7 råd till saker med lång livslängd

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
7 råd till saker med lång livslängd
Råd och vägledning
23 December 2019

7 råd till saker med lång livslängd

När det kommer till hur lång tid du kan få glädje av din utrustning så spelar det stor roll vilka material produkten är gjord av. Här är sju råd på saker du kan hålla ett öga på om du gärna vill köpa utrustning som du kan ta med på tur efter tur.

Produkter som håller lång tid är oftast dyrare än produkter som snabbare slits ut. Även om det verkar som ett våldsamt drag att köpa dyr kvalitetsutrustning så lönar det sig oftast i det långa loppet.

Du gör också ofta miljön en tjänst då du inte bidrar till en "köp och släng bort "- kultur, var det används resurser på att först framställa produkten och därefter på att göra sig av med den och så köpa nytt igen.

Köper du mer långlivade produkter som är möjliga att underhålla och var du kan byta ut delar så behöver du inte byta ut dina saker så ofta. 

Här är 7 saker att vara uppmärksam på:

  1. Är en produkt gjord av kraftigare material som ger dem extra tjocklek betyder det ofta att de är mer slitstarka än till exempel lättviktsprodukter. Det ger dem som utgångspunkt en längre livslängd. Ett materials tjocklek blit mätt i enheten denier (D), ju högre tal destu tjockare är materialet. Det kommer exempelvis till uttryck vid att en produkt har förstärkningar på särskillt utsatta ställen.
  2. Kolla efter denier när det kommer till nylon och polyester: ju högre tal, destu högre styrka. Köper du för exempel en lätt dunjacka kan den vara framställd i 10D men är det en ryggsäck som är gjord i nylon så har den behov av en mycket högre styrka och här kan talet vara långt över 100D.
  3. Denier är inte den enda paramtern där det kommer till hållbarhet och slitstyrka. Det spelar också en stor roll hur materialen är vävda och behandlade. Ripstop ger exempelvis mer styrka till lättare material och ser till att eventuella rispor inte sprider sig. Därmed kan man också reparera eventuella hål innan de sprider sig och ödelägger hela produkten.
  4. Som utgångspunkt är nylon starkare än polyester men tjocklek och vävmetod har stor betydelse för hur starkt det är. När det kommer till utrustning som ofta utsätts för mycket slitage som tillexempel tältduken, bottnet i ryggsäcken eller knäna på ett par byxor så är det värt att kasta en blick på rivstyrkan.
  5. Det är riktigt stor skillnad på hur lång tid olika tält håller. Något som får tält att hålla längre tid är exempelvis utvändiga kamrar för tältstängerna gjorda av förstärkt material. Det hjälper till att förhindra att en tältstång river hål i tyget. Du kan också leta efter hög rivstyrka och naturligtvis hög kvalitet när det gäller själva tältstängerna och tältpinnar.
  6. När man behandlar olika material kan det ge extra styrka till produkter som därmed håller längre. Man kan exempelvis använda vax på bomulls-/ polyesterblandningar eller silikonbehandling på den ena eller båda sidor av nylon. 

Det är delar av saker som utsätts för hög belastning. Spännen, ventiler, dragkedjor och liknande blir använda om och om igen och har en stor betydlese för livslängden då produkter kan bli obrukbara med ett fel bland dessa saker. Vill du ha produkter med lång livslängd så välj exempelvis metallspännen istället för plastspännen på ryggsäcken. Kom även ihåg att de kan bytas ut om de går i bitar (det kan såklart också dragkedjan).

Relevanta länkar:

Ryggsäckar

Byxor

Tält

Råd och vägledning
Posted: December 23, 2019
Författare: Opdag Verden