7 förslag paa sommarens viktigaste tillbehör

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
7 förslag paa sommarens viktigaste tillbehör
Råd och vägledning
13 Juni 2022

7 förslag paa sommarens viktigaste tillbehör

Trine Birch Okkels - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Trine Birch Okkels

- Tidligere eliteløber og dansk rekordholder


Det är lätt att gå vilse i den regelrätta djungeln av utrustning och tillbehör som kommit att finnas för livet i det fria. Här guidar vi dig genom labyrinten och ger dig 7 förslag på sommarens viktigaste tillbehör.

Sommaren står för dörren. Om den bjuder på sol och värme eller vind och vatten är svårt att veta. Erfarenheten säger oss att vi säkert får lite av varje. Men då är det bra att sådana naturmänniskor som vi inte blir nedslagna och fäller en tår om himlen nu skulle göra det samma. Tvärtom är doften av regn ju bara en sporre i näsan och en kittling i fötterna som kastar oss ut på nya äventyr i den sköna naturen, oavsett om det är i Sverige eller utomlands.

Du kanske redan vet vart du ska och vad du ska göra. Men vet du vad du ska ha med dig? Här kommer 7 förslag på utrustning som passar perfekt till sommarens upplevelser.

Trangia: 25-4 UL med gasbrännare

Det är få som inte håller med om att friluftsliv, natur och sköna, långa vandringar är nästan den bästa näringen för själen. Det kan mätta vår aptit på upplevelser – det vill säga ända fram till nästa fjäll som ska utforskas eller berg som ska bestigas. Tyvärr stillar det inte hungern i magen och när det ska vandras och slitas är det svårt att leva på bara löv och regnvatten. Man kan komma långt med snacks, kex och diverse energibarer, men varför inte stoppa i ett kilo till i väskan och ta med ett kök på turen?

Det kan du göra med det klassiska stormköket 25-4 från Trangia. Denna version är med gasbrännare i stället för sprit, vilket är mer stabilt och effektivt – och ofta lättare att få tag i. Trangia 25-4 är avsedd för 2–3 personer och innehåller två kittlar, stekpanna/lock, kaffepanna, handtag och två vindskydd. Det är enkelt, robust och driftsäkert. Om det blir pasta med ketchup eller långtidskokt köttgryta är helt upp till dig. Med Trangias stormkök är det i varje fall bara den gastronomiska kreativiteten som sätter gränser.

Jetboil: Flash 2.0 brännare

När du inte ska ut på längre turer är det ibland ”overkill” att ta med din Trangia. Här är Flash en perfekt lösning om du är på vandring ensam eller bara ska ha en enstaka övernattning i det fria. Den kokar en halv liter vatten på 100 sekunder och sedan är du klar oavsett om det är till en god kopp kaffe eller en snabb, god måltid. Du kokar bara vattnet och blandar det med din frystorkade mat.

Jetboiler kommer med justerbar brännare, 1-liters mugg och ett snyggt neoprenfodral som både bevarar värmen och visar när vattnet kokar. Dessutom är den smart och lätt – brännaren och en liten gasbehållare kan packas ner i muggen så den tar nästan ingen plats (eller vikt!) i din ryggsäck.

Black Diamond: Distance Carbon FLZ Poles vandringsstavar

Med tung packning på ryggen och potentiellt utmanande leder kan de väldigt långa trekkingturerna vara rena tortyren för båda benen, men i synnerhet också knäna. Här kan ett par vandringsstavar som dessa Distance Carbon Poles från Black Diamond verkligen göra underverk. De avlastar benen och knäna eftersom du låter en del av arbetet och belastningen från dig själv och din packning övergå till armarna och axlarna. Stavarna är tillverkade av kolfiber som är ett mycket lätt material och har dessutom högst behagliga handtag. Många vandringsstavar är på grund av sin längd väldigt otympliga att transportera. Black Diamonds Distance Carbon FLZ löser dock detta problem på ett lite likande sätt som en tältstång med snoddar i. Tekniken är däremot här något mer avancerad, och stavarna kan fällas ihop i tre moduler som gör att längden minskar från 1,25–1,4 m till under 40 cm, varpå du lätt kan stoppa ner dem i en sidficka på ryggsäcken eller liknande.  

Mora: Kansbol kniv

Om du är typen som gillar bushcraft och jakt – eller om du bara behöver skära till lite tändbränsle till brasan – så gör det livet något lättare om du har en kniv till hands. Du kommer dock nog inte långt med en slö grönsakskniv från lådan hemma, och den stora brödkniven bör du nog också låta bli för både din egen och andras säkerhet. I stället ska du skaffa en smart, stark och skön sak som denna kniv från Kansbol. Den väger bara 134 gram och är 226 mm lång – varav 109 mm utgörs av det 2,5 mm breda, starka bladet i rostfritt stål. Bladets rygg är dessutom slipad så den kan användas tillsammans med ett tändstål. Då är det bara att sätta igång med gnistorna!

Goodr: A Ginger's Soul solglasögon

Det går aldrig att veta vad det svenska vädret har att bjuda på. Men förhoppningsvis kommer sommaren ännu en gång innebära en stor, bländande sol på en klarblå himmel. Här är det viktigt att skydda ögonen mot de vassa strålarna med ett par solglasögon. Med detta snygga par från Goodr kan det också göras med stil.

Även när solen skulle gömma sig bakom molnen kan ett par solglasögon vara guld värt. Det kan vara på cykel- eller löpturen eller rätt och slätt bara för att se lite cool ut. 

Solglasögonen ger en snygg och casual look, utan att kompromissa med kvalitet och komfort. Glaset är polariserande, tar bort reflexer och har UV400-skydd som blockerar 100 % av den skadliga UVA- och UVB-strålningen. Dessutom är solglasögonen från Goodr behandlade med en speciell beläggning som ger ett bra fäste så de inte glider ner när du svettas.

Fjällräven: Ulvö Hip Bag Medium midjeväska

Känner du igen dig i att behöva vrida ryggsäcken hela den långa vägen runt framför dig för att sedan gräva och rota efter plånbok, pass, penna eller papper – eller vilka viktiga småsaker du nu måste ha med dig? Eller tycker du bara att det är lite irriterande att gå runt med en väska i handen när du egentligen helst vill ha en glass i den ena och en kall läsk i den andra?

Om du vill ha dina saker nära till hands och samtidigt ha händerna fria så ska du skaffa en midjeväska som denna Ulvö Hip Bag från Fjällräven. 

Midjeväskan rymmer hela 2 liter fördelat på ett huvudfack med en liten ficka samt en ytterficka som sitter säkert inåt mot kroppen. Den är dessutom sydd i Fjällrävens unika material Bergshell, som består av återvunnen nylon och är vävd på ett mycket speciellt sätt som ger fenomenal slitstyrka. Dessutom kan den klara en skur, om nu vädergudarna skulle tycka att vi fick det lite för varmt och skönt i sommar.

Finns i flera färger och storlekar 

Stanley: Trigger Action Travel Mug termosmugg

Hur skulle det vara med en kall kopp kaffe eller te? Eller vad sägs om en ljummen, varm klunk vatten när solen bränner, svetten rinner och du mest av allt drömmer om något kallt och uppfriskande? Nej tack, tänker du nog. Men det kan vara svårt att undgå när du är ute på tur och inte har kokare eller kylskåp i närheten. Här kommer en termosmugg som denna Trigger-Action Travel Mug bära frukt – eller kanske rättare sagt vätska. 

Den funktionella termosmuggen från Stanley är lätt och säker att använda. Både lock och öppning sluter helt tätt och muggen passar i de flesta mugghållare. Muggen rymmer 0,35 liter som kan hållas varmt i hela 5 timmar och kallt i 6 timmar. Med lite is kan du till och med hålla din vätska kall i upp till 26 timmar! Då är du i varje fall säker på att varje klunk blir en kall, uppfriskande upplevelse i sommarvärmen.

Oavsett vad du ska göra och vart du ska, borde du nu ha fått lite inspiration för att göra sommarens aktiviteter ännu roligare och bättre. Kom också ihåg att du alltid är välkommen att kontakta oss med dina frågor. Då kan vi hjälpa dig ännu mer specifikt på vägen, oavsett om det gäller viktiga tillbehör eller nödvändigheter inom kläder, skor och utrustning. 

Kom också ihåg att vi har gratis hemleverans, returfrakt och 365 dagars returrätt.

Ha en riktigt bra sommar!

 

Råd och vägledning
Inlagd: Juni 13, 2022
Författare: Eventyrsport Blogger