7 tips för vintervandring

Inspiration till äventyr
Laddar...
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
7 tips för vintervandring
Råd och vägledning
10 Oktober 2019

7 tips för vintervandring

Vandringsturerna behöver inte sättas på paus bara för att temperaturen sjunker. Vintern är faktiskt en fantastisk tidpunkt att vandra på bara du tar ett par försiktighetsåtgärder när du förberett dig ordentligt. 

Här är sju råd till en bättre vandring i kölden:


  1. Klä ordentligt på dig: Använd 'lager på lager principen', var ett absorberande innerlager håller kroppen torr och varm, samt leder bort extra värme från kroppen. Ditt mellanlager isolerar och håller dig varm medan det yttersta lagret skyddar mot väder och vind. På det sättet kan du enkelt justera och se till att du inte blir kall, eller för varm och svettig, ifall du jobbar hårt. Det är nämligen viktigt att undvika att man svettas för mycket eftersom svetten kan göra dig kall. Kom också ihåg mössa och handskar. 


  1. Ät, ät, ät: Man glömmer lätt att äta ordentligt när det är kallt och man kanske inte har speciellt mycket lust att sitta stilla. Det problemet kan man tackla genom att packa med sig läckra snacks och några energibarer som är snabba och lätta att äta- tillochmed i farten. Packa rikligt av dem med och packa de så att de är lättillgängliga; de kan till exempel vara i den lilla fickan på ryggsäckens höftbälte var du snabbt kan gräva fram de. 


  1. Undvik att maten fryser: När du får lust att äta är det surt att sätta tänderna i en bar hård som betong för att den är mer eller mindre djupfryst. Du kan undvika att dina snacks fryser genom att packa dem nära kroppen, var de får lite av din kroppsvärme. Du kan också packa snacks som inte fryser så lätt; tillexempel choklad är fortfarande läckert att äta trots att det är riktigt kallt. 


  1. Drick, drick, drick: Även om det är riktigt kallt så är det fortfarande viktigt att hålla kroppen hydrerad. Ta med varm dricka du gillar bäst -kaffe, te, kakao i en termos. Det blir du glad för.


  1. Undvik att vattnet fryser: Är du ute och vandrar och temperaturen störtdyker finns det stor risk att ditt vatten fryser till is. Använder du en vätskeblåsa så är risken störst att vattnet i slangen fryser till is och då är systemet inte längre användbart. För att undvika det kan du ofta ta slurkar så vattnet inte ligger i slangen för lång tid i gången. Du kan också se till att blåsa vattnet ner i blåsan efter varje slurk. Du kan också överväga att köpa eller själv laga isolering till slangen. Är det riktigt kallt så är en dricksflaska en bättre ide. Vattnet i dricksflaskan kan också frysa till is och det sker oftast uppifrån ner. Det kan göra det svårt att öppna flaskan. Ser du till att stänga din dricksflaska ordentligt kan du sätta den uppochner i ryggsäcken (var det är varmare än i sidofacken) så att vattnet fryser nerifrån och du kan dricka när du är törstig. Du kan även packa in flaskan i ett par ullstrumpor.


  1. Kom ihåg de korta dagarna: Solen går ner tidigare och snabbare om vintern, vilket gör det lätt att fångas i mörkret. Minns därför pannlampan och ta till säkerhetsåtgärder som att packa med extra utrustning till nöd övernattningar.


  1. Läs på om nedkylning: Vet du vilka symptomen på nedkylning är och vad du ska göra om du eller din kamrat blir nedkyld har du mycket större möjlighet att undgå en potentiellt farlig situation.

Råd och vägledning
Inlagd: Oktober 10, 2019
Författare: Opdag Verden