8 tips hur man håller värmen på vandringen

Inspiration till äventyr
Laddar...
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
8 tips hur man håller värmen på vandringen
Råd och vägledning
13 Februari 2020

8 tips hur man håller värmen på vandringen

Man kan få helt strålande vandringsupplevelser trots att det är kallt utomhus. Det kräver bara att man är påklädd och vet hur man ska bete sig. Här är åtta goda råd hur man får en behaglig vandringstur, även om det är kallt där ute. 

  1. Använd dig av 3-lagers principen. Det vill säga att du har ett innerlager som håller dig varm men som samtidigt ser till att din kropp kan göra sig av med svetten så dina kläder inte blir våta. Blir det vått så blir du nämligen kall och klibbig och kommer börja frysa. Ditt mellanlager är varmare men har även de samma egenskaper som ditt innersta lager, medan det yttersta lagret i form av skaljacka och regnbyxor är ditt skydd mot väder, vind och regn.
  2. Kom ihåg mössa. Det är surt att mista en massa värme genom huvudet. Mössan är bra på dagen, under pausen, om kvällen när du slått upp läger och inte längre är aktiv och i sovsäcken under natten.
  3. Glöm allt i bomull. Det passar sig bara inte att vara aktiv i  när det suger i sig fukt och blir blött när du svettas. Så snart som du pausar eller slutar vandra kan du vara säker på att din kalla, klibbiga T-skjorta i bomull får dig att frysa som en hund.
  4. Ull är i gengäld din vän. Det har nämligen en rad naturliga egenskaper: det värmer även om det blir vått, utan att du känner dig klibbig; det är naturligt temperaturreglerande; det börjar inte lukta på samma sätt som syntetiska material och det är väldigt skönt att ha på sig.
  5. På med vantarna. Kom ihåg att hålla händerna varma och torra och att det finns olika typers vantar och handskar till olika typers väder och turer. Till de kallare dagar ska du använda vantar som inte enbart är varma utan även skyddar mot vind och eventuellt regn.
  6. Packa med de stora ullsockorna. Du känner kanske till fenomenet: du ligger i sovsäcken och kan bara inte få upp värmen i fötterna och du ligger och halvsover utan att få något gjort åt saken. Kanske tar du ett par extra vandringsstrumpor på men det hjälper inte. Det finns en god grund till det; de sitter nämligen så stramt att de inte riktigt värmer. Använd istället ett par bra, stora, lite lösare ullsockor, de gör susen.
  7. Kom ihåg extra klorier och dricka. Är du hungrig så är det svårare att hålla värmen. Försök däför se till att packa med några kalorifyllda snacks utöver dina måltider. Lägg ett snacks liggande bredvid sovsäcken innan du går och lägger dig så ifall att du vaknar och känner dig frusen så äter du det. Kom även ihåg en termos med din favoritdryck till dagsturen, varesig det är kaffe, te eller varm kakao.
  8. Justera ute på stigen. Börjar du frysa så kom ihåg att göra något åt saken med det samma. Det är så lätt att fortsätta och tänka att det nog blir bättre -men det blir det sällan. Stanna istället och ta ett extra lager på, sätt på vantarna och dra mössan ner över öronen. Det gläder dig i längden.

Foto: Maridav / www.shutterstock.com


Relevanta länkar:

Vinterjackor

Vinterkängor

Mössor och pannband

Handskar och vantar

Råd och vägledning
Inlagd: Februari 13, 2020