ÅRETS LÖPARSKOR 2023 – FÖR ALLA SLAGS LÖPARE

Inspiration till äventyr
Laddar...
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
ÅRETS LÖPARSKOR 2023 – FÖR ALLA SLAGS LÖPARE
Råd och vägledning
21 Juni 2023

ÅRETS LÖPARSKOR 2023 – FÖR ALLA SLAGS LÖPARE

Rasmus Baaner - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Rasmus Baaner

- Løbespecialist hos Eventyrsport

Är det dags att byta löparskor eller letar du efter sko nummer två för att skapa variation i din träning? Vi har samlat några av de intressantaste modellerna just nu och ger dig förslag på dina kommande löparskor.

Här är löparskor för den neutrala löparen, för de som behöver stöd mot överpronation, för de snabba turerna och för trailturer i naturen.

FÖR DEN NEUTRALA LÖPAREN

HOKA Bondi 8 är relativt stabila neutrala löparskor med maximal stötdämpning och komfort. Den är HOKAs absolut mest stötdämpande modell och därmed också den mest skonsamma. Skiljer sig från HOKA Clifton genom att ha en högre och mjukare mellansula baktill för att öka dämpningen och stabiliteten i isättningen.

Komforten börjar redan i ovandelen, som består av sömlös engineered mesh som ger dig bra ventilation och en omfamnande känsla. Plösen är väl vadderad och du kommer generellt uppleva mycket komfort i både ovandelen och innersulan.

Ovandelen är delvis tillverkad av återvunnet material.

Mellansulan består av ett uppdaterat EVA-skum som har gjorts ännu lättare än tidigare. Dessutom har den bakre delen av hälen gjorts längre baktill, vilket ger mer stabilitet i isättningen och understödjer den i övrigt höga stabiliteten hos Bondi 8 med tanke på att det är neutrala löparskor. HOKAs Meta-Rocker-teknologi gör att du kommer uppleva en bra och naturlig framåtdrift i varje steg.

HOKA Bondi 8 är även väldigt lämpliga som vardagsskor, om du t.ex. går många steg under dagens lopp.

För den neutrala löparen som vill ha en behaglig och skonsam löpupplevelse – även under de väldigt långa turerna.

Clifton-modellen från HOKA har snabbt fått ikonstatus som skonsamma och lätta mängdträningsskor med lågt drop.

Clifton 9 kommer med en 3 mm högre stapelhöjd – höjden på mellansulan – än tidigare, vilket alltså har gett plats för ännu mer mellansulematerial för stötdämpning. Detta ger både en mer behaglig och inte minst skonsam löpupplevelse för kunden. Dessutom har mellansulematerialet förnyats med HOKAs nya CMEVA-skum som ska vara både mjukare och bättre på energiåtergivning.

Mellansulan bygger på HOKAs Meta-Rocker, som betyder att sulan tippar framåt en smula. Det bidrar till en snabbare och skonsammare stegavveckling.

En annan förändring hos Clifton 9 är ovandelen, där överflödigt material tagits bort, som tidigare mest av allt har gjort skorna tyngre utan så mycket nödvändig funktion. Detta ger samtidigt ökad ventilation i skorna, vilket kan vara uppskattat på varma träningsdagar.

För den neutrala löparen som söker efter allround löparskor med god stötdämpning, låg vikt och lågt drop.

Brooks Ghost 15 är neutrala löparskor som bjuder på mycket komfort i din dagliga löpträning. Skorna är optimala som mängdträningsskor för en bred mängd av löpare.

I mellansulan på Ghost 15 hittar vi Brooks lätta och superabsorberande stötdämpningsmaterial DNA LOFT v2. Denna mellansula i kombination med en fast och stabil hälkappa ger särskilt bra komfort och stabilitet under hela löpturen.

Ovandelen på Ghost 15 är utrustad med en uppdaterad, 3D Fit-skriven, ventilerande engineered air mesh, som är gjord i ett enda stycke och därför är utan sömmar. På så sätt har det varit möjligt för Brooks att få ovandelen att sitta nästintill perfekt runt foten. Risken för blåsor minskar därmed också betydligt.

Yttersulan på Ghost 15 är tillverkad med fokus på att hjälpa löparen till en mera flytande löputveckling, från isättningen till frånskjutet, med hjälp av segmenterade Crash Pads. Dessa Crash Pads hjälper dessutom till att säkra ett bra grepp mot underlaget och ger bra slitstyrka.

Ghost 15 är 100 % koldioxidneutral i tillverkningen. Modellen kommer i standardbredd samt Wide och Narrow.

För den neutrala löparen som letar efter lätta allround löparskor

Saucony Triumph 20 är löparskor för den neutrala löparen som söker mycket komfort och stötdämpning för såväl korta som långa träningspass och löpturer. Förbättringar i denna tjugonde version är lägre vikt, ökad ventilation och förbättrad grundläggande stabilitet kombinerat med en SPEEDROLL-inspirerad uppbyggnad.

 

Foten omsluts på ett behagligt och stabilt sätt av en sömlös och välventilerad mesh, som kombinerats med en stabiliserande 3D-struktur runt mellanfoten. Ovandelen består huvudsakligen av återvunnet material: 60 % mesh och 100 % övrigt.

Den unika FORMFIT-passformen skapar en optimal och individuellt omslutande passform runt hela foten. Toppen av mellansulan är anatomiskt formad som en vagga för att luta foten inåt och ge bättre stöd runt hälen och hålfoten.

Innersulan/toppsulan är i PWRRUN+-skum som ger stötdämpning nära foten och ger gott om komfort inuti.

Hela mellansulan består av lyxigt PWRRUN+ som är lättare, mer stötdämpande och energiåtergivande än tidigare stötdämpande material. Jämfört med EVA-baserade material är livslängden också tre gånger så lång och temperaturpåverkan är minimal.

Geometrin i sulan med rundad häl och framfot är inspirerad av SPEEDROLL-teknologin i Sauconys temposkor och skapar en mjuk övergång från isättning till den punkt där maximal belastning inträffar. Detta minimerar påverkan från pronation för fotleden, vilket ger skonsammare löpning.

För löparen som vill ha skonsam löpning och mycket komfort på längre turer

New Balance 1080 V12 är lätta och behagliga allroundlöparskor för den neutrala löparen. De är en av de typer av skor som kan lite av allt; de känns fräscha och lätta nog för snabba temporundor eller intervaller och de är tillräckligt stötdämpande för lugna långturer på söndagarna.

Skon låter löparen själv styra. Här finns inga styva konstruktioner som tar över och tvingar in dig i en viss riktning. Du bestämmer.

Grundbulten i många av New Balances modeller är mellansulematerialet FreshFoam X, som i denna tolfte utgåva av 1080 har komprimerats lite annorlunda. Det är ett mjukt och energifyllt skum som gör 1080 V12 till både behagliga och fräscha skor. Studseffekten både dämpar isättningen och skjuter dig vidare till nästa steg. Sulan har gjorts lite bredare baktill för att ge mer stabilitet i isättningen.

I ovandelen får du en närmast strumpliknande konstruktion av ett stickat HypoKnit-material som sluter rätt tätt om foten. Ultra Heel-hälkappan bidrar till ett riktigt bra grepp om foten. Den har gjorts fastare än tidigare modeller.

New Balance 1080 V12 har New Balances Green Leaf-märke, vilket innebär att minst 50 % av ovandelen och 3 % av mellansulans material är biobaserat och tillverkat av förnybara resurser.

För löparen som söker efter en mjuk och fri löpupplevelse i skor som både kan kort och snabbt, långt och långsamt.

Ride 16 är ett av Sauconys förslag på neutrala allroundlöparskor. De utmärker sig genom en bra balans mellan komfort och stabilitet utan att skorna blir för tunga. Är du bara ute efter att ha ett enda par löparskor som kan lite av varje så kommer Saucony Ride 16 vara ett riktigt bra förslag.

Ride 16 lämpar sig för vanlig löpträning på fast underlag som stigar/trottoarer och är dessutom lämpliga för de lite snabbare löppassen på grund av den låga vikten och responsiva mellansulan.

Ovandelen på Ride 16 sluter sig runt din fot med Sauconys signaturteknologi FormFit. Den unika FORMFIT-passformen skapar en optimal och individuellt omslutande passform runt hela foten. Toppen av mellansulan är anatomiskt formad som en vagga för att luta foten inåt och ge bättre stöd och stabilitet.

Mellansulan på Saucony Ride 16 består av en uppdaterad mellansula av PWRRUN, som är ett klassiskt EVA-skum som ger särskilt bra stötdämpning. I kombination med en innersula bestående av Sauconys mest avancerade skum, PWRRUN+, ser den till att löparen upplever en skonsam och energiåtergivande stegavveckling, vilket också gör modellen lämplig för de lite snabbare temporundorna.

På undersidan av Ride 16 finns en slitstark XT900-gummiblandning som ger bra slitstyrka och bra grepp mot underlaget.

För löparen som söker ett par behagliga mängdträningsskor i den lätta änden.

Mizuno Wave Sky 5 är mängdträningsskor som på pappret är neutrala, men som i konstruktionen ändå erbjuder riktigt bra stabilitet och inte minst massor av komfort.

Wave Sky 5 har fått en ny mjuk och stretchig ovandel som ger dig komfort och bra passform. Den fasta hälkappan är väl vadderad och medverkar till stödet och stabiliteten.

I mellansulan använder sig Mizuno av en blandning av deras välkända Wave-teknologi och deras nyaste material, Enerzy och EnerzyCore. Wave-teknologin är den välkända vågformade plattan som finns placerad i hälområdet. Plattan erbjuder både stötdämpning och stabilitet. Enerzy-material är 17 % mjukare och 15 % mer energiåtergivande än tidigare mellansulematerial från Mizuno. Enerzy ger en mjukare och ”studsigare” stötdämpning, men ger också en jämnare övergång från häl till framfot i stegavvecklingen. EnerzyCore-materialet är inte mindre än 293 % mjukare (!) och 56 % mer energiåtergivande än tidigare mellansulematerial från Mizuno.

Kombinationen av Wave-teknologi, Enerzy- och EnerzyCore-mellansulematerial och en yttersula som är indelad i zoner för att avveckla steget skonsamt och effektivt, ger dig löparskor som är skapade med fokus på trygghet, stabilitet och komfort.

För löparen som söker stabilitet, stöd och komfort i den dagliga träningen.

Den nog mest välkända modellen från Asics, Gel-Nimbus, har nu kommit i en tjugofemte utgåva och det bra har bara gjorts ännu bättre: mest iögonfallande är nog den höga stapelhöjden på 41,5 mm. Faktum är att det är en ökning på hela 20 % jämfört med Nimbus 24!

I denna tjugofemte utgåva har den välkända Gel-teknologin uppdaterats i en ny PureGEL™-version, som består av Gel-zoner som placerats där det är rimligast för isättning och frånskjut. Den nya gelen är lättare och 65 % mjukare än den tidigare, vilket också bidrar till bättre stötdämpning.

Dessutom har själva FF BLAST™-stötdämpningsmaterialet uppdaterats och gjorts ännu lättare och ännu mer stötdämpande under det nya namnet FF BLAST™ PLUS ECO.

En extra sak som Asics har gjort med Gel-Nimbus 25 är att de vid inläggssulan har utnyttjat en färglösningsprocess som minskat vattenförbrukningen i tillverkningen med upp till 33 %.

Asics Gel-Nimbus 25 är utrustad med en ovandel av engineered mesh som omsluter foten och ger optimal ventilation. Ovandelens material är tillverkat av minst 75 % återvunnet material för att minska det sammanlagda koldioxidavtrycket.

För den neutrala löparen som söker stabilitet och sublim stötdämpning från Gel-teknologin.

FÖR PRONATIONSLÖPAREN

Adrenaline GTS 22 är det säkra valet för löparen med behov av stöd mot överpronation som söker efter löparskor för den dagliga träningen och som håller över längre tid.

Där tillverkarna förr i tiden lade till mycket hårda kilar på insidan av pronationslöparskor för att motverka infallet, så tar sig Brooks an det på ett annorlunda, innovativt sätt. Här vägleds din fot genom stegavvecklingen av två GuideRails som löper längs in- och utsidan av skon i toppen av mellansulan.

Mellansulematerialet är kraftigt stötdämpande DNA LOFT-skum, som vid isättningen absorberar kraften från stöten via segmenterade ”crahspads”, för att sedan överlämna den till två GuideRails för att leda dig korrekt och skicka iväg dig med en kraftig studs.

Du är därmed säkrad komfort, stöd och energiöverföring. Förutom att vara härligt mjukt och responsivt är DNA LOFT också slitstarkt.

Ovandelen på Brooks Adrenaline GTS 22 består av ett ventilerande 3D-skrivet meshmaterial som ger optimal hållning av foten och andningsförmåga. Hälkappan har förbättrats sedan förra modellen och plösen är vadderad för komfort. Yttersulan är förstärkt med ett extra lager slitstarkt gummi för bästa möjliga hållbarhet.

För pronationslöparen som söker behagliga mängdträningsskor med innovativ stabilitet.

Saucony Guide 16 är ett par allround löparskor som är utformade för att ge stöd mot överpronation. Jämfört med Guide 15 har Guide 16 blivit lite lättare och fått en aning mer komfort i utformningen av mellansulan.

Mellansulan har uppdaterats jämfört med Guide 15 med ett vidareutvecklat PWRRUN tillverkat av EVA-skum som ger sublim stötdämpning. Dessutom består mellansulan också av PWRRUN+, som är Sauconys mest avancerade skummaterial och som ger extra komfort. Dessutom har det satts in en TPU-kil som ger stabilitet för löparen med lätt till måttlig överpronation.

Ovandelen är fortfarande designad med FormFit som låter ovandelsmaterialet lägga sig runt foten och ger bra komfort med en sömlös design med mycket hög andningsförmåga. Själva yttersulan har en gummiblandning som ger ett starkt grepp mot underlaget.

Trots sin placering i kategorin av pronationslöparskor kommer Guide också kunna användas av neutral löpare som söker extra stabilitet på de mycket långa löpturerna.

För löparen med behov av stöd, stabilitet och komfort kilometer efter kilometer efter …

New Balance 860 v13 är mängdträningsskor för löparen som behöver pronationsstöd och som vill ha god komfort. Du får riktigt bra stötdämpning samt bra andningsförmåga i meshovandelen.

Denna trettonde utgåva har uppdaterats i både mellansulan och ovandelen, och du kommer uppleva kännbart mjukare skor än tidigare, men med mer energiåtergivning och samma goda stabilitet.

New Balance 860 v13 har New Balances Green Leaf-märke, vilket innebär att minst 50 % av ovandelen är biobaserad och tillverkad av förnybara resurser.

Mellansulan har uppdaterats och består nu av FreshFoam X i full längd, som är ett lättviktsskum med mycket komfort, gott om stötdämpning och hög returenergi. Nederst på insidan av mellansulan finner vi en avsevärt fastare skumtyp, som ska säkerställa att du får stöd under pronationsrörelsen på ett skonsamt och behagligt sätt.

Överst ligger ett lager FuelCell-skum, som även används i flera mer tempoinriktade löparskor från New Balance och som är en mycket responsiv skumtyp.

Med erfarenhet från andra av deras modeller har man i denna utgåva gjort den bakre plattformen mer fyrkantig och med lite snitt i hälen, vilket gör skon stabilare vid isättningen.

För löparen som behöver stabilitet och som samtidigt önskar sig komfort och ett grönt val.

Denna tjugonionde utgåva av Asics klassiker Kayano förstärker skornas kännetecken som löparskor med riktigt bra stabilitet mot överpronation och mycket komfort, nu med en helt ny stabiliseringsteknologi och samtidigt som de har gjorts lättare.

Asics Gel-Kayano 29 har uppdaterats med den nya stabiliseringsteknologin LITETRUSS, en allt-i-ett-lösning av tidigare stabiliseringsteknologier, som ger en mjukare och mer flexibel övergång från hälen till framfoten samtidigt som stabiliteten bibehålls, vilket ger en lättare känsla under löpning.

De två olika mellansulematerialen är FlyteFoam Blast+ i den övre delen, vilket ger en lätt, mjuk och extremt energiåtergivande stötdämpning. Den nedre delen är av tyngre FlyteFoam, som ger en lätt och behaglig stötdämpning. Införandet av FlyteFoam Blast+ ger en lättare sko då FlyteFoam Blast+ är 19% lättare än FlyteFoam Blast.

LITETRUSS-teknologin är könsspecifikt konstruerad för dam- respektive herrmodell, vilket ger optimal stabilitet för både kvinnor och män utifrån deras olika anatomi och fysiologi.

En GEL-kudde har placerats i hälen för stötdämpning av den vikt som läggs i hälen vid varje steg, vilket minskar stötarna som kommer upp genom kroppen. Ovandelen på Gel-Kayano 29 är tillverkad av mjuk och andningsbar Engineered Jaquard-mesh, varav 75 % är baserad på återvunnet material.

För löparen som inte vill kompromissa med varken stöd, stabilitet eller säkerhet.

FÖR DE SNABBA TURERNA

Asics Magic Speed 2 är löparskor för löparen som vill ha fart i fötterna och som letar efter löparskor för intervaller, temporundor och tävlingar. Med en kolplatta och ett energifyllt lättviktsskum i mellansulan är du garanterad de bästa förutsättningarna för att prestera maximalt.

Ovandelen på Asics Magic Speed 2 är av slitstark, lätt och ventilerande mesh, som lägger sig tätt om foten och bidrar till en upplevelse av att skon följer fotens rörelser och ger en riktigt bra ventilation.

Ovandelen består av 50–75 % återvunnet material.

Mellansulan är med FlyteFoam Blast™, det lättaste och mest studsiga mellansuleskummet hos ASICS. Det ger särskilt bra stötdämpning med tanke på att Magic Speed är ett par tempolöparskor. I denna andra utgåva har den allmänna stapelhöjden (höjden på mellansulan) ökat, vilket bara främjar komforten.

Magic Speed 2 har en styv kolplatta i full längd, som tillsammans med det ökade droppet på 7 mm hjälper till att skapa framåtdrift och bidrar till ett kraftfullt frånskjut. Den välvda sulkonstruktionen hjälper till att reducera böjning och energiförbrukning i ankeln. Det skapar ett lätt framåtrullande, så man kan löpa längre med mindre insats.

För löpare som söker efter tempofyllda löparskor eller blixtsnabba mängdträningsskor.

Saucony Endorphin Pro 3 är den tredje generationen av toppmodellen i Sauconys mycket populära Endorphin-serie. Med både kolfiberplatta och det lätta, mycket energiåtergivande PWRRUN PB-skummet i mellansulan får du alla förutsättningar för ett snabbt lopp, som samtidigt blir mer skonsamt än med mer minimalistiska tävlingsskor. Det är löparskorna för tävlingar, intervaller, temporundor – kort sagt, när det ska gå undan rejält.

Det finns i denna tredje utgåva en högre mellansula som kommer upplevas mjukare än tidigare och samtidigt är ovandelen av en lättare mesh. Dessutom är hela ovandelen – och lådan skorna kommer i – tillverkade av 100 % återvunnet material.

Mellansulan är tillverkad av PWRRUN PB-skum som ger en extremt låg vikt, maximal stötdämpning och 91 % energiåtergivning. En ultralätt och mycket styv S-formad kolfiberplatta är integrerad i mellansulan, som i kombination med ett 8 mm drop skapar en naturlig övergång till SPEEDROLL-teknologins framåtdrivande kraft. Du får därmed en snabbare stegavveckling, en lägre energiförbrukning och mindre belastning på kroppen. Den relativt höga stapelhöjden (mellansulans höjd) ger mycket stötdämpning även på de riktigt långa distanserna.

För löparen som söker fart och komfort vid långturer i högt tempo.

Endorphin Speed 3 är skorna för löparen som letar efter snabba, lätta och ändå behagliga temposkor för tävlingar, men som också kommer fungera i den dagliga träningen för intervaller eller temporundor.

Med den uppdaterade nylonplattan i mellansulan och ett fokus på låg vikt och snabb stegavveckling är Saucony Endorphin Speed 3 ett par löparskor som kan hålla tempot högt över en längre distans.

Sauconys FORMFIT-passform av en formbar, ultratunn och ventilerande mesh skapar en optimal och individuellt omslutande passform omkring hela foten. Hela ovandelen är tillverkad av 100 % återvunnet material.

Mellansulan är tillverkad av PWRRUN PB-skum som ger en låg vikt, maximal stötdämpning och 88 % energiåtergivning. Till skillnad från Pro-utgåvorna är den styva S-formade plattan tillverkad av nylon och inte kolfiber. I denna tredje utgåva är plattan utformad som en Winged-Geometry, vilket ger mer stabilitet än tidigare.

Integrerad i mellansulan och i kombination med ett 8 mm drop skapar det en naturlig övergång till SPEEDROLL-teknologins framåtdrivande kraft. Du får därmed en snabbare stegavveckling, en lägre energiförbrukning och mindre belastning på kroppen.

För löparen som söker blixtsnabba löparskor för både träning och tävling.

Brooks Hyperion Max är en mångsidig modell som kommer fungera för mängdträning, längre turer och temporundor. Den har sitt ursprung från Brooks Hyperion Elite, men kolfiberplattan i Hyperion Max har tagits bort.

Mellansulan på Hyperion Max är relativt bred och består av det responsiva DNA Flash-materialet. Dessutom är sulan med Brooks RapidRoll-teknologi, och denna kombination hjälper dig till en snabb, effektiv och energiåtergivande stegavveckling.

Den höga mellansulan är dessutom konstruerad för att skona benen så mycket som möjligt under dina hårda eller långa träningspass så du snabbare kan återhämta dig och vara redo för ett nytt pass.

Yttersulan på Brooks Hyperion Max består av strategiskt placerat Green Rubber. Green Rubber ökar skornas slitstyrka och hjälper med en snabbare stegavveckling.

Hyperion Max hjälper dig genom de hårda, långa och snabba träningspassen tack vare kombinationen av responsivt DNA Flash-material och den böjda, höga mellansulan.

För löparen som vill ha skonsamma löparskor för de snabba temporundorna.

Adizero Adios 6 är designade för halvmaraton- och maratondistanser, men tack vare stötdämpningen kan de också användas för snabba träningsturer. Lightstrike och Lightstrike Pro ger optimal stötdämpning och energiåtergivning. Torsion-stavar ger en ”snärtig” avveckling och Continental™-yttersulan ger grepp i underlaget.

Den tunna meshovandelen med hög andningsförmåga är tillverkad av Adidas Primegreen, som är högpresterande återvunnet material.

Adidas använder sig av en blandning av Lightstrike och Lightstrike Pro i mellansulan på Adizero Adios 6. I hälen finns det Lightstrike som säkrar en mjuk isättning, och från mellanfoten och framåt har det placerats Lightstrike Pro som ger dig en stor mängd returenergi. Lightstrike Pro är ett kväveinfuserat TPU-material som säkerställer hög energiåtergivning.

Så det finns inga ursäkter!

För löparen som söker fart till tävlingar på medeldistanser.

HOKA Carbon X 3 är löparskorna för löparen som söker tempofyllda löparskor för långturer i högt tempo. Det är den tredje utgåvan i den banbrytande Carbon X-serien från HOKA.

Mellansulan på denna tredje utgåva är en CMEVA med PROFLY™-konstruktion. PROFLY™ är en intelligent stötdämpning bestående av en tvådelad mellansula som levererar en mjuk dämpning i hälen och ett fastare skum i framfoten för mer framåtdrift. Du kommer att uppleva en absorberande isättning, komfort och ett energifyllt frånskjut.

Detta understödjs av Meta-Rocker-geometri som är utformad för att skapa framåtdrift och främja den naturliga stegavvecklingen samt minska höjdskillnaden mellan häl och tå. Detta stödjer löparens naturliga rörelser, och du kommer uppleva en mjuk övergång från häl till tå och ökad löpeffektivitet.

I motsats till de lättare och mer dedikerade tävlingsskorna HOKA Rocket X är det i Carbon X 3 mer stötdämpning. Du kommer uppleva en mer stötdämpande isättning kombinerat med mer komfort, men fortfarande med ett energifyllt frånskjut. Därför är Carbon X 3 mer lämpade för de längre turerna ända upp mot 100 km ultralöpning, där fokus fortfarande ligger på högt tempo.

Till skillnad från tidigare modeller är ovandelen på Carbon X 3 av premium performance knit, som gör att ovandelen formar sig tätt mot foten och håller fast bra, samtidigt som andningsförmågan är intakt. Toppen av hälen är förlängd och gör skorna lätta att komma i. Innersulan är av format EVA-skum.

/a>

För löparen som vill ha fart i fötterna ute på de mycket långa distanserna.

TRAIL

Drop: 10 mm

Vikt: 298 gram per sko (EU 42 2/3)/280 gram per sko (EU 39 1/3)

Salomon Speedcross 6 är ett par trailskor för dig som vill uppleva riktigt bra stötdämpning kombinerat med stabilitet och ett aggressivt grepp i ett par mycket robusta skor. Speedcross 6 har tillräcklig stötdämpning för långa turer och ett grepp på undersidan som även klarar teknisk löpning med många riktningsbyten och som också kommer vara ett bra val för vandringen.

Denna sjätte utgåva har gjorts lättare än tidigare modeller.

Med SensiFit-passform och QuickLace™-snörsystem är du säkrad en mjuk och dynamisk ovandel som följer fotens naturliga rörelser och sluter särskilt tätt runt foten.

I mellansulan finner man Salomons Energycell+ – ett högpresterande EVA-skum som ger skorna riktigt bra stötdämpning och energiåtergivning. Kombinationen av en fast hälkappa och en styv sula ger god stabilitet.

Salomon använder sitt ContaGrip™, som består av välplacerade dubbar som vänder åt flera riktningar och greppar bra mot underlaget, oavsett om du löper uppför eller nedför. Greppet har flyttats upp om framdelen, vilket i synnerhet hjälper i uppförsbackar.

För löparen som söker trailskor för teknisk traillöpning i krävande miljöer och när underlaget är mjukt och blött.

Drop: 6 mm

Vikt: 280 gram per sko (EU 42 2/3)/220 gram per sko (EU 39 1/3)

Salomon Ultra Glide 2 är ett par trailskor med fullt fokus på maximal stötdämpning. Mellansulematerialet Energy Foam ger dig maximal stötdämpning utan att kompromissa med energiåtergivningen. Den ventilerande meshovandelen gör att dina fötter kan andas, och Contagrip® MA-yttersulan gör att du får fäste i underlaget.

Sulan bygger på en R.Camber-konstruktion, som går att känna igen från slalomskidor. Det betyder med andra ord att mellan- och yttersulan på Ultra Glide är böjd, vilket resulterar i en mera ”glidande” stegavveckling.

Ovandelen består av ett 3D-meshmaterial som andas. Ovandelen är dessutom förstärkt vid tåboxen och runt kanten för ökad hållbarhet och skydd mot stenar, grenar m.m. Salomons EndoFit™- och SensiFit™-passform omfamnar foten och tillsammans med deras Quicklace® håller det foten säkert på plats i skon även vid snabba riktningsbyten.  

 

För löparen som söker trailskor med komfort för de längre traildistanserna.

Drop: 0 mm (25 mm/25 mm)

Vikt: 314 gram per sko (EU 44,5)/261 gram per sko (EU 39)

Altra Lone Peak har på rekordtid blivit en klassiker bland både traillöpare och vandringsfolk eller för en aktiv vardag. Det är ett par mångsidiga skor som utmärker sig med den för Altra välkända breda passformen FootyShape – riktigt gott om plats för fötterna – och deras Cushioned Balance – 0 mm drop.

Lone Peak 7 har däremot en smalare tåbox än sexan och har fått en mindre viktökning på grund av en nydesignad mellansula av Altra EGO™-skum. I gengäld kommer Lone Peak 7 upplevas som mjukare och mer stötdämpande. Kombinationen av Altra EGO™-stötdämpning och 0 mm drop säkerställer en god kontakt med underlaget och att du inte tappar kontroll när du löper.

Dessutom finns det en StoneGuard™-platta i mellansulan. Den skyddar mot stenar och andra vassa föremål.

Yttersulan består av en omdesignad utgåva av Altras MaxTrac™-mönster som ger bättre fäste på våta stenar och ytor.

För traillöparen som vill ha en aktiv löpstil med bra kontakt med underlaget.

Drop: 8 mm

Vikt: 286 gram per sko (EU 42,5)/255 gram per sko (EU 39)

Brooks Divide 3 är ett par perfekta door-to-trail löparskor i den meningen att skorna är perfekta för löprundor där du växelvis springer på vägen och i spår.

Mellansulan på Brooks Divide 3 består av DNA LOFT, vilket säkerställer en hög grad av stötdämpning och komfort oavsett om du springer på asfalt eller skogsstigar. Mellan- och yttersulan är, som man även kan känna igen från många landsvägsskor, indelade i flexzoner som ger ökad flexibilitet och en jämnare stegavveckling.

Ovandelen är tillverkad i ett nytt ventilerande meshmaterial som ger struktur och andningsförmåga, medan fötterna skyddas av TPU-förstärkningen i tåboxen. Skon har även en fast hälkappa som hjälper till att ge stöd för foten och säkerställer att den stannar på plats.

Dessutom har Divide 3 små hål i sidan på ovandelen för ökad dränering.

Yttersulan på Divide 3 består av ett TrailTack-gummi, vilket säkerställer ett bra grepp oavsett om underlaget bjuder på våt asfalt eller skogsstigar.

För löparen som bara vill ha ett enda par trailskor som kan allt.

Drop: 0 mm

Vikt: 270 gram per sko (EU 42)

TerraUltra G270 från Inov8 är ett perfekt förslag på trailskor för de riktigt långa distanserna. Med den förbättrade PowerFlow Max-stötdämpningen i mellansulan är du säkrad en hållbar och långvarig dämpning även på hårt underlag under lång tid och långa distanser.

I denna G270-utgåva har grafen tillförts till yttersulan. Grafen är en nyutvecklad gummiblandning som är både starkare och mera klibbig än tidigare gummiblandningar. Du kan därför vara säker på att skorna håller dig säker i spåret. Dubbarna på undersidan berättigar faktiskt till mer lera än vad man skulle tro vid första ögonkastet, och TerraUltra är definitivt också användbara för helt vanliga traillopp på kortare distanser.

Som de enda trailskorna från Inov8 är TerraUltra-modellerna med Zero Drop. Det vill säga att det inte är någon skillnad i höjden på sulan från häl till framfot. Det ger löparen bättre möjlighet att hamna fram på foten vid isättningen och på det hela taget få en mer aktiv löpstil.

De är förberedda för damasker.

För löparen som söker trailskor för ultralöpning och med extrem slitstyrka i sulan.

Drop: 4 mm

Vikt: 260 gram per sko (EU 42,5)/220 gram per sko (EU 39)

Peregrine 13 är Sauconys svar på starka trailskor för tekniska spår i alla slags väder. Jämfört med Peregrine 12 är denna trettonde utgåva utrustad med en uppdaterad ovandel som gör den både mer hållbar och mer miljövänlig tack vare en konstruktion av återvunnet material.

Mellansulan är fullspäckad med PWRRUN-skum som ger en responsiv stötdämpning tillsammans med god komfort. Dessutom har Peregrine en RockPlate i mellansulan som skyddar fotsulan mot eventuella vassa stenar och föremål på löpunderlaget. Denna RockPlate har blivit flexiblare så Peregrine 13 känns mindre styv i mellansulan än tidigare.

Med ett lågt drop på 4 mm upplever du en bra kontakt med underlaget och har möjlighet själv till små justeringar i stegavvecklingen.

Yttersulan har klassiska PWRTRAC från Saucony med ett 5 mm mönster som verkligen ger ett kraftigt grepp även i mycket lerigt underlag.

För löparen som letar efter mycket komfort i många kilometer, skön passform och grovt grepp på undersidan.

Drop: 8 mm

Vikt: 301 gram per sko (EU 43)/235 gram per sko (EU 37)

Hierro V7 är den sjunde utgåvan i en med tiden ikonisk serie från New Balance. Det är traillöparskor för löparen som söker mångsidighet och komfort för längre turer på fast underlag och terräng utan alltför mycket lera eller som ”door-to-trail”-löparskor på asfaltspassager till och från hemmet och skogen. 

Hierro V7 har New Balances Green Leaf-märke, vilket innebär att minst 50 % av ovandelen och 3 % av mellansulematerialet är biobaserat och tillverkat av förnybara resurser.

Ovandelen på Hierro V7 är av engineered mesh som andas och är utan sömmar och lägger sig tätt runt foten för att hålla fast den bra. Dessutom finns det Toe Protect ytterst på tåboxen för ökat skydd.

Skummet i mellansulan är lätt Fresh Foam X i full längd, som förutom mycket komfort också har en hög grad av returenergi. Det patenterade skummet återkommer i många av New Balances modeller, men används olika och specifikt från modell till modell, allt efter det önskade syftet. På utsidan är det belagt för att öka hållbarheten. Delen längst bak har gjorts mer fyrkantig och sidorna jämnare för att göra plattformen och därmed skon stabilare i isättningen.

Yttersulan är en Vibram® MegaGrip-sula med särskilt slitstarkt gummi och med en grov profil på upp till 4,5 mm.

För löparen som söker mångsidighet och komfort för längre turer på, även på hårda underlag.

Råd och vägledning
Inlagd: Juni 21, 2023
Kategorier: Löp
Författare: Tine Thomsen