Kaffe på turen

Inspiration till äventyr
Laddar...
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Kaffe på turen
Inspiration
14 Juni 2022

Kaffe på turen

Trine Birch Okkels - Eventyrsport Skribent


Skrivet av Trine Birch Okkels

- Tidigare elitlöpare och dansk rekordinnehavar


Behöver du också en dos koffein på morgonen för att få upp ögonlocken och få igång hjärnan? Eller kanske en kaffekopp vid lunchtid för att orka med resten av dagen? Det är lätt när man har tillgång till stora kaffemaskiner på jobbet eller liknande fin utrustning där hemma. Det har man tyvärr inte när man står mitt i en skog, på ett fjäll eller sover i tält ute i det fria. Lyckligtvis betyder inte det att du ska undvara kaffet.

På turen är ditt enda hjälpmedel naturen och den utrustning du har med dig till fots. Det gör däremot inte så stor nytta att släpa med kaffemaskinen och försöka sätta i kontakten i ett träd. Så vad kan du göra?

Jo, det finns flera möjligheter, och vi kommer här försöka att ge dig lite inspiration och goda idéer som sträcker sig från de väldigt snabba och enkla till de mer magni(fika) och tidskrävande.

Vi har en hel bunt sådana som du kan få överblick över här:                   

  • Presskaffe med Jetboil
  • För endagsturen – låt Stanley hålla kaffet varmt
  • Den snabba lösningen – trolla fram kaffe ur påsen (och tratten)
  • Stämningsfullt kaffe – kokkaffe på vildmarks- och cowboymanér



Presskaffe med Jetboil

Kaffe_i_det_fri_metode_1

Om du redan har ett köksset eller en gasbrännare från Jetboil är du bara ett litet tillbehör från att kunna göra gott kaffe. Allt du behöver få tag på är din Coffe Press Silicon-kaffepress. Den förvandlar nämligen din Jetboil till en presskanna, så du kan få gott, nybryggt kaffe på turen.

Pressen väger bara 36 g och passar både Jetboil ZipFlash och MicroMo. 

Pressen finns också i en större utgåva – Grande Coffee Press Silicone – som passar Jetboils köksset MiniMo, Sumo och Stash

Til éndagsturen - lad Stanley holde kaffen varm

Kaffe_pa_fire_ma_der_metode_2_

Vad gör man då om kaffesuget uppstår på en endagstur, och man har skippat att ha med sin Jetboil eller Trangia i packningen?

Jo, även här finns det en bra, enkel lösning, och det enda som krävs är lite multitasking innan man går ut genom dörren.

Sätt på lite kaffe där hemma medan du packar eller tar på dig kläderna (här kan du dessutom göra det på just det sätt du är van vid) och häll sedan över det i en termosflaska som denna snygga sak från Stanley. Den är lätt att ha med på turen och kan rymma 0,75 liter. Stanley har ett brett utbud med flera olika storlekar. Termosflaskan håller ditt kaffe (eller annat) varmt i upp till hela 20 timmar. Och skulle du föredra kalla förfriskningar kan den också hålla din vätska kall i 20 timmar (och ända upp till 96 timmar om du lägger i is).

Det är självklart inte bara på endagsturer som Stanleys termosflaska kan rädda dig och ditt kaffe. Om du är borta en längre tid och det nu skulle hända att du bryggt lite för mycket kaffe med någon av de andra metoderna, ja, då är det bara att hälla över det i termosflaskan, så har du en smaklig koffeinladdning till senare.

Den snabba lösningen – trolla fram kaffe ur påsen (och tratten)

Kaffe_i_det_fri_growers_cup

Om du är på resande fot och törstar efter gott, nybryggt kaffe, så finns det lyckligtvis också något att göra åt det utan att det ska ta en evighet. Här tar vi upp två idéer ur påsen – den första är en påse själv och den andra en tratt.  

Grower's Cup: Gör vatten till kaffe

Öppna påsen, brygg och bjud! Enklare blir det nog inte. Den smarta, unika kaffebryggaren från Grower’s Cup är en slags presskanna på påse, men gjord i miljövänlig papp. Inuti påsen finns ett filter med 18 g nymalet kaffe. Så allt du behöver göra är att koka lite vatten och hälla ner det i påsen – och sedan har du 2 koppar nybryggt kaffe efter 2–4 minuter. (2 minuter = milt, 4 minuter = starkt)

Grower’s Cup är en av de bästa och enklaste outdoorkaffe-lösningarna. Påsen tar inte upp stor plats och väger så lite att den är perfekt på vandring, och dessutom kan den till och med stå själv. Den kan dessutom återanvändas genom att du tömmer och rengör påsen och fyller i nytt kaffe.

 Det finns en handfull mängd kaffesorter och smakvarianter att välja mellan – och då är allt dessutom Fairtrade och ekologiskt certifierat.

Sea to Summit X-brew Coffee Dripper – gott kaffe en droppe i taget

X-Brew Coffee Dripper är en supersmart kaffetratt. Häll helt enkelt malet kaffe i tratten och tillsätt varmt vatten. Sedan droppar det ner gott nybryggt kaffe i din mugg eller kanna som du kan njuta av i pausen på vandringen. Du behöver inte ens ha med kaffefilter i ryggsäcken. I botten på kaffetratten sitter nämligen ett filter av rostfritt stål som kan användas om och om igen. När du är färdig kan du bara fälla ihop kaffetratten så den bara blir 2 cm hög (11 cm bred i botten), och med den beskedliga vikten på bara 85 g tar den varken plats eller väger något i packningen.

Stämningsfullt kaffe – kokkaffe på vildmarks- och cowboymanér

Om du har gott om tid och gärna vill skapa lite mysig stämning kring kaffekokandet så kan du göra det på ett alldeles gammeldags manér. Det enda du behöver är eld, vatten, kaffepanna och kaffe (malet). 

Sedan finns det två sätt du kan göra det på: 1) det gammeldags manéret med en modern twist – låt oss kalla det ”vildmarkskaffe”; och 2) det riktigt gamla sättet som man ser i diverse westernfilmer – som vi självklart kallar ”cowboykaffe”.

Kaffe_i_det_fri_metode_4

Vildmarkskaffe – kokkaffe med Trangia

För att göra kokkaffe på äkta vildmarksmanér behöver du bara använda din Trangia och några malda kaffebönor efter eget val. Koka de malda kaffebönorna tillsammans med vattnet och vips, så finns det gott hemkokt kaffe. 

Om du har preferenser gällande saftighet, styrka och smak är det självklart inte riktigt så lätt. Kaffet påverkas ju naturligtvis av koktiden, kaffesorten och inte minst förhållandet mellan mängden vatten och malda bönor. Därtill kommer också den efterföljande vilotiden. Det finns många sätt att göra det på och det är egentligen bara att pröva sig fram och hitta det som passar din egen smak. Ett bra förslag kan dock vara att t.ex. hälla de malda kaffebönorna i kallt vatten, koka dem i ca 3 minuter och sedan låta dem vila ett par minuter utan eld eller över varma lågor. Avsluta eventuellt med att hälla en kopp kallt vatten i kaffepannan (och slå lite på den med en pinne) för att få bukt med eventuell kaffesump som kan ha samlats på ytan. Och då var det serverat!

Cowboykaffe över öppen eld

Om du vill gå hela vägen och göra det på det mest gammaldags, naturliga och vildmarksaktiga sättet, så ska du bara göra som ovanför – men ersätta Trangian med en varm och skön brasa. Häll vatten och malda kaffebönor i kaffepannan och sätt den sedan över den öppna elden, medan ni sitter runt den i en cirkel och berättar rövarhistorier till synen av soluppgången (eller -nedgången) i fjärran.

Här har vi gett dig en mängd tips och idéer på hur du gör kaffe ute i det fria. Nu är det bara att prova dig fram på ditt nästa äventyr och ta reda på vilken metod som passar dig bäst. 

Till sist är det bara att säga tack för din tid – och tack för kaffet!

Inspiration
Inlagd: Juni 14, 2022
Författare: Eventyrsport Blogger