då är man i varje fall mer eller mindre säker på att man blir förtjust i att vandra i det sydsvenska.

4. Österlenleden

Vandrar man samtliga av Österlenledens 14 etapper, vandrar man i allt en tur på 188 kilometer i det sydöstra Skåne.

Till skillnad från flera av de andra lederna som går genom skog så följer Österlenleden ofta kusten. Det betyder massor av långa vita sandstränder som ofta är mer eller mindre helt tomt på människor och naturligtvis hittas också den trevliga, dåsiga fiskebyn då och då. 

Skogen slipper man dock aldrig helt och det är bra, för där är det vackert och trevligt att vandra.

Väljer man att utforska Stennshuvud Nationalpark blir man belönad med utsikt ut över Östersjön från backarnas toppar.

5. Öresundsleden

Vill man ta en snabb promenad i det sydsvennska så blir det inte mycket lättare än vända blicken mot Öresundsleden som i allt bjuder på 172 kilometer, indelat i 19 etapper mellan Utvälinge i norr och Bulltofta i syd. 

Leden ligger på andra sidan av Öresund och det är lätt att komma sig till stigen med offentlig transport från Malmö.

När man sätter iväg ut på leden välkomnas man av den ena havsutsikt efter den andra och flera spännande naturreservat längs vägen skapar uppenbara platser att utforska. 

Här är några av de relevanta länkar till din tur på Skåneleden:

Tält

Ryggsäck

Skor

Hängmattor

Hitta all din outdoor utrustning här 

Du kan läsa mycket mer om Skåneleden, del-lederna och samtliga 103 dagsetapper på www.skaneleden.se, var det också finns förslag på kortare sträckor.

Inspiration
Inlagd: Mars 05, 2019
Författare: Opdag Verden