Vilket Trangia-stormkök passar dig?

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Vilket Trangia-stormkök passar dig?
Råd och vägledning
06 Maj 2022

Vilket Trangia-stormkök passar dig?

Letar du efter ett fältkök för dina turer ute i det fria? Här får du en snabb introduktion som gör det enklare att hitta den Trangia-modell som passar dig.


När du ska hitta ditt Trangia-stormkök hjälper det att överväga:

1) Vilken serie du ska välja från 

2) Vilken brännare du helst vill ha 

3) Vilket material dina kärl och stekpannor ska bestå av

Vilken serie: 25 eller 27?

trangia_27-3_ul_50-0273

27-serien

Trangias 27-serie innehåller mindre stormkök som passar för 1–2 personer. Letar du efter ett Trangia-stormkök som passar dig och en god vandringspartner – eller en person med god aptit? Då är det 27-serien du ska hålla koll på. Alla modeller i serien har två kärl (1 liter), stekpanna, vindskydd, brännare, handtag och packrem.  

Trangia_25-21_Stormko_k_UL-Duossal_50-02521

25-serien

Trangias 25-serie är den stora serien som kan rymma portioner för 3–4 personer. Det är valet för dig som ska laga mat till en hungrig skock vänner eller familjemedlemmar. Alla modeller i serien innehåller två kärl, en stekpanna, ett vindskydd, brännare, handtag och packrem. 

Vilken brännare?

Trangiacatalog2020_032

Gasbrännare

Gasbrännaren är den snabba och effektiva lösningen. Det är också den lösningen som sotar minst och till på köpet är det lätt att justera lågans intensitet. I gengäld är gasbrännaren inte lika tyst och kräver mer rengöring än spritbrännaren. 

Trangia2015_JP.048

Spritbrännare

Den första Trangian hade en spritbrännare, och sju årtionden senare är det fortfarande ett bra val. Det är en förhållandevis tyst brännare, och du kan justera intensiteten med hjälp av en sparring. En spritbrännare har inga delar som ska rengöras och inte heller några delar som kan gå sönder. I gengäld är den mindre effektiv än gasbrännaren.

Vilket material: Aluminum eller teflon?

Aluminium och andra material

Ska du främst använda ditt stormkök för att koka soppa, kokrätter, praktiska färdigrätter och vatten till kaffet? Då är det inte säkert att du behöver välja en modell med teflonbeläggning. Du kan välja mellan vanligt aluminium, hårdanodiserat aluminium och duossal.

Valj de ratta grytorna och pannorna till trangian

När du köper en Trangia kan grytor och pannor komma i olika material och du har massvis av möjligheter till att sammansätta ett kokset var du har alla grytor och pannor med precis de egenskaper du sätter pris på.

Teflonbeläggning

Teflonbeläggning är samma sak som du känner igen från ditt inomhuskök. Har du teflonbeläggning på dina stekpannor här? Då blir du nog också glad åt att ha det i ditt stormkök. Det gör det helt enkelt lättare att steka fisk, ägg, pannkakor och alla andra läckra rätter du kan komma på. Så om du drömmer om att det ska sjuda och bubbla av goda, hemlagade rätter i ditt stormkök, är du nog inne på rätt spår med teflonbeläggning.

Vill du ha teflonbeläggning? Håll då koll på modellnamnet – siffra nummer två i namnet anger om det är non-stick-beläggning på kärl och stekpannor.

3 och 4: Teflonbelagd stekpanna

5 och 6: Teflonbelagda kärl och stekpannor

Råd och vägledning
Inlagd: Maj 06, 2022
Författare: Charlotte Kusk Nyholm Thomsen