8 tips till att hålla liv i kängorna

Inspiration till äventyr
Laddar...
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
8 tips till att hålla liv i kängorna
Råd och vägledning
11 Februari 2020

8 tips till att hålla liv i kängorna

Det gäller kängor det samma som med dina kläder och andra friluftssaker: de ska tvättas och de ska underhållas om de ska vara behagliga att vandra i och behålla sina goda egenskaper.

Det är inte det bästa att ta ett par intorkade, spruckna och stenhårda läderskor med lera och sur lukt ut ur skåpet, just innan vandringsturen.

Vandringskängor ska behandlas med kärlek och det är viktigt att de får den kärleken när du kommer hem från turen, innan du ställer undan dem.

Här är åtta saker du kan göra för att säkra att dina vandringskängor ett långt och lyckligt liv på alla världens vandringsstigar. 

  1. Se till att med jämna mellanrum tvätta dina kängor ( och övriga skor likaså). Särskilt vandringsstövlar med membran mår bra av att bli tvättade utvändigt. Börja med att ta loss snören och använd en borste och ljummet vatten. Du kan eventuellt tillsätta lite mild såpa i vattnet om du har behov för det. 
  2. Det är inte bara de utsidorna av kängorna som utsätts för smuts och behöver tvättas. Det är minst lika viktigt att tvätta kängorna invändigt, eftersom här samlas smuts och svett och det kan med tiden bryta ner materialet i kängorna och så har du plötsligt ett par vandringskängor som inte har de egenskaper de borde ha. Tvättar du dem, återupptas porernas öppenhet och bevarar de goda egenskaperna. Använd även här ljummet vatten och med lite mild såpa. Kom ihåg att skölja efteråt så du får bort all såpa. 
  3. När du har tvättat dina kängor ska du låta dem torka i rumstemperatur. Du kan eventuellt använda en disktrasa eller något liknande till att suga ut vätska med.
  4. Det här kan inte sägas för många gånger: du ska aldrig- aldrig! -låta dig frestas av att snabbtorka läderkängor på värmeelement eller liknande varm plats. Gör du det kommer du att uppleva att lädret snabbt blir förstört.
  5. När stövlarna är tvättade och de är torra igen är det dags att impregnera dem pånytt. Följ instruktionerna specifikt för dina kängor men när det kommer till exempelvis läderkängor så ska de impregneras ett par gånger om året, gärna med två till tre omgångar.
  6. Kom ihåg att tvättning, den långsamma torkningen och återimpregneringen ska ske omedelbart efter tur- inte just innan du sätter ut på ny tur. 
  7. Om det börjar knarra när du går i dina läderkängor så ge dem en omgång med fet, luktfri handkräm.
  8. Minns att förvara kängorna på ett torrt och varmt ställe- glöm allt som heter fuktig källare, kallt loft eller garaget. 

Foto: hans.slegers / www.shutterstock.com

Relevanta länkar:

Vandringskängor

Sockor och strumpor

Kängor

Råd och vägledning
Inlagd: Februari 11, 2020
Författare: Opdag Verden