6 kanotturer i Sverige

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
6 kanotturer i Sverige
Inspiration
18 Januari 2020

6 kanotturer i Sverige

Kanotturer är det perfekta sättet att uppleva Sydsverige på. Här kan du lugnt glida över blanka sjöar, slå tältet upp på din egna ö och låta stillheten sjunka in.

Här är 6 ställen i Sverige med fantastiska möjligheter för kanotturer.

Immeln: sjön med de 200 öarna

Norr om Kristiansand hittas Immeln som är Skånes tredjestörsta sjö. Området är skönt och ganska naturligt mycket populärt men man kan komma bort från massorna och ut i naturen med kanoten.

Här är nämligen över 200 små öar, varav många är skyddade områden för fåglar.

I kanoten kan man fredligt paddla in och ut mellan dem, låta lugnet sjunka in, kasta ut fiskelinan och fånga en fisk till kvällsmat eller ta sig ett dopp på en varm sommardag.

Immeln är dessutom lätt att paddla på, vilket betyder att den är lämplig för familjeturer.

Immelns kanotcenter är en bra plats att starta på. Här kan man hyra allt från kanoter och tält till kokutrustning. Läs mer om området och kanotuthyrning på www.immelnskanotcenter.se

Ivösjön: Ensam på en öde ö

Har man behov för att uppleva en svensk verision av Robinson Crusoe-äventyr, hur det är att sova på en öde ö, så kan man sätta kanoten till sjöss i Skånes största sjö Ivösjön. Här hittas nämligen riktigt många öde öar med fina vikar och trevliga badstränder var man kan ta i land, ta en paus eller slå upp tältet för natten på och känna ro sänka sig över skogarna.

Vill man gärna ha lite mera skydd än bara tältet finns det flera öar med shelters.

Du kan hyra såväl utrustning som kanoter vid Wetlandi Kanocenter i Axeltorp, där finns samtidigt också en start- och slutpunkt för kortare kanotturer ifall att man gärna vill ha ödemarksturen planlagd på förhand. 

Läs mer på www.wetlandi.se

Åsnen: På vattnet i den nya nationalparken

Sjön Åsen utgör en del av Sveriges nyaste nationalpark och man behöver inte ta för många tag med padeln innan man inser varför området är värt att beskydda. Åsnen är den näststörsta sjö i Småland och på de omkring 159 km² finns det omkring 200 öar.

Samtidigt är här tal om Sveriges största sjö-skärgård som bjuder på massor av möjligheter för att utforska naturen.

Man behöver inte ro långt för att få en upplevelse var man får se en massa och Åsnen är ett bra ställe för en kanottur med hela familjen. Man kan bland annat hyra kanoter på Gatnl Gård som ligger på sin egna lilla ö mitt i Åsnen. 

Läs mer på www.visitasnen.se/sv

Fredliga, vackra Lagaleden

Hjörneredssjöarna i Halland är ett strålande ställe att starta ett kanotäventyr på. Sjöarna ligger på den fina kanotrutten, Lagaleden som är en drömlik kanottur som sträcker sig 150 kilometer från sjön Bolmen i Småland tvärs genom Halland och slutar vid havet i Laholmsbukten. 

Man kan endera ta alla de 150 kilometer med styva armar eller så kan man välja en sträcka. Här kan man överväga om man helst vill paddla i sjöar eller åar och oavsett vad man väljer så får man garanterat en strålande kanottur.

Längs rutten finns det i allt 30 lägerplatser som man igenkänner på skyltarna med kanot och tält.

Läs mer på www.laholm.se/uppleva_gora/friluftsliv-och-motion/kanot

Dalsland: Vilda och vackra naturupplevelser

Dalsland bjuder på massvis av vacker och vild natur och har man Silverlake Camp som utgångspunkt har man tillgång till alla härligheter. Paddlar man ut bemött med det djupa lugnet i naturen på ett enormt fint sjösystem med rena sjöar, ren luft och ren natur -man kan till och med vara lyckligt lottad och få se skogens konung; älgen spankulera runt längs sjökanten, en mäktig upplevelse.

Det finns massor av möjligheter för övernattning i området, varesig man är lite mer för de primitiva lägerplatserna, lite mer organiserade förhållanden på campingplatser eller tak över huvudet på ett hotell. 

På Silverlake Camp & Canot kan man hyra kanoter och extra utrustning. Ett alternativ är Dalslands Camping & Canotcentral i Bengtfors, var man bor lämpligt mellan sjöarna Lelången och Ärtingen mitt i Dalslands kanal var man kan bege sig iväg på veckors långa kanotturer. 

Läs mer på www.silverlake.se og www.dalslandscamping.se

De 80 sjöars naturreservat

Naturreservatet Glaskogen är ett favorit vandringsområde med 300 kilometer av vandringsstigar men på många av sjöarna och i vattendragen är det möjlighet för fina kanotturer. Man finner nämligen 80 små och stora sjöar att utforska och man kan hyra kanoter i naturreservatet. 

Här kan man också få goda råd och tips till turen innan man paddlar iväg. 

Läs mer på www.visitvarmland.se

Foto: Roger Borgelid


Relevanta länkar: 
Inspiration
Inlagd: Januari 18, 2020
Författare: Opdag Verden