7 tips hur man klär sig i värmen

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
7 tips hur man klär sig i värmen
Råd och vägledning
18 November 2019

7 tips hur man klär sig i värmen

Det kan bra vara att vi använder en stor del av året på att sucka efter varma sommardagar då man kan komma ut på stigarna men sanningen är att det inte alltid är det mest behagliga att vandra under stickande sol. Som med så många andra saker när det kommer till vandring handlar det dock i hög grad om att vara förberedd och att vara påklädd enligt förhållandena. 

Vi har samlat sju goda råd till hur du får en mer behaglig vandringstur i värmen.

  1. Välj vandringskläder i ljusa färger. Mörka färger absorberar värmen när du vandrar under stickande sol och gör dig ännu varmare. Ljusa färger har inte samma effekt och de gör så att du inte blir för varm.


  1. En lätt bris under kläderna kan hjälpa dig en aning att hållas svalare. Det kan därför vara en bra idé att klä på sig löst sittande kläder som andas bra. Det kan exempelvis vara vandringsskjortor. Det finns samtidigt den fördelen med en skjorta att du kan öppna ett par knappar om kroppen börjar överarbeta.


  1. Kika efter vandringsbyxor som har avluftning/ventilation. Det kan betyda en stor skillnad att öppna upp dem och få lite avtluftning och det kommer att göra vandringen mycket mer behaglig.


  1. Kolla efter outdoorkläder med solskydd. Dina kläder hjälper till att skydda dig mot solens strålar men det är stor skillnad hur mycket olika kläder skyddar. Ska du ut var solen på allvar bränner genom är det en bra idé att söka efter kläder med UV-skydd. Kolla till exempel efter kläder som har en UV-faktor på över 40. Talen kan i övrigt avläsas på samma sätt som man avläser de på en solkräm. 


  1. Utöver risken att få för varmt så är risken för att brännas av solen också något man blir nöd till att ta på allvar. Är du känslig för solen och har lätt för att bli solbränd så överväg att klä på dig i kläder som täcker dig väl. Det kan kanske verka lite ologiskt men du kan lätt hitta tröjor med långa ärmar som skyddar dig mot solen utan att få för varmt.


  1. Kom ihåg att skydda huvudet med hatt, keps eller liknande. Har du inte en skjorta på med krage som skyddar din nacke mot solen kan det vara en bra ide att kolla efter en huvudbonad som skuggar hela vägen runt. Minns också att vad du än bär på huvudet kan det doppas i floder eller sjöar och bli bra genomblött innan du tar det på igen; ett skönt sätt att svalka huvudet på en aning.


  1.  Kom ihåg att sätta rätt strumpor på. När det är varmt kommer du att svettas och det är mycket viktigt att du inte traskar runt i ett par strumpor genomblöta av svett. Undgå för allt i världen att ta bomullsstrumporna från byrån med vardagskläder och använda dem på vandringen. De absorberar svett och blir garanterat våta och fuktiga och våta sockor är en säker väg till olyckliga fötter. De ökar också markant risken för blåsor. Välj därför ett par strumpor ämnade till specifikt vandring. Bra vandringsstrumpor är ullstrumpor, syntetiska sockor eller en kombination av de två. Se till att strumporna sitter bra på dig och överväg eventuellt att ta ett par extra sockor med. Så har du ett par strumpor som är torra ifall att dina fötter blir våta. 


Se det stora urvalet av outdoorklädsel

Råd och vägledning
Posted: November 18, 2019
Författare: Opdag Verden