7 tips: Kom till toppen av Kilimanjaro

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
7 tips: Kom till toppen av Kilimanjaro
Inspiration
29 October 2018

7 tips: Kom till toppen av Kilimanjaro

Afrikas högsta berg, Kilimanjaro, är inte bara en vacker upplevelse utan också en av toppturerna som inte kräver erfarenhet av bergsklättring, utan istället "bara" tålamod och friska ben.


Kilimanjaro.

Bara namnet skriker äventyr, och det är precis vad som väntar dig om du åker till Tanzania för att vandra till toppen av Afrikas högsta berg. Kilimanjaro är en bergskedja som består av tre utdöda vulkaner, med Uhuru Peak som den högsta punkten på 5895 meter.

Samtidigt är Kilimanjaro det högsta fristående berget i världen.

Berget tornar spektakulärt över den afrikanska savannen, och en av de mycket speciella sakerna med att gå till toppen är att du går igenom fem mycket olika klimatzoner.

De första stegen äger rum i tät regnskog, där colobusapor vrålar. På en höjd av cirka 3000 meter väntar hedar med låg vegetation, och från omkring en höjd av cirka 4000 meter återstår bara lite vegetation. Man vandrar nu genom en alpin öken, som fortsätter resten av vägen till toppen, där det kan finnas snö. De 11 000 år gamla glaciärerna stiger från den karga, vulkaniska jorden.

Här är 7 saker värt att veta när det gäller att klättra i Kilimanjaro:


1 Årstider på Kilimanjaro

Temperaturerna är ungefär desamma året runt här nära ekvatorn, men undvik regnperioderna från början av mars till början av juni och i november-december. Istället går du efter januari, februari eller september, där det naturligtvis också är flest människor på leden.

2 Tillstånd att klättra Kilimanjaro

Man måste ha tillstånd för att bestiga  Kilimanjaro. Du kan få det vid ingången till nationalparken.

3 Guider på Kilimanjaro

Det krävs att du har en guide på berget, men du behöver inte vara en del av en större grupp. Du kan antingen hyra en guide i Tanzania eller ordna hela resan och uppstigningen med en dansk resebyrå.

4 Rutter till toppen

Det finns många rutter till toppen av Kilimanjaro, men på de mest rekommenderade rutterna finns det tid att vänja sig vid det låga syreinnehållet i luften och de är inte alltför tekniskt svåra. Fem populära rutter till toppen är Lemosho, Machame, Rongai, Mweka och Marangu. Den senare är den mest populära och därmed den mest trafikerade.

5 Höjdsjuka

När du kommer till toppen av Kilimanjaro är syrehalten i luften bara ungefär hälften så hög som vid havsytan, där de flesta danskar kommer ifrån. Detta innebär att det finns en verklig risk för höjdsjuka, vilket potentiellt är mycket farligt.

Det handlar därför om att ta sig tid att klättra upp på berget och sakta låta kroppen vänja sig vid det låga syreinnehållet. Håll samtidigt koll på symtom som illamående, huvudvärk och kräkningar.

Om du får svår höjdsjuka är det enda botemedlet att skynda dig nerför berget igen. Så det är inte värt att spara pengar genom att prova en blixtklättring av berget, såvida du inte har erfarenhet av att vara i höjderna.

6 Erfarenhet

Att klättra Kilimanjaro på de vanligaste vägarna kräver ingen bergsupplevelse. Det finns inga tekniska etapper.

Det är dock naturligtvis bäst med erfarenhet från andra vandringar, eventuellt i höjderna, och då är det naturligtvis viktigt att vara i god form. Det finns många höjdmetrar att bestiga längs vägen - och det är långt ner igen, vilket kan vara hårt på knä och lår - efter att man förhoppningsvis har satt sin fot på Afrikas högsta topp.

7 Tid

Förvänta dig att spendera en bra vecka på att klättra i Kilimanjaro. Ju längre du har tillgängligt, desto bättre blir din kropp van vid höjden och desto bättre är chansen att nå toppen av Kilimanjaro.

Här kan du läsa vårt blogginlägg med en packningslista för resan till Kilimanjaros topp.

Se även:

Vandringsskor och vandringskängor

Vandringsstavar

Ryggsäckar och väskor

Sovsäckar och liggunderlag

Foto: Juergen Wallstabe

Inspiration
Posted: October 29, 2018
Författare: Opdag Verden