7 idéer till att komma ut i naturen

Inspiration till äventyr
Laddar...
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
7 idéer till att komma ut i naturen
Inspiration
08 Oktober 2018

7 idéer till att komma ut i naturen

Vardagen består lätt av lite för många praktiska sysslor, skärmtid och logistiska pussel, och överskottsenergin till att gå ut i naturen tillsammans finns inte alltid. Det behöver dock inte kräva mycket för att komma ut i det fria. Vi ger dig här 7 idéer för utomhusupplevelser för hela familjen.

'Utomhusliv'. Det kan låta som något som kräver mycket, men oroa dig inte - du behöver inte ha en examen i att göra upp eld eller vandring för att få upplevelser utomhus.

Kort sagt, friluftsliv handlar om att vara aktiv i och njuta av naturen, och lyckligtvis kan detta göras på många sätt och kan lätt vara för hela familjen.

På äventyr i trädgården: Tältresa hemma

Du behöver inte resa för att uppleva något nytt. Ibland är det tillräckligt att bara göra något nytt i välkända omgivningar. 

Ställ upp ett tält i trädgården och rulla ut sovsäckar och liggunderlag - då får vardag och helg en touch av tälttur, och det är ett riktigt bra sätt att testa utrustning eller att få barnen vana vid tanken att sova ute innan de tar hål på tältresor utanför hemmet. Tillför pinnbröd, grillade marshmallows eller annan lägereldmat för extra mysighet och vandringsatmosfär.

Är det kallt ute, eller tenderar du bara att frysa så sov eventuellt  i ullunderkläder. Du kan också ha en lakanpåse i sovsäcken för att få lite extra värme.

Cach them all: Geocaching

Hitta din inre skattjägare och leta efter de små geocacherna i naturen. Geocaching är en skattjakt för barn och vuxna, och det kräver väldigt lite.

Runt om i världen har andra geocachers gömt små skatter - vanligtvis bestående av en låda eller behållare som tål olika väderförhållanden. Skatten är ofta förklädd eller förvarad på uppfinningsrika platser, så du måste titta lite extra för att hitta den. Med hjälp av din telefon får du koordinaterna till skatten och då kan jakten påbörjas. Skatterna innehåller vanligtvis en loggbok, en penna och kanske en extra liten skatt, t.ex. en leksak, en nyckelring eller liknande.

Vid vissa skydd finns ved för gratis användning, men annars kan du ta med dig torr ved själv. Köp det t.ex. på tanken eller ta den med dig från vedhögen hemma. Kom ihåg att du kanske inte bara går ut i skogen och hittar ved, utan att du i begränsad utsträckning kan samla kvistar, grenar, mossa och lav från skogsbotten för eget bruk. Om du vill samla ved i skogen måste du ha ett så kallat insamlingskort. Läs mer om det här.

När du väl har hittat skatten, skriv i loggboken och lägg tillbaka den i geocachen, som lagras på exakt samma plats som du hittade den. Om du tar något från geocachen är regeln att du lägger något nytt med antingen samma eller större värde.

Gå med på geocaching.com eller via en app för din telefon.

Ge mig skydd: På en sheltertur

Om saken med tältresor inte är något för dig eller blir lite för besvärligt, behöver du inte ge upp för boende utomhus. Ett vindskydd kan vara det perfekta alternativet när du vill uppleva det med att sova mitt i den vackra naturen men inte känner för eller har möjlighet att släpa tältet med dig.

Vid vissa skydd finns ved för gratis användning, men annars kan du ta med dig torr ved själv. Köp det t.ex. på bensinstation eller ta den med dig från vedhögen hemma. Kom ihåg att du kanske inte bara går ut i skogen och hittar ved, utan att du i begränsad utsträckning kan samla kvistar, grenar, mossa och lav från skogsbotten för eget bruk. Om du vill samla ved i skogen måste du ha ett så kallat insamlingskort. Läs mer om det här.

Om humöret eller benen inte är redo att gå till vindskyddet - eller kanske det finns mindre barn som inte kan gå så långt än - är det ingen skam att ta cykeln, bussen eller bilen dit. Om det finns en liten väg från parkeringen till skyddet kan du också ta med en hopfällbar vagn eller liknande för att transportera utrustningen.

Du hittar en översikt över vindskydd på danska Naturstyrelsens hemsida webbplats eller i appen 'Shelter'.

Jag tittar på fåglar: Gå på fågeljakt

Ta din flickvän, din vän eller hela familjen under armen och titta upp. Varje dag flyger en mängd fåglar över och förbi oss, men kanske är det dags att titta extra på dem.

Hitta ett naturskönt område eller ett fågelreservat och gå med kikaren, en fågelbok och något att skriva med och på. Ta med en termos med varm kakao eller kaffe för lite extra mysfaktor.

Om du eller dina vandringskompisar inte ens är de stora fågelälskarna är det inget problem. Kanske borde det handla om att upptäcka flest fåglar, hitta den med det konstigaste namnet eller den som ser bäst ut?

Du kan hitta fågelreservat här eller med en snabb sökning online.

Ro, ro, ro min båt: På kanottur

Ta tag i paddeln och sätt iväg ut några timmar på vattnet. Kanot- och kajakresor ger ett utmärkt tillfälle att uppleva naturen på nära håll, och det är lätt att vara flera tillsammans om den roliga aktiviteten.

I många städer kan kanoter eller kajaker hyras - även efter sommarsäsongen - och även om Danmark är ett litet land finns det många möjligheter till upplevelser längs floden, vid sjön eller i fjorden.

Du kan t.ex. hitta kanotuthyrning här.

Om du inte vet vart man ska ta sig kan utlånaren definitivt hjälpa dig att hitta en tur som passar ditt humör och dina färdigheter. Om du ror själv så kom ihåg att kontrollera vädret och vattnet före avgång, t.ex. här.

Tala sopspanska: Samla sopor i naturen

Varje år kastas otänkbara mängder avfall i naturen. Det är surt för miljön och det är surt för oss alla som tycker om att komma ut i det vackra landskapet utan att vada i högar av skräp.

Med en skräpresa kan du både komma ut och uppleva naturen, prata och samla skräp på vägen. På så sätt får du både frisk luft och gör något bra för miljön. Se till att du har tid att titta upp och runt, speciellt om barnen är med - kanske finns det en fin blomma eller en skäggsvamp som också måste undersökas på vägen.

En skräpresa kräver en väska och något att plocka upp skräpet med. Har t.ex. sätt på ett par trädgårdshandskar eller en gummihandske och ta med någon en liten spade om du vill plocka upp något som du inte vill sticka fingrarna direkt i.

Kom ihåg att tvätta händerna när du kommer hem. Har evt. en liten handsprit på resan.

Hela vägen ut i skogen: Gå på svampjakt

Hösten är svampsäsong, så varför inte ta en promenad i skogen, njuta av naturen och, förhoppningsvis, bra väder och sedan samla svamp till middag?

Ta med en liten kniv och en svampbok på din resa så att du kan ta de ätliga svamparna och undvika de giftiga. Har evt. också en korg med så att du har något att samla svamparna i. Om du lägger svamparna i en påse blir de lätt fuktiga.

Kom ihåg att kontrollera var du kan samla svamp. Du kan t.ex. läs mer här eller här.

Nedan hittar du länkar till relevanta kläder och utrustning:

Ryggsäckar

Vandringsskor och vandringskängor

Ficklampor och pannlampor

Brännare och grill

Matlagningsset och grytor

Servis

Termokoppar och termoser

Mat och dryck för resan

Foto: Benjamin Manley

Inspiration
Inlagd: Oktober 08, 2018
Författare: Nana S Rafn